Vasse – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Vasse. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je vanaf Almelo en Hengelo/Oldenzaal met de bus in Vasse komen. Met de auto rij je vanaf de N747 en n343 via enkele binnendoorwegen, niet al te ingewikkeld, naar Vasse.

Tips en aanbevelingen

Vasse heeft een wat minder bekende watermolen, De Mast, die toch een bezoekje waard is. Wil je er een hele watermolentocht van maken, ga dan ook naar de twee exemplaren die in Mander, hier vlakbij, staan.

Kritische noot

Er zullen weinig mensen zijn die Vasse op hun bucketlist hebben staan. Toch ligt het in een aantrekkelijk Twents landschap waar je met gemak korte, lange maar vooral leuke wandel- en fietstochten kunt maken.

Wat is er te doen/bekijken in Vasse?

R.K. Sint Josephkerk

Middenin het bescheiden centrum van Vasse staat de imposante R.K. Joseph en Pancratius kerk. Deze is gebouwd in 1864. Het was niet de eerste kerk in Vasse; al in 1803 was er een eerste kerk gebouwd die al na een jaar door een storm werd verwoest. Na herbouw kwam er een kerk die in 1843 werd uitgebreid en uiteindelijk in 1865 gesloopt. De huidige kerk is een driebeukige neogotische pseudobasiliek met dwarsschip en westtoren. Achter de kerk ligt het kerkhof en nabij de kerk, het is niet voor niets een katholiek exemplaar, zijn natuurlijk een school en café te vinden. Ook achter de kerk staat een voormalig nonnenklooster. Het klooster is niet meer, maar een kruidentuin nog wel. Deze tuin, ’t Kruudnhöfke
genaamd, is zo’n 600 m² groot. Meer info: https://hpancratius.nl/vasse/

Watermolen De Mast

De Mast is een bovenslag watermolen gelegen bij de Denekampweg 246. De molen stamt uit 1433 en doet dienst als olie- en korenmolen. De naam van de molen is afgeleid van Jan Mast, die in 1811 de molen kocht. In 1942 is gemeente Tubbergen eigenaar geworden en heeft de molen samen met het naastgelegen bakhuisje gerestaureerd.

De Braamberg

Ten oosten van Vasse is een, niet heel groot, bosgebied te vinden waar je zowaar even moet klimmen. De Braamberg is namelijk maar liefst 76 meter hoog en is daarmee een van de hoogste punten van Overijssel. Een gemiddelde inwoner van Oostenrijk piest waarschijnlijk in zijn broek van het lachen. Je kunt bij mooi weer vanaf deze plek tot aan de Holterberg kijken, 40 kilometer verderop. En daar hebben die Oostenrijkers dan weer niet van terug.

Vasserheide en grafveld

Ten zuiden van Vasse ligt een heidegebied van 26 hectare, dus niet heel groot. In dit gebied ligt ook het Vassergrafveld met een aantal grafheuvels uit de periode tussen 4000 en 2500 voor Christus. Er was dus al heel lang geleden sprake van bewoning in dit gebied. Hoewel grafheuvels archeologisch van grote waarde zijn en deze zelfs tot rijksmonument benoemd, zullen veel bezoekers bij het aanzien van de verhogingen in het landschap toch denken: tja…is dit nu alles?

Teerputten van Vasse

Een uitje werkelijk voor de liefhebbers zijn de teerputten van Vasse. Het is de grootste bodemverontreiniging van Oost Nederland, ontstaan in de jaren 1957-1972. In die jaren werd aan de Tumuliweg op grote schaal chemisch afval gedumpt, waaronder zuurteer. Daarna zijn diverse pogingen tot sanering gedaan die soms meer kwaad dan goed deden. In 2013 is het zwaar vervuilde gebied geïsoleerd en afgedekt zodat hemelwater niet meer via de vervuilde grond in het grondwater terecht komt. Het teerputtengebied niet meer vrij toegankelijk maar je kunt er nog wel over een zandpad omheen lopen. Enigszins cynisch staat aan een zijde van de Tumuliweg een Mariakapel.

In de buurt van Vasse

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 28 oktober 2020