Venebrugge – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Venebrugge. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je tot Hardenberg komen en daarna wordt het taxi, lang wandelen, liften, fietsen… Met de auto rij je via de N34 door Hardenberg heen en richting Duitsland kom je na niet al te lange tijd in Venebrugge. Wel op tijd op de rem trappen.

Tips en aanbevelingen

Venebrugge heeft ruimschoots meer geschiedenis dan dingen om te doen of te zien. Hardenberg en Gramsbergen liggen bijna letterlijk om de hoek en zijn een bezoek meer dan waard.

Kritische noot

In de tijd dat de grens Nederland-Duitsland nog actief werd bewaakt was het hier vast een beetje spannender. En ook in de Romeinse tijd zal hier vast wat meer te beleven zijn geweest. Tegenwoordig is Venebrugge vooral de verbinding tussen Hardenberg en Duitsland.

Wat is er te doen in Venebrugge?

Monumenten

Dit gebied barst niet van de monumenten maar aan de Hoogenweg 59 staat een boerderij Havezate Venebrugge uit 1833. Vlakbij staat aan de Hoogenweg 61 een Commiezenhuis. Niet ver hiervandaan was immers de grens met Duitsland en voor bepaalde goederen moesten invoerrechten of accijnzen worden betaald. Tijdens de eerste gevechten in mei 1940 sneuvelt hier een grenscommies, het eerste Nederlandse burgerslachtoffer.

Leuke weetjes

De geschiedenis van dit gebied gaat lang terug. De naam Venebrugge is namelijk afgeleid van veenbrug; op deze plaats lag een veenstrook waarover het mogelijk was van Nederland naar Duitsland te komen dwars door een verder moerassig gebied. De Romeinen maakten er al gebruik van.

Juist doordat in dit gebied een doorgang bestond werd het later natuurlijk wel noodzakelijk verdedigingswerken te maken om ongewenste gasten buiten de deur te houden. Van de vroegere schansen (aarden verdedigingswerken) is niet heel veel over, een goede observant ziet nog wat lichte verhogingen in het landschap.

In de buurt van Venebrugge

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 19 augustus 2020