Staphorst – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Staphorst. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Meest bijzondere aan Staphorst is de aaneenschakeling van fraaie boerderijen aan de Gemeenteweg en aansluitend Oude Rijksweg. Rij gerust door richting Rouveen, dan zie je er nog veel meer. Ook de, soms enorme, kerken die aan deze twee wegen te vinden zijn horen typisch bij Staphorst. Wil je nog wat meer te weten komen over het leven in vroeger tijd, stap dan binnen bij het museum in het centrum.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Staphorst vanuit Zwolle per bus te bereiken. Deze rijdt echter op zondag wegens bezwaren van bewoners van Staphorst en gebrek aan klandizie niet. De trein rijdt sinds 1935 met volle snelheid door Staphorst heen, maar wellicht dat daar de komende jaren verandering in komt. Met de auto is Staphorst zeer eenvoudig te bereiken; de A28 loopt strak langs het centrum.

Tips en aanbevelingen

Met enige discretie is een bezoek op zondag aan Staphorst een aanrader. Er heerst een weldadige rust en zeker als de kerk net uitgaat zijn bijvoorbeeld de fietsende vrouwen in klederdracht met de goud versierde bijbel op de bagagedrager werkelijk bijzonder.

Ook het aansluitende Rouveen is een bezoekje waard. De Oude Rijksweg naar het zuiden volgen is voldoende om links en rechts van de ene in de andere verbazing te vallen.

Kritische noot

Staphorst is voor Nederlandse begrippen een bijzondere plaats. Echter, hoewel de historie hier vele eeuwen teruggaat, zul je tevergeefs zoeken naar gebouwen uit die tijd.

Staphorst ligt in een zeer agrarisch gebied waardoor buiten het dorp het landschap niet bijster interessant is.

Wat is er te doen/bekijken in Staphorst?

Boerderijen aan de Gemeenteweg en Oude Rijksweg

Kenmerkend voor Staphorst is de lintbebouwing langs de Gemeenteweg en Oude Rijksweg. Boerderijen, waarvan een niet gering aantal op de monumentenlijst staan, met groene luiken en blauwe raamdorpels rijgen zich aaneen. Ook is opvallend dat boerderijen achter elkaar zijn gebouwd, hoewel dat tegenwoordig bij nieuwe boerderijen niet veel meer wordt gedaan.

Museum Staphorst

Museum Staphorst is gevestigd in een van de karakteristieke boerderijen die Staphorst rijk is. In het museum kun je het cultuurrijke verleden en heden van Staphorst ontdekken. De vaste opstelling omvat uiteraard de Staphorster klederdracht en het voorhuis van de museumboerderij is authentiek ingericht zodat is te zien hoe in vroeger tijd werd geleefd. Meer…

Dorpskerk en pastorie

De Dorpskerk, midden in het centrum aan de Gemeenteweg, is eigenlijk niet te missen. Hij is gebouwd in 1954 en na vergroting in 1992 een van de grootste kerken van Nederland geworden. De toren, die net als veel andere kerktorens in Nederland in bezit is van de gemeente, is van de oudere kerk uit 1763 en blijven staan toen de achterliggende kerk in 1954 werd herbouwd. De toren is een monument en in 1990 verhoogd omdat de verhouding tussen toren en kerk anders geheel zoek zou raken. Overigens was al in de 13e eeuw sprake van een kerk in Staphorst. Tegenover de kerk staat de pastorie wat een gemeentelijk monument is.

Zondagen

Staphorst is een exponent van de Bible belt en de zondag, rustdag, wordt hier nog in ere gehouden. Uiteraard zijn alle winkels en het museum dicht maar de kerkdeuren zwaaien tweemaal daags wijd open. En niet voor een gering aantal gelovigen; de kerk biedt zitplek aan 2300 gelovigen en die worden gebruikt ook. Een bezoekje op zondag om de totaal andere sfeer op te snuiven is geen gek idee maar wees een beetje discreet; Staphorst is geen openlucht dierentuin en fotograferen is sinds een gemeentelijke verordening uit 1937 (sic!) alleen toegestaan na toestemming van de gefotografeerde.

Korenmolen De Leijen

Langs de Gemeenteweg aan de oostzijde van Staphorst staat Korenmolen De Leijen. Deze grondzeiler (dus zonder stelling) is in 1854 gebouwd en staat bijna geheel vrij in het landschap. Hij is in bezit van dezelfde eigenaren als het restaurant dat ervoor is gelegen en op afspraak te bezoeken.

Boswachterij Staphorst / Zwarte Dennen

Enkele kilometers ten zuidoosten van Staphorst ligt de Boswachterij Staphorst. Het is in de jaren 30-40 van de vorige eeuw aangelegd als werkgelegenheidsproject en oorspronkelijk bedoelt als productiebos. Middenin het bos ligt Speelvijver Zwarte Dennen met kiosk, toiletten en parkeerplaats voor auto’s.

Leuk weetje

Snelweg A28 maakt bij Staphorst een aantrekkelijke bocht. Nadat de TT in Assen (in het laatste weekend van juni) is afgelopen komen hier vele, vele motoren voorbij op weg naar huis. En motoren en bochten vormen een aantrekkelijke combinatie. In de berm worden door de lokale Staphorster jeugd en iedereen die zich zo voelt stoelen, bankstellen, bier en barbecues neergezet om de langskomende motoren uit te zwaaien. Vanwege toegenomen politiecontroles gaat het allemaal niet meer zo hard, maar leuk blijft het wel op deze plek.

In de buurt van Staphorst

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 16 januari 2021