Bezoek en beleef Wanneperveen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?
Locatie/bereikbaarheid
Met het OV kun je vanaf Meppel met de bus naar Wanneperveen. Met de auto heb je, afhankelijk van de aanvliegroute, keuze uit de N334, N762 en N375..
Tips en aanbevelingen
In en rond Wanneperveen zijn dankzij vroegere veenwinning, flinke stormen en zwakke dijken grote plassen ontstaan waar veel watersport mogelijk is. Het barst dan ook van campings en vakantieparken aan het water. Met andere woorden, watersportliefhebbers zitten hier meer dan goed.
Kritische noot
Heb je een hekel aan water of toeristische drukte, dan kun je dit gebied beter vermijden. Ook zijn de plassen hier nogal uitgestrekt en open, wat het een minder “knus” gevoel geeft.
Wat is er te doen/bekijken in Wanneperveen?
Het water op
Dé reden om naar Wanneperveen af te reizen is het water dat hier op je ligt te wachten. Uitgestrekte plassen zoals de Beulakerwijde, Belterwijde en Schutslotenwijde zijn aan de westzijde de grootste. Daarnaast kun je in dit gebied, onderdeel van Nationaal Park Weerribben-Wieden, ook in de talloze kleinere en grotere vaarten terecht.
Hervormde kerk
Aan de Veneweg 188 staat een eeuwenoude (1502) kerk die uiterard in de loop der eeuwen nogal eens is verbouwd. Bijzonder is hier dat in 1743 de kerk is vergroot met een zijbeuk, maar dat deze in 1842 weer is afgebroken zodat het nu weer een eenbeukige kerk is. Op het kerkhof staat een eikenhouten klokkenstoel, kenmerkend voor dit gebied. Meer info: http://www.pknwanneperveenbeltschutsloot.nl/
Schultehuis
In Wanneperveen struikel je niet over de monumenten, maar het Schultehuis is een stop bepaald waard. Het staat aan de Veneweg 188 en stamt uit 1622. Het Schultehuis was vroeger de ambtswoning van de schout en werd gebouwd in oud-Renaissance stijl. Het heef een opvallend Oudhollands trapgeveltje. Een schout was overigens de vertegenwoordiger van de bisschop of graaf en inde belastingen en boetes, stelde koopaktes op en deed rechtsuitspraken. Tegenwoordig is het Schultehuis een woonhuis, eerder is het ook in gebruik geweest als winkel en museum.
Verdronken dorp Beulake
Je moet ervoor het water op, om precies te zijn de Beulakerwijde, maar daar kun je in het water een kunstwerk bestaande uit een grote ijzeren klok uit het water zien oprijzen. Het is een verwijzing naar het verdwenen dorp Beulake dat in 1775 tijdens een storm samen met veel veenribben in het water verdween. Zo is deze grote open waterplas ontstaan, terwijl elders in dit gebied de ribben tussen de vaarten zijn blijven bestaan. Op de landkaart is het verschil tussen de Weerribben en de Wieden is dan ook opvallend.
Wandelen 4+5 km over het Kiersche Wijdepad – Doosje
Wandelen in De Wieden, onderdeel van Nationaal Park Weerribben-Wieden. Het is geen bijzonder lange wandeling maar de ondergrond ligt maar net boven waterpeil en daardoor voelt het sompig aan. Af en toe heb je daardoor het gevoel er bijna in weg te zakken, maar dat past ook precies bij het karakter van dit gebied. Wie weet zie je onderweg de kleine karekiet, rietgors en waterral. Er is hier ook een eendenkooi te vinden, die overigens niet meer in gebruik is. Meer…
Leuke weetjes
Wie in vroeger tijd Wanneperveen in of uit wilde, moest de beurs meenemen. Op de landwegen, die merendeels particulier eigendom waren werd namelijk tol geheven. De bedoeling daarvan was dat daarvan het onderhoud werd gepleegd, maar gezien alle conflicten tussen eigenaren en gebruikers ging dat niet altijd even goed. Had je het plan om dan maar over water richting Wanneperveen af te reizen, dan werd je vanzelf geconfronteerd met sluis- en bruggeld. Kortom, gratis bestond hier niet. Hoewel de prijs van bijvoorbeeld een sjees met twee paarden rond 1800 slechts een dubbeltje was en had je toevallig een varken of schaap bij je, dan was de prijs daarvan slechts 1,25 cent. Tot verdriet van de tollenaars, die alle mogelijke moeite deden de prijzen omhoog te schroeven.
In de buurt van Wanneperveen
Andere plaatsen in de Kop van Overijssel met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 24 september 2020