Wesepe – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Wesepe. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Wesepe is een bescheiden dorpje in een agrarisch landschap. Ben je er toevallig, dan is de kerk met kerkplein en tegenover gelegen horeca een stop waard. Je kunt vanaf hier een aangenaam rondje wandelen. Verder is aan de zuidzijde van het dorp de Weseper Energie Molen te zien. Geen windmolen van 200 meter hoog, maar een klassiek model dat (enige) energie voor de bijgebouwde huizen opwekt. Tot slot zijn nog enige overblijfselen van een oude spoorlijn te zien: een treinstation, monument en over een stukje van het oude tracé loopt tegenwoordig een fietspad.

Locatie/bereikbaarheid

Met de bus kun je vanuit Deventer naar Wesepe. Met de auto is Wesepe via de N348 tussen Deventer en Raalte te bereiken.

Tips en aanbevelingen

Wesepe is geen bestemming om bewust voor om te rijden. Maar als je toch in de buurt bent… In de omgeving zijn tussen Diepenveen en Olst een aantal landgoederen te vinden.

Kritische noot

Wesepe is een beetje rommelig dorp met aan de ene kant een kleine dorpskern en aan de andere kant lintbebouwing lang de Raalterweg.

Wat is er te doen in Wesepe?

Nicolaaskerk

De kerk die centraal in Wesepe staat is opvallend oud; hij stamt uit de 14e eeuw. Zoals gebruikelijk is de kerk in de loop van de eeuwen talloze keren verbouwd, uitgebreid en gerestaureerd. De kerk is nog steeds in gebruik bij de Protestantse Gemeente Wesepe. Meer info: https://wesepe.protestantsekerk.net/

Oude treinstation en monument

Alleen voor de echte geïnteresseerden: In Wesepe is het oude treinstation van de voormalige spoorlijn Deventer – Ommen nog te zien. Erg succesvol was de spoorlijn niet; de treinen gingen in 1910 rijden en in 1935 was het door de opkomst van autobussen alweer een gedane zaak. Het stationsgebouw stamt uit 1909 en is tegenwoordig een woonhuis. Ga je vanaf daar naar het centrum van Wesepe met de oude kerk, dan passeer je vanzelf een bescheiden monument van Wesepe.

Weseper Energie Molen

Aan de zuidzijde van het kleine centrum bij de oude Nicolaaskerk staat de Weseper Energie Molen. Deze is nieuw opgetrokken nadat in de laatste oorlogsdagen de oude molen onder dwang van de bezetter in brand was gestoken. De nieuwe, in klassieke stijl gebouwd, wekt energie op voor een klein aantal huishoudens.

Rondwandeling 4,3 km door het buitengebied van Wesepe

Wesepe ligt in een agrarisch gebied waar je goed kunt wandelen. Het startpunt voor meerdere wandelingen is het kerkplein voor de Nicolaaskerk. Deze met rode paaltjes uitgezette wandeling over zandpaden en smalle boerenwegen is een aanrader om een aangename frisse neus te halen. Meer…

Tip: Alternatief voor de met rood uitgezette wandeling is het “Weseper ommetje”, die bijna dezelfde route volgt maar op één punt wat langer doorloopt en daarmee op ongeveer 5 km uitkomt.

Rondwandeling 9,6 km door westelijk Wesepe

De wandeling start op het kerkplein voor de trots van Wesepe; de kerk uit de 14e eeuw. Daarna wandel je westwaarts het dorp uit waarna je na wat wandelcorvee al snel op rustige en smalle landelijke wegen terecht komt. Het meest westelijk deel van de wandeling loopt voor een groot deel door aangenaam bos met soms wat bredere lanen en soms smalle bospaden. Aan de zuidzijde wandel je terug door wederom agrarisch landschap waarbij je als laatste de nieuw gebouwde molen van Wesepe zeker niet over zult slaan. Deze molen is herbouwd om met behulp van wind energie op te wekken en heeft een stuk minder weerstand opgeroepen dan de plannen voor windmolens van een meter of 200 hoog, ook in deze omgeving. Na nog een klein stukje wandelen ben je vervolgens weer op het startpunt aangekomen. Meer…

In de buurt van Wesepe

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 7 juni 2021