Weerselo – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Weerselo. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de bus naar Weerselo vanuit Almelo of Hengelo. Met de auto rij je over de N343 of N738 tamelijk eenvoudig en landelijk naar Weerselo.

Tips en aanbevelingen

Het dorp(je) Het Stift is hier zeker een bezoek waard, en beslist ook een omweg. Het is niet heel groot maar wel heel bijzonder.

Kritische noot

De Weerselose markt is een markt die wisselende reacties oproept; de een vindt het geweldig, de andere zwaar tegenvallen.

Wat is er te doen/bekijken in Weerselo?

R.K. Remiguskerk

Deze kerk is in 1965 gebouwd en verving een eerdere waterstaatskerk uit 1837. Het gebouw is zowel van binnen als buiten vrij strak uitgevoerd, maar binnen is er wel een orgel uit 1866 te vinden. Het geeft een grappig contrast.

Voormalig gemeentehuis

Van 1955 tot de gemeentelijke herindeling van 2001 bezat Weerselo een gemeentehuis gebouwd in Twentse stijl. Het gebouw aan het Burgemeester Scholtensplein is nog steeds beeldbepalend voor Weerselo.

Het Stift

Het Stift is een dorpje ten noordwesten van de kern van Weerselo en een beschermd dorpsgezicht. De Stiftskerk is de centrale blikvanger maar er zijn ook een Stiftsschool, Stiftshuizen, Stiftsschuur, Het Storkenhuis en een smederij te vinden. Overigens zijn een aantal Stiftshuizen in 1974 herbouwd aan de hand van tekeningen uit ca. 1750. Op Het Stift worden rondleidingen georganiseerd in de vorm van een rondwandeling of een informatieve bijeenkomst in de Stiftkerk. Meer info: http://www.hetstift.nl/

Stiftskerk

Op het terrein van Het Stift is de zandstenen Stiftskerk het meest interessante gebouw. Het stamt uit de 12e eeuw en is gestart als kloosterkerk naast het toenmalige Benedictijnenklooster. Tijdens de reformatie ging de kerk over van katholieke in protestantse handen. De kerk is nog steeds in gebruik bij de Protestantse gemeente en er worden concerten gehouden, met name Kamermuziek. Meer info: https://www.stiftsgemeente.nl/

Weerselose Markt

De Weerselose markt is geen weekmarkt zoals in veel plaatsen met een visboer, broodkraam etc., maar een markt met oude spullen van zolder tot nieuwe gebruiksgoederen en van tweedehands kleding tot aarde- en sierwerk. De markt is elke zaterdag van ’s ochtends tot begin van de middag open en tevens iedere 2e zondagmiddag van de maand. Op extra marktdagen wordt flink uitgepakt met artiesten, dweilorkesten, minikermis, pony rijden etc. Er wordt een bescheiden entree geheven en de markt ligt aan de Bornsestraat tussen Weerselo en Borne. Meer info: https://www.weerselosemarkt.nl/

Weerselose Molen / De Vier Winden

Langs de N343, van Weerselo richting Fleringen, staat in de bocht van de weg bij Camping De Molenhof een achtkantige stellingmolen. Hij is gebouwd in 1862 en kan nog worden gebruikt om graan te malen. Elke zaterdagmiddag is de molen open en kan er uiteraard ook meel worden gekocht. De molen staat feitelijk in Reutum, maar omdat hij niet ver van Weerselo staat wordt hij doorgaans de Weerselose molen genoemd.

In de buurt van Weerselo

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 2 november 2020