Sint Jansklooster – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Sint Jansklooster. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Sint Jansklooster is met zo’n 1200 inwoners bepaald geen groot dorp. Toch is er het nodige te zien en te doen. Zo is er de voormalige watertoren die tegenwoordig dienst doet als uitkijktoren, de fraaie Monnikenmolen en een ieniemienie stukje kloostermuur van het voormalige klooster waar het dorp zijn naam aan te danken heeft. Aan de noordzijde van Sint Jansklooster is Bezoekerscentrum De Wieden van Natuurmonumenten te vinden.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV wordt Sint Jansklooster aangedaan door lijn 71 die rijdt tussen Zwolle en Emmeloord. Met de auto kun je via de N331 of N762, én de juiste afslag, Sint Jansklooster bereiken.

Tips

Horeca is in Sint Jansklooster zeer beperkt en ook de openingstijden houden niet over. In het nabijgelegen Vollenhove is veel meer te vinden en op een mooi plein bovendien.

Vanuit Sint Jansklooster op weg naar de Monnikenmolen passeer je een van de vier kerken van Sint Jansklooster; de Christelijk Gereformeerde kerk. Neem even een kijkje door het raam om het interieur te bewonderen.

Kritische noot

Het dorp op zichzelf is niet het lelijkste van Nederland, maar ook geen schoonheidswonder. Vanwege de nabijheid van Vollenhove en Blokzijl, veel fraaiere plaatsen, zul je niet snel hier terecht komen met als doel het dorp zelf te bezichtigen. Maar mocht je het toch passeren, dan is een kleine stop toch de moeite waard.

Geschikt voor

Met name de omgeving van Sint Jansklooster maakt dit geschikt voor natuurliefhebbers. Kinderen zullen zich vast wel een beetje vermaken in de voormalige watertoren. Ook het water op bij het bezoekerscentrum of het vlonder- of laarzenpad daar lopen zijn kindvriendelijke activiteiten. Ook tieners en jongere stelletjes voelen zich hier waarschijnlijk niet helemaal verloren, terwijl je wifi toch wel kunt vergeten.

Oordeel

Sint Jansklooster is geen omweg waard, maar als je het toevallig passeert is het toch een buitenkansje even uit te stappen. Bij elkaar verdient het geheel een 7.

Lengte bezoek

Om het dorp te verkennen moet je eerder denken aan minuten dan aan uren. Of je het nu lopend, fietsend of met de auto. Ga je de watertoren beklimmen, dan ben je natuurlijk wel even zoet en ook het bekijken van de Monnikenmolen vergt wel een beetje tijd. De horeca kan het bezoek nog wat verlengen en hetzelfde geldt natuurlijk voor het bezoekerscentrum De Wieden waar je ook kunt gaan wandelen of met de boot het water op.

Wat is er te doen in Sint Jansklooster?

Wat is hier allemaal te doen en te zien?

Oude watertoren – uitzichtstoren

Al van verre is de oude watertoren van Sint Jansklooster te zien. Heel oud is hij niet; hij stamt uit 1932. Tegenwoordig is het een uitkijktoren die met name op zaterdagen open is voor bezoekers. Via een trap klim je 46 meter omhoog. Daarna word je beloond met een uitzicht over Nationaal Park Weerribben-Wieden dat tegen Sint Jansklooster aanligt.

Monnikenmolen

De Monnikenmolen ligt aan de westzijde van Sint Jansklooster. Het is een stellingenmolen waar koren wordt gemalen. In 1996 is hij gerestaureerd en hoewel hij stamt uit 1857 staat hij daardoor in de zon mooi te glimmen. Het is bij elkaar best een fraai exemplaar en een bezoekje waard. Naast de molen is een kleine uitspanning voor drinken en een hapje.

Bezoekerscentrum De Wieden

Natuurmonumenten heeft in Sint Jansklooster een bezoekerscentrum. Er is hier onder andere een vlonderpad van een kleine kilometer door het riet. Het laarzenpad is met een kilometer of drie wat langer en je loopt daarbij dwars door behoorlijk drassig land. Liefhebbers kunnen hier gaan kanovaren of mee met een vaartocht op de ecowaterbus naar Blokzijl of Giethoorn. Fietsen in de omgeving, bijvoorbeeld door het Hoge land van Vollenhove kan natuurlijk ook. Maar wellicht was je al met de fiets hier terecht gekomen.

Het Sint Jansklooster

Op zoek naar het Sint Jansklooster? Dan ben je helaas een dikke 400 jaar te laat, want in de 80-jarige oorlog werd het verwoest. Om precies te zijn in 1581. Er resteert alleen nog een heel klein stukje van de voormalige kloostermuur. Het is te zien in het centrum van Sint Jansklooster, tegenover de garage.

Evenementen

Op Koningsdag is er een Kloostermarkt met een ware Koningsnacht vooraf en op de dag zelf, zoals ook op vele andere plaatsen in Nederland, een vrijmarkt, optredens van artiesten en kermis.

De derde vrijdag van augustus wordt een bloemencorso gehouden waarbij versierde wagens overdag en in de avond meermalen door het dorp rondrijden.

Uit eten en drinken

Uit eten en drinken is zeer beperkt mogelijk in Sint Jansklooster. In het centrum is één horecagelegenheid te vinden met de enigszins verwarrende naam “Het Wapen van Utrecht”. Bij de Monnikenmolen is ook een kleine uitspanning met drinken en pannenkoeken.

Zuiderzeepad

Heb je zin om goed de benen te strekken? Het Zuiderzeepad loopt door Sint Jansklooster. Het is een rondwandeling dus als je helemaal doorloopt ben je 490 kilometer later weer terug bij het beginpunt. Je kunt natuurlijk om te beginnen er een partje van lopen, bijvoorbeeld naar Vollenhove.

Rondwandeling 8,9 km landelijk Sint Jansklooster

Sint Jansklooster is een prima uitvalsbasis voor nationaal park Weerribben-De Wieden dat hier aan grenst. Maar je kunt er ook een best aardige wandeltocht maken, van in dit geval bijna 9 km. Je wandelt weliswaar veel over asfalt maar komt onderweg langs een aantal karakteristieke boerderijen en als je wilt kun je met een kleine omweg het eeuwenoude centrum van Vollenhoven ook aandoen. Verderop in deze wandeling kom je op het bescheiden 17e eeuwse landgoed Den Oldenhof terecht. Ben je eenmaal weer terug in Sint Jansklooster dan staat de Monnikenmolen hopelijk te glimmen in een zonnetje.

In Sint Jansklooster, niet op de route maar slechts een klein aantal wandelmeters extra, kun je de overblijfselen van het oude klooster bezichtigen of, als je geluk hebt, de oude watertoren beklimmen en van het uitzicht genieten. Het start-/eindpunt van deze wandeling is een bezoekerscentrum van Natuurmonumenten en ook dat is beslist de moeite waard. Al met al een wandeling met de nodige pluspunten dus. Meer…

Om Sint Jansklooster

Sint Jansklooster ligt tegen Nationaal Park Weerribben-Wieden met zijn talloze mogelijkheden om te varen, fietsen of wandelen. Iets meer cultuur gewenst? Ga dan naar Vollenhove of Blokzijl. Ietsje verder is het grotere Meppel te vinden en nog wat verder Zwolle.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 2
1 juni 2021