Schalkhaar – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Schalkhaar. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Een toeristisch hoogtepunt is Schalkhaar niet, maar het centrum is niet onaardig, de kerk met omliggende horeca een korte of langere stop waard en er zijn vanuit Schalkhaar meerdere leuke korte wandelingen te maken.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Schalkhaar vanaf station Deventer met de stadsbus te bereiken.

Met de auto is het verstandig navigatie te gebruiken om in het centrum van Schalkhaar terecht te komen. Het een dorp heeft namelijk nogal wat kronkelende wegen rondom het centrum. Charmant, maar erg verwarrend.

Tips en aanbevelingen

Schalkhaar ligt in een mooi stukje van Salland, dus combineren met andere dingen in de buurt is de beste tip die hier kan worden gegeven. Heb je zin in stadse taferelen, ga dan naar Deventer, Zutphen of Zwolle. Meer zin in platteland met landgoederen? Dan kun je direct ten noorden van Schalkhaar terecht. Voor meer bos zijn de Veluwe en Nationaal Park Sallandse Heuvelrug ook niet heel ver.

Kritische noot

Schalkhaar is op zichzelf geen omweg waard, maar als je er eenmaal bent is het best ok voor een stop. Zomaar gaan rondwandelen is geen goed idee, maar een van de uitgezette paden volgen zeker wel.

Schalkhaar is op zichzelf een dorp met alleen laagbouw, maar Deventer is in de loop van de tijd juist aan deze zijde uitgebreid. Je kunt dus bij tijd en wijle lelijke flats van een van de buitenwijken van Deventer tussen de best fraaie huizen van Schalkhaar door zien oprijzen.

Wat is er te doen in Schalkhaar?

Nicolaaskerk

In het centrum van Schalkhaar staat sinds 1895 deze pseudobasiliek met middenschip en twee lagere zijbeuken. Naast de kerk staat tegenwoordig een Vredeskapel en tegenover de kerk staat een vier meter hoog Heilig Hartbeeld uit 1933. Daarachter ligt een klein kerkhof met een Cavaleriegroep.

Wandeling 5,1 km over het Wechelerveld

Een leuke, met paaltjes uitgezette (oranje route) wandeling voor een mooi uurtje over het Wechelerveld. Je loopt vanuit het centrum eerst door wat straatjes van Schalkhaar en daarna een stukje langs de N766. Het Wechelerveld, veruit het mooiste deel van de wandeling, volgt daarna. Stukjes bos worden afgewisseld met een open middengebied. Wel is het goed te weten dat op het Wechelerveld vrijwel overal honden los mogen lopen en daar wordt volop gebruik van gemaakt. Tot slot loop je langs een vaart terug naar Schalkhaar. Meer…

Wandeling 6,1 km rond de Rielerkolk

Deze vanuit het centrum uitgezette wandeling (blauwe paaltjes) gaat allereerst richting Rielerenk. Het is nog steeds herkenbaar als landbouwgebied maar het nieuw gebouwde Deventer Ziekenhuis domineert dit open gebied sinds 2008 ernstig. Daarna gaat het via paden en paadjes, ingesloten tussen spoorlijn en sportpark, richting de Rielerkolk. Deze plas wordt tegenwoordig vrijwel geheel omsloten door huizen en de bewoners boffen maar met deze locatie. Al wandelend kom je op het uitgestrekte terrein van De Brinkgreve terecht, een GGZ-locatie van Dimence. Vlakbij Schalkhaar loop je door Park Braband en al heel snel sta daarna sta je weer voor de Nicolaaskerk. Meer…

Wandeling 5,8 km rond de Douwelerkolk

Deze met rode paaltjes vanuit het centrum uitgezette wandeling gaat vanaf het startpunt van de Nicolaaskerk allereerst door enkele woonstraten van Schalkhaar. Daarna volgen enkele kilometers wandelpad langs de Douwelerkolk waar je onderweg vissers en koeien kunt tegenkomen. Na enkele afslagen maak je een best fraai extra rondje over het voormalig landgoed De Kolk. Het laatste deel van de wandeling loop je langs het Deventer ziekenhuis terug richting het beginpunt in Schalkhaar. Meer…

In de buurt van Schalkhaar

Schalkhaar ligt strak naast Deventer met zijn historische binnenstad en aan de noordzijde zijn tussen Deventer en Olst meerdere landgoederen te vinden.

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 29 juli 2020