Steenwijkerwold – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Steenwijkerwold. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Steenwijkerwold is een bescheiden plaats net boven Steenwijk maar het is in het bezit van twee bezienswaardige kerken inclusief kerkhof. Het kerkhof van de R.K. kerk heeft tevens een Mariakapel en grote klokkenstoel en achter de kerk zijn nog wat overblijfselen van het rijke Roomse leven terug te vinden. Voor de liefhebbers staat even buiten Steenwijkerwold een strenge watertoren.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kom je eenvoudig in Steenwijkerwold door vanaf Steenwijk treinstation de bus te pakken. Met de auto rij je via de N334 of N761 eenvoudig naar Steenwijkerwold.

Tips en aanbevelingen

Steenwijkerwold heeft twee kerken inclusief kerkhof die best een stop waard zijn. Ben je hier dan toch, dan is Steenwijk dichtbij. Daar is aanzienlijk meer te zien en te doen zoals Villa Rams Woerthe en een aantrekkelijk plein met horeca in het centrum.

Achter de R.K. Kerk is een bescheiden maar mooi stukje pad Gelderingen te vinden en daarop aansluitend de Gelderingensteeg. Jammer genoeg kun je er geen heel mooi wandelrondje rondom Steenwijkerwold van maken, maar de Gelderingensteeg heen en weer lopen is beslist zo gek nog niet.

In vroeger tijd stond in Steenwijkerwold een enorm gebouwencomplex geheten “De Voorzienigheid”, tegenover de katholieke kerk. Het grootste deel is afgebroken en vervangen door een nieuwbouwwijkje. Opmerkelijk is dat er hier nogal wat Noorse houten huizen staan die je verder in Nederland nauwelijks ziet. Ben je dus geïnteresseerd…

Wil je midden in Steenwijkerwold even een bosrijk ommetje maken dan kun je terecht in het Krullebossie. Het is niet heel groot maar best aardig. Je kunt een rondje maken maar ook doorlopen vanaf de ingang aan de Ten Holteweg, je komt aan de andere kant uit bij de begraafplaats aan de Oldemarktseweg.

Kritische noot

Steenwijkerwold is op zichzelf de reis niet waard, maar combineer je het met de omgeving of kom je hier toevallig toch doorheen, dan is een korte onderbreking zeker op zijn plaats.

Wat is er te doen/bekijken in Steenwijkerwold?

Hervormde Andreaskerk

Deze kerk is in de 15e eeuw in gebruik genomen en werd in de loop der eeuwen naast de plaatselijke bevolking ook bezocht door de kolonisten die in de nabijgelegen kolonie Willemsoord neerstreken. De kerk is eenbeukig en in laat-gotische stijl gebouwd, de preekstoel is een rijk versierd exemplaar en gemaakt van Slavonisch eikenhout. Op het kerkhof, een bezoekje waard, staat een baarhuisje (rijksmonument). Meer info: http://pk-steenwijkerwold.nl/

R.K. St.-Andreas

Aan de Gelderingen, aan de westzijde van het centrum van Steenwijkerwold, staat sinds 1931 deze katholieke kerk. De historie gaat veel langer terug, want zelfs na de Reformatie waarin veel katholieke kerken overgingen naar het protestantisme, bleef hier dankzij familie Croeve het katholieke geloof levend. In 1691 was er al een hoeve in gebruik als kerk, in 1830 werd een nieuwe kerk gebouwd en in 1931 verrees het huidige exemplaar. Op het kerkhof staan een Mariakapel en een fors uit de kluiten gewassen klokkenstoel, absoluut de moeite waard.

Watertoren

Net ten zuidoosten van het centrum van Steenwijkerwold (eigenlijk net in het dorpje Tuk) staat een watertoren uit 1931. Of het model door iedereen wordt gewaardeerd is de vraag, maar hij staat hier als rijksmonument wel prominent in het open landschap te pronken. Hij is niet meer in gebruik en zou je eens een soortgelijke watertoren willen beklimmen dan kan dat in Sint Jansklooster, hier niet ver vandaan.

Botanische tuin De Groene Prins

Geen tuin voor liefhebbers van meer traditionele tuinen, maar als je je wilt verbazen over de soorten bamboe die het in het Nederlandse klimaat prima doen dan ben je hier aan het juiste adres. Overigens zijn daarnaast nog heel wat andere soorten planten te zien zoals bijv. Abutilon, Mimosa, Acacia en diverse soorten Adiantum en Albizia. Natuurlijk kun je zo geïnspireerd raken dat je met een kofferbak vol, of nog meer, naar huis gaat. Meer info: https://www.degroeneprins.nl/

Dicky Woodstock festival

Precies 20 jaar na het beroemde Woodstock in de VS kwam in Steenwijkerwold een iets bescheidener eigen versie van de grond. Min of meer bij toeval omdat Armand, een van de optredende artiesten, per se wilde kunnen blowen en dat gaf wat problemen op een eerder geboekte locatie. Nog steeds wordt jaarlijks dit kleinschalige festival in Steenwijkerwold georganiseerd. Behalve muziek is er ook een trekkertrek wedstrijd en kun je meedoen met zwientie tikken. Meer info: https://www.dickywoodstock.com/

Rondwandeling 7,3 km door het centrum en zuidelijk Steenwijkerwold

Vanaf het centrum van Steenwijkerwold gaat deze met gele paaltjes uitgezette wandeling langs alle plaatselijke hoogtepunten (letterlijk). Het glooiende buitengebied aan de zuidzijde van Steenwijkerwold wordt niet overgeslagen waarbij je een mooi zicht hebt op het centrum. Bij elkaar is het een afwisselende wandeling waarmee je dit gebied meteen leert kennen. Meer…

In de buurt van Steenwijkerwold

Andere plaatsen in de Kop van Overijssel met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 10 maart 2021