Steenwijk – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Steenwijk. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Steenwijk heeft helemaal geen onaardig centrum met nog resten van de omwalling die deze stad in een ver verleden moesten beschermen. Op de markt is naast horeca ook het Stadsmuseum gevestigd. Net buiten de omwalling staat het mooiste object; Villa Rams Woerthe. Dat huis met park alleen al maakt het de reis naar Steenwijk waard. In de villa is ook Museum Hildo Krop te vinden, meer iets voor de liefhebbers. De Grote kerk tot slot is van buiten, maar ook van binnen inclusief beklimming van de toren ook de moeite zeker waard.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Steenwijk prima bereikbaar met de trein vanaf Zwolle of Leeuwarden. Kom je met de auto, dan rij je via de A32 Steenwijk direct binnen.

Tips en aanbevelingen

Steenwijk is een oude vestingstad en een wandeling over de oude stadswallen, die er voor een gedeelte nog zijn, is een echte aanrader. Ook Villa Rams Woerthe is een aanrader en de Grote of Sint-Clemenskerk is in de zomermaanden ook open. Vergeet niet meteen de toren te beklimmen, je hebt bovenop een mooi uitzicht op het oude centrum maar ook de weidse omgeving.

Kritische noot

Het is natuurlijk niet anders, maar de vestingwallen zijn aan de noord- en westzijde verdwenen. Je kunt nog wel het oorspronkelijke patroon volgen, maar enige fantasie over de vroegere staat is dan wel nodig.

Het Stadsmuseum Steenwijk is ook voor niet-Steenwijkers een bezoekje waard, maar het vergt wel enige moeite om er achter te komen wat nu eigenlijk precies te zien is. Juist het meest interessante deel van de Steenwijker geschiedenis van de afgelopen eeuwen waarin de vestingstad in zijn bloeitijd was, komt er een beetje bekaaid vanaf.

Wat is er te doen in Steenwijk?

Oude stadscentrum met grachten en wallen

Steenwijk is een oude vestingstad en aan de zuid/oostzijde zijn de wallen nog intact. Je kunt er overheen of onderlangs wandelen, en dat is een aanrader. Verder is de Markt en talloze oude panden er omheen een aanrader en gewoon even ronddwalen, het is niet heel groot, is beslist een aanrader.

Villa Rams Woerthe

De schatrijke familie Tromp Meesters heeft eind 19e eeuw een prachtig pand laten bouwen, net buiten de stadswallen van Steenwijk. Tegenwoordig is het te bezoeken en, heel bijzonder, je mag hier overal opzitten (tenminste, de stoelen) en aanzitten. Vrijwilligers vertellen je graag van alles over dit huis en je krijgt koffie/thee geserveerd in de salon. Meer…

Museum Hildo Krop

Hildo Krop was een buitengewoon productieve beeldhouwer waar onder andere de stad Amsterdam heel veel beeldhouwwerk in de openbare ruimte aan te danken heeft. Daarnaast was hij ook op andere vlakken actief, zoals het maken van ontwerpen voor de ESKAF fabriek die ooit in Steenwijk was gevestigd. Oorspronkelijk geboren in Steenwijk is daarom een museum in het souterrain van Villa Rams Woerthe opgericht. Meer…

Stadsmuseum Steenwijk

Het Stadsmuseum Steenwijk is gevestigd midden in het centrum, aan de Markt. Speerpunten in de collectie zijn de producten van de voregere industrie van Steenwijk, zoals de aardewerkfabriek ESKAF, Monsieur meubelen, Bijkamp zilver en poppen van Wildebras. Daarnaast is een nagebouwd winkeltje, keuken en schooltje te zien en in een aparte ruimte aandacht voor de ruime geschiedenis van Steenwijk als vestingstad en niet in de laatste plaats de Tachtig jarige oorlog die hier ook woedde. Meer…

Kermis en circusmuseum

Het enige kermis- en circusmuseum in Nederland is te vinden op de Markt in Steenwijk, naast het Stadsmuseum. Helaas is het op dit moment alweer enige jaren gesloten en het is onduidelijk of het ooit nog heropend. Door de ramen kun je wel naar binnen gluren… Meer informatie: http://kermisencircusmuseum.nl/

Grote- of Sint-Clemenskerk

De Grote of Sint-Clemenskerk doet zijn naam eer aan. Deze protestantse kerk in het centrum van Steenwijk is inderdaad…groot. Al vanaf ongeveer het jaar 900 stond op dezelfde plaats een kerk, het koor en toren stammen uit de 15e eeuw. Bijzonder is dat de toren ook in gebruik is als watertoren. In de zomermaanden is de kerk te bezoeken en de toren te beklimmen met als beloning een mooi zicht op Steenwijk.

Oude paardenstallen van Spijkervet

Aan de Kalverstraat 11, vlakbij de Markt van Steenwijk, zijn oude paardenstallen te vinden die beslist de moeite zijn om even binnen te lopen. De zeer luxe uitgevoerde stallen zijn in 1904-1905 gebouwd en veel originele elementen zijn nog te zien. Tegenwoordig zit er een brocante winkeltje in en staan de boxen vol met spullen, maar je kunt er zo binnenwandelen. Meer informatie: www.steenwiek.nl/stallen van spijkervet.htm

Park Villa Rams Woerthe

Achter villa Rams Woerthe ligt een langgerekt park met waterpartij. Tegenwoordig is het vrij toegankelijk en kun je aan de ene kant heen en aan de andere kant teruglopen. Er is in het park een weide met herten en een oud theehuis.

Vestingroute Steenwijk

Deze rondwandeling van 2 kilometer loopt over de vestingwallen aan de zuid- en oostzijde. Op de overige plaatsen, waar de vestingwallen zijn verdwenen, volgt de route zo goed mogelijk de oude gracht die er bijna nog wel geheel is en het oude patroon volgt. Er is een gratis boekje van deze wandeling te krijgen bij de Tourist info en het Stadsmuseum Steenwijk.

Rondwandeling Steenwijk

Heb je zin om niet alleen Steenwijk te bekijken, maar ook de omgeving, dan kun je vanuit centrum Steenwijk een wandeling maken richting Onna. Via Zuidveen loop je terug naar Steenwijk waarbij je ondertussen een aardig uitzicht hebt op stad en platteland. Meer…

In de buurt van Steenwijk

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 24 november 2021