Tilligte – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Tilligte. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Tilligte is met de buurtbus vanuit Ootmarsum en Denekamp te bereiken. Met de auto rij je over de N349 door Tilligte heen. Kwestie van op tijd stoppen dus.

Tips en aanbevelingen

Grootste attracties van Tilligte zijn de Mariakapel aan de rand van het dorp, de molen en aan de zuidkant is het Schuivenhuisje de moeite waard. Verder ben je hier in het Twentse land en kom je als vanzelf fraaie huizen en boerderijen tegen.

Kritische noot

Tilligte is geen bestemming voor een dagje uit, maar een tussenstop lukt hier zeker.

Wat is er te doen/bekijken in Tilligte?

RK Simon en Judaskerk

De R.K. kerk Simon en Judas is gebouwd in 1916 ter vervanging van de waterstaatskerk uit 1815. Opvallend aan de buitenzijde zijn de kerktoren die enigszins naast de kerk is gebouwd en de steunberen waarvan er een is vergroot en een kerkklok bevat. Verder is het een tamelijk sober eenbeukig exemplaar. Meer info: https://www.parochielumenchristi.nl/?project=locatie-tilligte

De Westerveld Möl

Deze achtkante beltkorenmolen, iets ten noordoosten van Tilligte, stamt uit 1864. Zoals zoveel molens is deze uiteindelijk in de jaren 30-40 van de vorige eeuw onttakeld waarbij uiteindelijk alleen de romp overbleef. In 1984 is de molen in handen van een stichting gekomen die hem heeft laten restaureren. Sindsdien wordt er weer gemalen en elke woensdagmiddag en zaterdag is de molen open. Meer info: https://www.demolenstichting.nl/westerveldmolen.php

Mariakapel ‘Onze Lieve Vrouw van Lourdes’

Deze Mariakapel aan de Westenveldweg is gebouwd in 2003 en daarmee dus bepaald niet heel oud. De kapel is gebouwd met gele Bentheimer zandsteen en het heeft een houten dak, kleine dakruiter en luidklok. Binnen wordt het Mariabeeld geflankeerd door twee gebrandschilderde ramen. Inmiddels komen er tienduizenden bezoekers per jaar die talloze boeken met smeekbedes en dankbetuigingen hebben volgeschreven.

Cosmos sterrenwacht

De Cosmos sterrenwacht ligt ten noordoosten van Tilligte, richting Lattrop. Een bezoek hier begint met een film op een groot scherm. Daarna gaat het maar het planetarium. Het planetarium projecteert sterren, maan, planeten, de Melkweg en andere sterrenstelsels op de binnenkant van een grote koepel. Vervolgens gaat het naar het observatorium. Overdag kun je hier naar de zon kijken met wie weet zonnevlekken. Elke zaterdagavond, en in de zomer ook op woensdagavonden, is het hier mogelijk naar sterren te kijken. Naast de sterrenwacht ligt een sterrentuin, onder andere met vijvers, een oeverwalbos, stroomdalflora van Dinkel en Vecht en een insectentuin. Ook staan er zonnewijzers. Tot slot is er hier een planetenpad. Je loopt langs de zon en de planeten van ons zonnestelsel met bomen die volgens de mythologie bij deze planeten horen. Meer info: http://www.cosmossterrenwacht.nl/

Ottershagen

Aan de noordzijde van Tilligte ligt Ottershagen, een weidevogelgebied. Het is het laagst gelegen gebied in Noordoost Twente en in vroeger tijd is het in cultuur gebracht door het op grote schaal te ontwateren. Tegenwoordig wordt het juist weer natter gemaakt en dat vindt het rondvliegend leven zoals kieviten, scholeksters, grutto’s, gele kwikstaarten en slobeenden in dit gebied maar wat plezierig. Langs de Kerspelweg is een vogelobservatiehut. Wat je te zien krijgt kan natuurlijk mee en tegenvallen, maar een verrekijker of fotocamera met flinke zoomlens zal in ieder geval helpen.

Schuivenhuisje

Het Schuivenhuisje is gebouwd in 1887 aan het Almelo-Nordhornkanaal. Door het ophalen van de stalen schuiven kon de waterstand vanuit de Dinkel op peil gehouden waardoor het kanaal niet droog kwam te staan. Niet ver van het Schuivenhuisje ligt de Varseveldbrug. Dat is net als het Schuivenhuisje een rijksmonument.

In de buurt van Tilligte

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 16 november 2020