Westerhaar-Vriezenveensewijk – Leuke dingen zien en dien in…

Bezoek en beleef Westerhaar-Vriezenveensedijk. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je op het busstation van Westerhaar-Vriezenveensedijk komen uit de richtingen Hardenberg, Almelo en Ommen. Met de auto rij je via de N36 of N341 zo naar centrum Westerhaar-Vriezenveensedijk.

Tips en aanbevelingen

Het Veenmuseum, net even ten oosten van Westerhaar-Vriezenveensedijk, is echt een aangename aanrader. Het grote buitenterrein geeft een goed beeld van het leven in dit gebied van nog niet lang geleden.

Kritische noot

Westerhaar-Vriezenveensedijk is feitelijk, ook voor deze omgeving, nog een piepjongdorp dat net even over de dik 100 jaar oud is. Historie is weliswaar interessant maar kort en naar historische bebouwing kun je hier lang zoeken.

Wat is er te doen/bekijken in Westerhaar-Vriezenveensedijk?

Centrum

Westerhaar-Vriezenveensedijk is ontstaan in 1885 al gevolg van de toenemende vervening in dit gebied. Het is daarmee bepaald niet oud en de historie van de afgelopen honderd jaar mag dan interessant zijn, interessante bebouwing ontbreekt daardoor wel. Kerken, vaak een magneet in een dorp, zijn er genoeg langs de Hoofdweg maar allemaal van tamelijk recente datum. Enige aardige is de replica van de Veenbrug aan de Sluiskade. Hij doet denken aan de tijd dat hier hoog opgestapelde veenboten richting het westen afvoeren.

Veenmuseum

Het Veenmuseum geeft een beeld van de tijd van de turfwinning in het gebied ten noorden van Twente van rond 1850 tot 1950. In het bezoekerscentrum wordt toegelicht hoe de arbeiders meetrokken met het werk in het gebied. Op het buitenterrein zijn verschillende plaggenhutten nagebouwd. Ook is daar de verwerking van het veen tot turf te zien en aan het eind van de rondtocht een boerderij van een boer die nadat de turf was afgestoken het land overnam. Al met al geeft deze locatie een heel goede indruk van een tijd die nog niet zo heel lang achter ons ligt. Meer…

Engbertsdijksvenen

Aan de oostzijde van Westerhaar-Vriezenveensedijk liggen de Engbertsdijksvenen. Het is een natuurreservaat van 1000 ha met heide en vennen. Bijzonder hier is dat het gaat om levend hoogveen terwijl aan de grote plassen is te zien dat ook al veel veen is afgegraven en afgevoerd. Het gebied is grotendeels ontoegankelijk voor voetgangers/fietsers, maar aan de randen zijn diverse paden waarop wandel-/fietstochten zijn uitgezet. Vanaf Westerhaar-Vriezenveensedijk kun je aan de zuidzijde, waar ook het Veenmuseum is gevestigd, het gebied in.

In de buurt van Westerhaar-Vrienzenveensedijk

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 22 november 2020