Willemsoord – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Willemsoord. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de trein naar Steenwijk en vervolgens met de bus naar Willemsoord. Bepaald anders dan de eerste bewoners… Met de auto rij je op de A32 door Willemsoord heen. Letterlijk, want een afslag is hier niet. Daarvoor moet je Steenwijk-Noord of Wolvega kiezen en vervolgens een klein stukje binnendoor.

Tips en aanbevelingen

Voor liefhebbers van begraafplaatsen is aan de Kerkhoflaan een flink uit de kluiten gewassen kerkhof te vinden.

De Nationale Parken Weerribben-Wieden en het Drents Friese Wold liggen bijna letterlijk op een steenworp afstand. Ze zijn heel verschillend van aard maar beslist een of meerdere bezoeken waard. 

Kritische noot

Willemsoord heeft een bijzondere geschiedenis die ze ook levend proberen te houden. Toch is daar in het dorp relatief weinig van zichtbaar. Natuurlijk vallen de lange, rechte wegen op maar vergeleken met bijvoorbeeld Veenhuizen is het toch werkelijk zeer bescheiden.

Wat is er te doen/bekijken in Willemsoord?

Historie

Willemsoord is in 1820 gesticht als plek waar kansarme gezinnen uit het Westen de kans kregen een beter bestaan op te bouwen. Naast Willemsoord werden met datzelfde doel ook Frederiksoord en Wilhelminaoord gesticht. Uit dezelfde tijd stammen overigens Ommerschans en Veenhuizen, maar daar was veel meer sprake van dwang en werden met name bedelaars, landlopers etc. naar toe gestuurd. Ook Willemsoord was niet het daverende succes wat ervan werd verwacht; niet iedereen bleek even geschikt voor zware landarbeid en de (financiële) resultaten vielen meer dan eens tegen. Tegenwoordig is er spijtig genoeg betrekkelijk weinig van terug te vinden in het dorp, hoewel de kaarsrechte wegen terecht doen vermoeden dat het dorp inderdaad ooit planmatig is aangelegd.

Middenin Willemsoord staat al 140 jaar een “eenvoudig logement en koffiehuis”, tegenwoordig Eethuys de Steen. Deze heeft een tamelijk hilarische menukaart waar alle gerechten verwijzen naar de historie zoals Bloed Zweet en Tranen (tomatensoep), de Luiwammes (tosti) en voor de kinderen (“kleine kolonialen”) een Paupertje (friet met kroket). Meer info: https://eetcafedesteen.nl/

Protestantse kerk Willemsoord

Vanaf het begin van de kolonie Willemsoord in 1820 was er behoefte aan een kerk maar pas in 1855 was deze een feit. Tot die tijd moesten de inwoners in de omgeving kerken. Al meteen bij de eerste dienst bleek de kerk te klein maar vandaag de dag is het nog steeds een charmant klein kerkje in het centrum van Willemsoord. Meer info: http://kerkwpb.nl/

In de buurt van Willemsoord

Andere plaatsen in de Kop van Overijssel met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 16 februari 2021