Wijthmen – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Wijthmen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Hoewel al in het verre, verre verleden sprake was van bewoning in dit gebied, is Wijthmen (spreek uit Wietmen, of als je hier woont: Wietem) niet heel groot gegroeid. Veel bewoners van Zwolle en omgeving weten de tussen Wijthmen en Zwolle gelegen Wijthmerplas in de zomer goed te vinden. Je kunt daar heerlijk luieren in het gras aan een zandstrand, maar er is voor de liefhebbers ook een wakeboard en waterski baan. Om de waterplas heen kun je door het bos wandelen. Dat geldt ook voor het landgoed van Huize Soeslo, hoewel je daar helaas tegelijkertijd wordt getrakteerd op het lawaai van de nabije N35.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Wijthmen per bus bereikbaar vanaf Zwolle, en met de auto kun je precies zo naar Wijthmen via de N35.

Tips en aanbevelingen

Aan de Wijthemerplas kun je met gemak een dag of zelfs een hele zomervakantie doorbrengen en als je zin hebt in enige culturele bagage dan is Huize Soeslo een bezoek waard.

Kritische noot

Wijthmen is als plaats op zichzelf geen uitgebreid bezoek waard.

Wat is er te doen in Wijthmen?

Wijthemerplas

De Wijthemerplas is in de jaren 70 van de vorige eeuw ontstaan door zandwinning en tegenwoordig een buitengewoon populaire plek waar jaarlijks een paar honderdduizend bezoekers recreëren. Er zijn zandstranden om te zonnen, zwemmen en luieren, je kunt er door het omliggende bos wandelen en sinds 2015 is er een cablepark waar je kunt waterskiën/wakeboarden aan een kabel of bijvoorbeeld suppen op het water. In de Wijthmerplas is het tot slot mogelijk te duiken. Op de bodem zijn onder andere oude auto’s te vinden en onderweg daarheen kom je vast de nodige vissoorten tegen, hoewel het zicht hier een beetje kan tegenvallen.

Huize Soeslo

Huize Soeslo dateert uit de 17e eeuw en ligt ca. 2 km ten zuiden van Wijthmen. In 1815 werd het belangrijk uitgebreid en kreeg het zijn huidige vorm. Het park en het huis zijn niet opengesteld maar op het landgoed kun je wel rondwandelen. Je komt dan vanzelf bij de bosvijver, de Soestwetering, natte graslanden en via de zichtassen heb je uitzicht op het landhuis.

R.K. kerk O.L.V. van Altijddurende Bijstand

Wijthmen heeft zelfs geen eigen kerk in het centrum en dat is eigenlijk best bijzonder in deze omgeving. Tussen Wijthmen en Herfte is sinds 1951 een R.K. kerk te vinden maar of deze een stop, laat staan een omweg waard is… Meer info: https://thomasakempisparochie.nl/kerklocaties/o-l-v-van-altijddurende-bijstand-zwolle/

Rondwandeling 5,4 km rondom de Wijthmenerplas

Deze rondwandeling loopt langs de Wijthmenerplas en een stukje bos aan de zuidzijde. Natuurlijk is het in de zomertijd erg verleidelijk deze wandeling te combineren met een frisse plons in het water of een koel drankje op een terras langs de Wijthmenerplas. In ieder geval is de route prima geschikt om de benen te strekken. Wil je langer wandelen, dan is deze wandeling eenvoudig te verlengen met een paarse route. Meer…

Rondwandeling 5,1 km bij de Wijthmenerplas

De wandeling die met groene paaltjes is uitgezet start weliswaar bij de Wijthmenerplas maar loopt vooral door wat bosachtig en agrarisch landschap aan de noordzijde en over het golfterrein dat daar ook ligt. Al met al is het een afwisselende wandeling voor een anders net iets te luie zondagmiddag. Meer…

In de buurt van Wijthmen

Op zoek naar stadse drukte? Zwolle ligt hier letterlijk om de hoek. De andere kant op ben je al snel in het Vechtdal met plaatsen als Dalfsen en Ommen.

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 6 maart 2021