Welsum – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Welsum. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Welsum is een klein dorp op de linkeroever van de IJssel, geheel omsloten door Gelderland. Op die manier kun je vanuit Olst aan de andere zijde van de IJssel komen zonder meteen met je voeten in Gelderland te staan. Vooral fietsers en motorrijders weten de kronkelende dijk aan de Welsumse zijde van de IJssel en de pleisterplaats in Welsum goed te vinden.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Olst de dichtstbijzijnde plaats. Vandaar is het een klein stukje wandelen, met de pont oversteken en je bent alsnog in Welsum aangeland.

Met de auto kun je vanuit Olst met de pont oversteken naar Welsum, of vanaf de andere kant binnendoor vanaf de A50 in Welsum terecht komen.

Tips en aanbevelingen

Ben je hier dan toch in de buurt, dan is de Veluwe vlakbij. Toch iets meer stadse omgeving gewenst? Dan zijn Apeldoorn, Deventer en Zwolle niet ver en wil je het iets kleinschaliger dan is Hattem een aanrader.

Kritische noot

De vriendelijk kronkelende maar tamelijk smalle IJsseldijk trekt bij mooi weer grote aantallen fietsers, motorrijders en auto’s. Dat leidt er wel toe dat je voor je rust hier niet hoeft te komen. Zeker op de fiets heb je helaas erg veel last van het andere verkeer.

Wat is er te doen in Welsum?

Molen Houdt Braef Stant

De molen Houdt Braef Stant is in 1856 gebouwd en staat er na talloze restauraties op dit moment prima bij. Hij is echter niet als molen in gebruik maar wordt wel bewoond. Het blijft dus bij een blik van buitenaf…

Kerk Welsum

De geschiedenis van de hervormde kerk in Welsum gaat terug tot in de Middeleeuwen. Rond 1828 werd een eigen gemeente gesticht zodat gelovigen aan de Welsumse kant van de IJssel niet meer over hoefden te steken om in Olst naar de kerk te gaan. In 1830 kwam de huidige kerk gereed en hij wordt tot op de dag van vandaag voor diensten gebruikt. Meer info: http://www.kerkwelsum.nl/

Welsumse Karmse

Begin augustus wordt in Welsum een enorme feesttent neergezet en daarnaast verschijnen vanzelf de botsauto’s en andere kermisattracties. Drie dagen lang is er muziek en plezier met straattheater, spelen, eten en drinken. Verder is er een jaarmarkt en de Karmse Corso; een optocht met versierde wagens. Meer info: https://www.welsumsekarmse.nl/

In de buurt van Welsum

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 1 juli 2020