Wierden – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Wierden. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de trein naar Wierden uit de richtingen Deventer, Zwolle/Nijverdal en Almelo. Met de auto kom je via de N35 ook makkelijk en snel in Wierden.

Tips en aanbevelingen

Aan de west en noordzijde van Wierden strekt Twents landschap zich uit en zijn enkele natuurgebieden te vinden.

Kritische noot

Wierden heeft voor een plaats van die omvang niet heel veel te bieden; zelfs een museum ontbreekt in deze plaats. De omgeving maakt veel goed.

Wat is er te doen/bekijken in Wierden?

Sint-Janskerk

In 1817 werd in Wierden een R.K. kerk gebouwd die al in 1848 werd vervangen. Ook deze heeft niet heel lang bestaan; in 1924 werd de huidige kerk in gebruik genomen. Het is een driebeukige neoromaanse basiliek met westtoren naar ontwerp van J. Stuyt. Meer info: https://www.sintmarcellinus.nl/index.php?geloofsgemeenschap_locatie=Wierden&site=contact

Dorpskerk

Aan de Burgemeester J.C. van den Bergplein 1 staat de kerk van de PKN Hervormde Gemeente Wierden. De kerk is gebouwd in 1928, de toren stamt uit de 15e eeuw en is een rijksmonument. Meer info: https://hervormdwierden.nl/

Ebina (de Vrijthof)

Ebina is een landhuis ten westen van Wierden aan het eind van de Oude Tolweg. Het rietgedekte huis werd in 1925 door fabrikant W.A. van Wulfften Pathe gebouwd.

Het Lageveld

Het Lageveld is een dagrecreatiegebied ten noorden van Wierden met een 6,5 hectare grote recreatieplas met met zandstranden en ligweiden. Voor de kleintjes is er een veilige peuterspeelvijver, een kleuterbad en een speeltuin. Ernaast ligt een bosgebied voor recreatiedoeleinden. Toegang is gratis, parkeren met de auto in het seizoen niet. Meer info: https://www.hetlageveld.nl/. Een bijzondere activiteit in dit gebied is e-flyboarden, waarbij je met een harde waterstraal de lucht in wordt getild. Meer info: https://e-flyboarding.nl/

Wierdense veld

Het Wierdense veld is een Natura-2000 natuurgebied van ongeveer 420 ha. tussen Wierden en Nijverdal. Het ligt op het grondgebied van Wierden maar tegen Nijverdal aan. Het gebied bestaat uit natte en droge heide, veenputten en berkenstruwelen. Behalve (zeldzame) vogels komen in dit gebied drie soorten slangen voor, waaronder de giftige adder. Er wordt driftig aan gewerkt om in dit voormalig hoogveengebied door verhoging van de waterstand vorming van nieuw hoogveen mogelijk te maken. In het gebied is een vogelobservatiepunt te vinden en aan de noordzijde een schaapskooi. Door het gebied lopen enkele zandwegen, de rest is feitelijk niet toegankelijk en moet je dus vanaf deze zandwegen bewonderen.

Natuurgebied Dakhorst

Bedoeld als waterwingebied en waterbuffer maar inmiddels weten veel watervogels dit gebied ook te vinden. Het ligt ten zuiden van Wierden en als je hier in de buurt bent is het zeker de moeite van een korte stop waard.

In de buurt van Wierden

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 15 december 2020