Tubbergen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Tubbergen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Dé reden om naar Tubbergen af te reizen is de basiliek in het centrum. Verwacht geen Sint Pieter of ander Italiaans bouwsel van immense proporties, maar de gebrandschilderde ramen zijn een bezoek beslist waard. Verder is het centrum nogal bescheiden, voor de meesten zal het centrum van het nabije Ootmarsum meer tot de verbeelding spreken.

Locatie/bereikbaarheid

Met de bus kun je vanuit Almelo en Hengelo door het Twentse land naar Tubbergen toeren. Met de auto kom je via de N343, N745 of N746 in Tubbergen.

Tips en aanbevelingen

De basiliek moet je als het even kan van binnen zien, de gebrandschilderde ramen zijn absoluut de moeite waard. Verder ligt Tubbergen niet ver van het aantrekkelijke, hoewel erg toeristische, Ootmarsum.

Kritische noot

Tubbergen heeft een regionale functie maar toch relatief gezien een klein centrum. De basiliek is hier de magneet, vergeleken met het niet veel verderop gelegen Ootmarsum is het toeristisch gezien allemaal een stuk rustiger.

Wat is er te doen/bekijken in Tubbergen?

Sint-Pancratiusbasiliek

Midden in het centrum van Tubbergen staat de R.K. Sint-Pancratiusbasiliek. Overigens is de kerk pas in het jaar 2000 verheven tot basilica minor. Al in 1576 was er sprake van een kerk in Tubbergen, de huidige kerk stamt uit het eind van de 19e eeuw. De toren uit de 16e eeuw bleef bij de bouw van de nieuwe kerk behouden maar werd in die tijd verlaagd. En in 1978 weer opgehoogd, wat nog duidelijk is te zien. Meest bijzonder zijn de 35 gebrandschilderde ramen van vijf generaties glazeniers Nicolaas. Als de kerk open is dan is dat binnen te bewonderen. Meer info: https://hpancratius.nl/tubbergen/

Nederlands Hervormde kerk

De Hervormde kerk werd in 1810 gebouwd nadat de Pancratiuskerk op last van Napoleon was teruggegeven aan de katholieken. De kerk is in 1931 vergroot maar nog steeds bescheiden. In de kerk staat een zandstenen preekstoel uit 1519, afkomstig uit de oude parochiekerk van Tubbergen. Ook het orgel is afkomstig uit de oude kerk. Meer info: https://www.pkn-tubbergen.nl/nieuws-protestantse-kerk-tubbergen

’t Oale Roadhoes

Direct naast de basiliek staat het oude raadhuis van Tubbergen. Tegenwoordig is het een horecagelegenheid, maar het uiterlijk is gelukkig niet geheel verwoest. Goed dus voor een foto en wie weet om wat aangenaams te drinken of eten.

Monument Dr. Schaepman

Aan de westzijde, net buiten Tubbergen aan de kruising N746/N343, staat een imposant beeld van Dr. Schaepman, geboren te Tubbergen. Het was de eerste katholieke priester die in de Tweede Kamer wist te komen. In 1927 is dit vijf meter hoge bronzen beeld bovenop een vier meter hoge granieten sokkel op de Tubberger Es onthuld.

Landgoed Schultenwolde

Ten zuidwesten van Tubbergen ligt Landgoed Schultenwolde. Het is 56 ha. groot en op het landgoed staan sinds het begin van de vorige eeuw een theehuis, woonboerderij en bijzonder vormgegeven villa. Je kunt vrij wandelen op het landgoed, de directe omgeving van de huizen is privéterrein. Heb je er zin in, dan kun je de villa huren. Kom je wandelen, dan is aan de Veldweg de meeste parkeerruimte.

In de buurt van Tubbergen

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 27 december 2020