Scheerwolde – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Scheerwolde. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de bus vanuit Steenwijk over de N333 naar Scheerwolde. Met de auto rij je eveneens via de N333 zo naar Scheerwolde toe.

Tips en aanbevelingen

Scheerwolde ligt tussen de Weerribben en Wieden in, beide onderdeel van het Nationaal park Weerribben-Wieden. De directe omgeving van Scheerwolde is weliswaar niet echt aanlokkelijk, maar kijk je een paar kilometer verder dan wordt het absoluut fraai.

Kritische noot

Scheerwolde is een relatief jong dorp, het is pas in 1952 gesticht. Het oude Scheerwolde lag wat meer naar het noorden maar is bijna letterlijk in het natte land verdwenen. Verwacht in het huidige Scheerwolde dus geen historische bouwsels en ook de omgeving bestaat uit nogal uitgestrekt agrarisch landschap. Dit landschap is ontstaan nadat allereerst op grote schaal veen is afgegraven en vervolgens het land is ontgonnen. Gelukkig is deze ontginning gestopt zodat iedere bezoeker vandaag de dag kan genieten van de Weerribben en Wieden.

Wat is er te doen/bekijken in Scheerwolde?

Gemaal

Aan de A.F. Stroinkweg 10 staat een gemaal dat een gemeentelijk monument is geworden. Ben je er helemaal van in de ban geraakt, dan kun je doorrijden/wandelen naar het nabijgelegen Wetering waar nog een monumentaal gemaal(tje) is te vinden.

Woldlakebos

Het Woldlakebos ligt aan de noordzijde van Scheerwolde en aan de zuidoostzijde van de Weerribben. Het gebied stond op de nominatie om ontgonnen te worden maar is daaraan ontsnapt. Hoewel het hele gebied van de Weerribben een uitgebreid bezoek meer dan waard is kun je in het Woldlakebos, een moerasbos, leuk wandelen en ondertussen kom je wellicht de Grote Vuurvlinder of Winterjuffer tegen.

In de buurt van Scheerwolde

Andere plaatsen in de Kop van Overijssel met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 23 september 2020