Sibculo – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Sibculo. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Sibculo wordt doorgaans gelinkt aan het klooster dat hier heeft gestaan. Verwacht echter geen ruïnes van Griekse omvang. De kloosterput staat nog wel te pronken en niet zo lang geleden is de voormalige kloostertuin opnieuw aangelegd. Er is een bescheiden museum aan de overkant van de weg. Verder zijn de nabijgelegen Engbertsdijkvenen, een hoogveen gebied waar je gedeeltelijk doorheen kunt wandelen, een aanrader.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je vanaf Hardenberg met de bus naar Sibculo. Met de auto kom je er via de N36 het makkelijkst.

Tips en aanbevelingen

Hoewel Sibculo altijd wordt geassocieerd met het vroegere klooster, is hier meer te doen en te beleven dan dat. Met name het natuurgebied Engbertsdijksvenen is de moeite waard.

Kritische noot

De nadruk die bij Sibculo wordt gelegd op het vroegere klooster zorgt voor hooggespannen verwachtingen. Uiteindelijk loop je over een terrein waar goedbeschouwd toch niet heel veel is te zien.

Wat is er te doen in Sibculo?

Klooster Sibculo (overblijfselen)

Zodra de naam Sibculo valt is de relatie met Klooster Sibculo niet ver weg. Het klooster werd gesticht in 1406 en behoorde tot de Moderne Devotie. Deze stroming in de katholieke kerk ontstond vanwege de misstanden in die tijd. In 1579, de tijd van de Reformatie en dus de opkomst van het protestantse geloof, werd het klooster net als alle andere opgeheven en de bezittingen in beslag genomen. Gebouwen werden als bouwmateriaal verkocht en daarna gebeurde er honderden jaren niets. Tegenwoordig zijn de enige zichtbare overblijfselen een put van Bentheimer zandsteen, enige net boven de grond uitstekende voormalige kloostermuren en een op de oude plaats opnieuw aangelegde kloostertuin.

Stichting Klooster Sibculo (museum)

Aan de Kloosterdijk is een bescheiden museum te vinden met uiteraard als focus het voormalige klooster in Sibculo. Spullen die op het kloosterterrein zijn gevonden worden hier tentoongesteld. Daarnaast zijn mineralen te zien en is er een klein winkeltje nagebouwd. In de wisselende tentoonstellingen draait het om thema’s zoals de grenscontrole bij de voormalige grens met Duitsland, de Tweede wereldoorlog en inwoners van Sibculo.

Inmiddels is op het kloosterterrein de voormalige kloostertuin in oude glorie hersteld en de bedoeling is om in de loop van de jaren meer van de oorspronkelijke fundamenten en muren van het klooster zichtbaar te maken. Meer info: http://www.kloostersibculo.nl/

De Vlegge

De Vlegge is een waterplas aan de zuidwestzijde van Sibculo. Het is openbaar toegankelijk en er is een ware Beach Club voor eten en drinken aan het zandstrand te vinden. Parkeren kan voor de deur. Zwemmen kan hier natuurlijk heel goed maar pas een beetje op; het diepste gedeelte is 22 meter en daardoor kan het zelfs in de zomer middenin de plas nog best heel fris zijn. Krijg je op die plek kramp, dan heb je een groot probleem. Tegenover de waterplas is een vakantiepark: Landal De Vlegge.

Spartelvijver Sibculo

Aan de noordoostzijde van Sibculo, nauwelijks te missen, ligt een grote waterplas. Een gedeelte ervan is min of meer afgescheiden en voorzien van een flink zandstrand. Toegang is aan de Gemeenteweg tegenover de voetbalclub.

Engbertsdijksvenen

Aan de zuidoostzijde van Sibculo liggen de Engbertsdijksvenen. Het is een natuurreservaat van 1000 ha met heide en vennen. Bijzonder hier is dat het gaat om levend hoogveen terwijl aan de grote plassen is te zien dat ook al veel veen is afgegraven en afgevoerd. Het gebied is grotendeels ontoegankelijk voor voetgangers/fietsers, maar aan de randen zijn diverse paden waarop wandel-/fietstochten zijn uitgezet. Vanaf Sibculo rij je richting Kloosterhaar en vlak voor de bebouwde kom is een parkeerterrein en toegang aan de rechterzijde.

Aan de zuidzijde van het veengebied is een Veenmuseum gevestigd waar je nog veel meer over de geschiedenis van het veen in deze regio te weten kunt komen.

Paragliding

Tussen Sibculo en Kloosterhaar ligt langs de Kloosterstraat een lierveld. Hier worden aan een lier paragliders de lucht in gebracht. Als je dat nog nooit hebt gedaan dan is het de moeite waard eens een introductiedag/cursus mee te maken of een losse tandemvlucht te doen. Afhankelijk van omstandigheden, met name thermiek, duurt een vlucht tussen de minuten of een half uur.

In de buurt van Sibculo

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 5 oktober 2020