Wetering – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef buurtschap Wetering. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de bus op de N333 uitstappen bij halte Wetering. Vandaar loop je noordwaarts zo Wetering binnen, maar gezien het langgerekte karakter van het buurtschap kan het alsnog op een heel stuk wandelen uitdraaien. Met de auto rij je via de N333 eenvoudig naar Wetering. Wel even kiezen of je in Wetering-Oost of -West wilt zijn, je kunt slechts op een paar plaatsen het water over.

Tips en aanbevelingen

In het noordelijk deel van Wetering-West heb je het mooiste zicht op delen van Nationaal landschap Weerribben-Wieden. Vanaf daar kun je ook eenvoudig wandelend of fietsend via een fraaie (maar soms drukke) route naar Kalenberg en als je wilt door naar Ossenzijl.

Het kanaal waar het buurtschap Wetering zich langs uitstrekt maakt deel uit van een staande mast route en veel pleziervaart weet dit in de zomer te vinden. Langs het water kun je dus in het seizoen heel wat schepen aan je voorbij zien glijden.

Kritische noot

Wetering is een langgerekt buurtschap langs het kanaal met aan weerszijden (toepasselijk Oost en West-Wetering genoemd) lintbebouwing. Verwacht geen eeuwenoude historie en aan de oostzijde van Wetering liggen nogal uitgestrekte agrarische gronden, niet bepaald spannend of heel fraai.

Wat is er te doen/bekijken in Wetering?

Gemaal

De meeste gemalen zijn nogal functioneel vormgegeven. Aan Wetering-Oost, bij nummer 44, stat een exemplaar dat het heeft geschopt tot gemeentelijk monument. Niet om speciaal voor om te rijden, wel om even af of uit te stappen als je toevallig toch langsrijdt.

Kooi van Pen

In deze streek waren er van oudsher veel eendenkooien. Tot in de jaren 60 van de vorige eeuw waren dit bedrijven waar veel eenden letterlijk en figuurlijk “de pijp uit gingen” en een goede boterham kon worden verdiend. De Kooi van Pen is de grootste van de zeven eendenkooien die in dit gebied nog over zijn. Hij wordt onderhouden door vrijwilligers en is helaas alleen met Open dagen in het najaar voor publiek toegankelijk. In de omgeving zijn de Kloosterkooi in Kalenberg en de Otterskooi in Dwarsgracht vaker (met een rondleiding) te bezoeken.

Gereformeerde kerk vrijgemaakt

Aan de Wetering-West 3A staat wellicht een van de meest bescheiden voormalige kerken van Nederland. Als er geen zeer bescheiden torentje op had gestaan dan zou je het zeker over het hoofd zien. Het gebouw stamt uit 1966, daarvoor stond er een houten kerk die over het water hier naartoe was verhuisd.

Waterbergingsgebied Wetering-Oost

Langs de Ingenieur Luteijnweg is vanaf Wetering-Oost na een kleine kilometer aan de linkerzijde een vogelkijkhut te vinden. Van daaruit kun je over het tegenwoordige waterbergingsgebied uitkijken en met enig geluk natuurlijk ook het nodige rondvliegende en zwemmende leven zien; futen, zwaluwen en onder andere ook de roerdomp. In het gebied is een opvallende betonnen oeverzwaluwwand gerealiseerd die druk wordt gebruikt.

In de buurt van Wetering

Andere plaatsen in de Kop van Overijssel met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 22 september 2020