Vollenhove – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Vollenhove. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Deze oude stad aan de voormalige Zuiderzee kent precies als andere plaatsen in deze omgeving, een historie als vissersplaats. Vollenhove is echter veel ouder; al een dikke 10 eeuwen geleden streken geestelijken hier neer. Daarna kwam de adel op en uit die tijd stamt kasteel Toutenburg. Pas daarna volgde een periode van voorspoed dankzij de vissersvloot die ten einde kwam na de afsluiting van de Zuiderzee.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Vollenhove vanuit Emmeloord, Meppel en Zwolle eenvoudig per bus bereikbaar.

Met de auto kun je vanaf Zwolle of uit de Noordoostpolder de N331 volgen. Ook via de N352 kom je uit de Noordoostpolder in Vollenhove terecht, mits je vanaf de N50 de juiste richting aanhoudt. Tot slot kun je vanuit het oosten ook nog via de N762 in Vollenhove eindigen. De ontsnappingsroute loopt langs dezelfde N-wegen.

Tips en aanbevelingen

Vollenhove is echt wel een plaats waar je een paar aangename uurtjes kunt slijten. Een rondwandeling, binnenwandelen in een kerk of museum, naar de ruïnes van Kasteel Toutenburg, het is allemaal niet vervelend.

Kritische noot

Op Vollenhove valt niet zoveel aan te merken, behalve dan misschien dat het toch wel een ritje kan zijn om er te komen. Ook is eigenlijk wel spijtig dat tegenwoordig de Noordoostpolder voor de deur ligt. In de tijd dat Vollenhove nog vrij uitkeek op de Zuiderzee moet dat in de haven toch een mooi gezicht zijn geweest.

Wat is er te doen in Vollenhove?

Grote- of Sint-Nicolaaskerk

Deze kerk is gebouwd in de tweede helft van de 15e eeuw in de vorm van een dubbele hallenkerk. Beide hallen zijn even groot: 45 bij 10m, waardoor de kerk zijn karakteristieke, maar ook wel een beetje strenge vorm heeft gekregen. Doorgaans is bij een dergelijk model kerk namelijk een van de hallen veel groter dan de andere (zijhallen of beuken). In de kerk zijn vanzelfsprekend een preekstoel, predikantenborden met alle predikanten vanaf 1578, grafzerken en een orgel uit 1686 te bewonderen. Meer info: https://hervormdvollenhove.nl/gebouwen/grotekerk.php

Kleine of Mariakerk

Aan de Bisschopsstraat, middenin het oude centrum van Vollenhove, staat de Kleine of Mariakerk. Deze alleraardigste kerk is een blik van buiten zeker waard. De tuinen die erachter liggen (“Tuinen van Marxveld”) zijn ook vrij te bezoeken, maar daarvoor moet je even doorlopen naar de toegangspoort aan de Bisschopsstraat 22.

Park Oldruitenborgh en Kasteel Toutenburg

Kasteel Toutenburg, of wat er tegenwoordig van over is, staat op een eiland midden in het stadspark van Vollenhove; Park Oldruitenborgh. De ruïnes van het kasteel zijn vanaf de andere kant van het water goed te zien. In het stadsmuseum is meer informatie over dit kasteel uit 1524 te vinden. Park Oldruitenborgh is openbaar en vrij te bezoeken.

Tuinen van Marxveld

De Tuinen van Marxveld liggen pal naast de Kleine- of Mariakerk. De toegang is aan de Bisschopsstraat 22, iets ten westen van deze kerk. De tuinen zijn vrij toegankelijk en bestaan grotendeels uit een streng aangelegd patroon van buxussen. Vanuit de tuin heb je ook een alleraardigst zicht op de achterzijde van de kerk.

Binnenhaven

Vlak naast de kerk, aan de westzijde van Vollenhove, is de binnenhaven te vinden. Niet al te groot, maar best een fraai plekje om letterlijk een rondje te lopen of neer te strijken op een van de bankjes daar. Heb je zin in paling, dan zit je hier letterlijk aan de rand van de haven goed.

Stadsmuseum Vollenhove

Vollenhove kent een geschiedenis van een eeuw of tien en in dit museum is die geschiedenis verbeeld. Stad en Ambt Vollenhove kende een bloeiperiode in de tijd van bisschoppen als landsheer, daarna met de adel en haar havezaten en tot slot als vissersplaats. Tot op de dag van vandaag is dat niet alleen in het museum, maar ook tijdens een rondwandeling door Vollenhove te zien. Meer info over het museum: http://www.chcvollenhove.nl/

Royal Huisman

In Vollenhove is een vestiging van Royal Huisman te vinden. Voor het geval je dit bedrijf niet kent; zij bouwen jachten. En niet zomaar jachten. Vuistregel is 1 miljoen per strekkende meter en de hal is hier 81 meter. Iets kleiner mag ook; veel jachten die gebouwd worden zijn zo tussen de 40 en 50 meter. Mocht je na deze vanaf-prijs alsnog wat geld over hebben, dan zijn er op verzoek nog wel wat leuke opties toe te voegen.

Zomaar het terrein oplopen is niet de bedoeling maar als je vanaf Vollenhove de brug over het Vollenhove kanaal oversteekt en direct het fietspad rechts opgaat kun je als je geluk hebt aan de overkant van het water een jacht in aanbouw zien liggen.

Rondwandeling Vollenhove

Vollenhove is een stad met een ruime historie en een rondwandeling is op zijn plaats. Het wordt zeker geen uren ronddwalen want het oude centrum is behoorlijk compact. Een deel van Vollenhove is beschermd stadsgezicht en in de Bisschopsstraat zullen vast de grote hoeveelheid klompen die aan de huizen zijn opgehangen opvallen. Welke zijn de mooiste?

Evenementen: Corso

Elke laatste zaterdag in augustus is in Vollenhove een groot corso waarbij een stoet van praalwagens versierd met dahlia’s door de straten trekt.

Uit eten, drinken en slapen

Horeca is er genoeg in Vollenhove. Met name rond het plein bij de Grote- of Sint-Nicolaaskerk vind je verschillende terrassen. Zin om in stijl wat te eten of te drinken, of zelfs te blijven slapen? Dat kan in Stadspaleis Oldruitenborgh.

In de buurt van Vollenhove

Andere plaatsen met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 2 maart 2020