Tuk – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Tuk. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Tuk is niet een heel bijzonder historisch dorp, maar aan de Tukseweg staan enige panden uit vroeger tijd. Bijvoorbeeld het oude gemeentehuis maar vooral de hervormde kerk zijn meer dan een blik waardig.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kom je eenvoudig in Tuk omdat het letterlijk tegen de noordzijde van Steenwijk met voldoende trein- en busverbindingen aanligt. Voor de auto geldt hetzelfde; neem afslag Steenwijk of Steenwijk-Noord, en je bent er zo.

Tips en aanbevelingen

Tuk ligt tegen Steenwijk aan, hoewel er een niet al te fraai bedrijventerrein tussen ligt. In Steenwijk is meer te doen waaronder de aan te bevelen Villa Rams Woerthe.

Kritische noot

Tuk is op zichzelf geen toeristische magneet maar ook niet de meest vreselijke plaats van Nederland om te doorkruisen. Vooral de omgeving maakt het hier de moeite waard.

Wat is er te doen/bekijken in Tuk?

Café De Karre

Op IsDitLeuk.nl worden vrijwel geen cafés etc. genoemd omdat de meeste welbeschouwd niet heel bijzonder zijn. Café de Karre staat echter wel heel vrolijk te zijn middenin Tuk. Wie weet is het daarom een extra ruime stop waard. De link met het koor Mannenkoor Karrespoor, in dit café ontstaan, is gauw gelegd. Meer info: https://www.dekarre.nl/

Woldberg en uitkijktoren

Niet op het grondgebied van Tuk, maar wel heel dichtbij en vanuit Tuk gezien precies aan de overkant van de snelweg A32, ligt de Woldberg. Een heuvel van een meter of 25 met tegenwoordig een uitkijktoren vanwaar je bij goed weer maar liefst vier provincies kunt zien. Wel nog eens 24 meter klimmen maar dan verdien je het ook. De uitkijktoren bereik je door vanuit Tuk via de Bergweg richting buurtschap De Bult te rijden. Direct na het passeren van de A32 linksaf slaan en de toren is dan niet meer te missen. Op de Woldberg kun je natuurlijk rondwandelen of fietsen, hoewel het geheel niet heel groot is.

Tuk’s T-huis

Op de Woldberg, vlakbij de uitkijktoren, staat Tuk’s theehuis. zoals de naam al aangeeft kun je er versnaperingen krijgen. Pal ernaast is een Toeristisch overstappunt en in het theehuis zijn tentoonstellingen, een klein voorlichtingscentrum van Staatsbosbeheer en de plaatselijke geologiewerkgroep doet ook zijn best fraaie vondsten te tonen. Meer info: http://www.theehuis-tuk.nl/

Watertoren

Net ten noordwesten van Tuk, richting Steenwijkerwold, staat een watertoren uit 1931. Of het model door iedereen wordt gewaardeerd is de vraag, maar hij staat hier als rijksmonument wel prominent in het open landschap te pronken. Hij is niet meer in gebruik en zou je eens een soortgelijke watertoren willen beklimmen dan kan dat in Sint Jansklooster, hier niet ver vandaan.

In de buurt van Tuk

Andere plaatsen in de Kop van Overijssel met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 6 oktober 2020