Wilsum – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Wilsum. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Wilsum strekt zich uit langs de dijk langs de IJssel tussen Zwolle en IJsselmuiden. De oudste kerk van Overijssel, uit 1050, staat hier. Verder is historisch Wilsum niet bepaald groot gegroeid. Een kijkje aan de IJssel, of bij goed weer een plons in diezelfde IJssel, is geen slecht idee. Verder is het wandelpad door de natuurgebieden Scherenwelle en Koppelerwaard, door de uiterwaarden van de IJssel, een aanrader.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de buurtbus in Wilsum eindigen, met de auto rij je via de N764 naar Wilsum toe.

Tips en aanbevelingen

Zin om hier goed de benen te strekken? Dan is het laarzenpad een aanrader. Je loopt enkele kilometers door de uiterwaarden langs de IJssel. De terugweg loopt door Wilsum en Nieuwstad.

Kritische noot

Wilsum is ouder dan Kampen maar als je moet kiezen…

Wat is er te doen/bekijken in Wilsum?

Sint-Lambertuskerk

Deze kerk is gebouwd in 1050 en naar eigen zeggen is het de oudste kerk van Overijssel. In de meer dan 900 jaar is er uiteraard driftig gebouwd en verbouwd. De toren en het schip zijn het oudst, het gotische koor werd in de 14e eeuw gebouwd. In de kerk zijn nog enkele gewelfschilderingen te zien. Meer info: http://www.hervormdwilsum.nl/

Gereformeerde kerk

In 1890 werd voor de som van duizend gulden een eerste kerk gebouwd. Al na enkele tientallen jaren wordt de kerk te klein en in 1923 wordt deze vergroot. Heel veel plezier heeft de gemeente er niet van gehad, want in 1955 is de kerk wederom te klein en bovendien krakkemikkig geworden. Er wordt een nieuwe gebouwd die nog in Wilsum aan de Dorpsstraat staat en actief voor diensten in gebruik is. Meer info: https://www.gereformeerdekerkwilsum.nl/.

Veerweg – uitzichtpunt en strandje aan de IJssel

Het veer vaart bij Wilsum niet meer, maar via de veerweg kom je nog steeds vlak langs de IJssel en daar is een mooi uitzichtpunt. Tussen de kribben ligt hier een zandstrandje voor zomerse dagen.

Het is aardig te bedenken dat in de tijd dat het veer in werking was, de veerman verplicht was alle passagiers, ook ’s nachts en in de winter, zonder omhaal over te zetten. En schoolkinderen, de postbode en rijksveldwachters werden zonder betaling naar de overkant gevaren. Kennelijk was het toch een profijtelijk gebeuren want de laatste pacht bleef meer dan 100 jaar in één familie.

Natuurgebieden Scherenwelle en Koppelerwaard

De Koppelerwaard ligt ten zuiden van Wilsum en is een weidevogelgebied. Het ligt buitendijks en het wordt met enige regelmaat door de IJssel overstroomd. Er loopt een wandelpad en er is een kijkscherm om vogels te observeren zonder ze te verstoren. De Scherenwelle ligt ten noordwesten van Wilsum en ook dit is een gebied dat veel watervogels aantrekt. Daarnaast staan er een enkele nestpalen waar ooievaars in het seizoen gebruik van maken.

Er is hier een laarzenpad uitgezet dat van de Uiterwijkseweg in het noorden via de Scherenwelle en vervolgens Koppelerwaard naar de splitsing Dorpsweg / Harsenhorsterweg / Quarles van Uffordweg loopt.

Ooievaarsnesten en webcam

Jarenlang waren de belevenissen van een ooievaarsfamilie in Wilsum live op internet te volgen. Helaas is dat nu niet meer het geval, maar er zijn een aantal opnames nog steeds te zien: https://www.youtube.com/watch?v=r5v0brhXug8. En in het echt zijn er uiteraard, in het seizoen, in Wilsum nog steeds ooievaars te bewonderen. Hoewel ze gelukkig niet zeldzaam meer zijn in deze omgeving blijven het fraaie vogels waar voorbijgangers maar wat graag een stop voor maken.

Rondwandeling 5,2 km door de uiterwaarden van de IJssel

Vanuit centrum Wilsum is een route van dik 5 km uitgezet met rode pijlen en paaltjes. Je wandelt eerst een stuk over de dijk langs de oudste kerk van Overijssel waarna je natuurgebied Scherenwelle induikt. Daarna kom je op een pad langs de IJssel met uitkijkpunt en strandje, bepaald niet onaangenaam. Meer naar het zuiden loop je vanzelf de Koppelerwaard binnen langs een grote waterplas met bijbehorend leven. Eenmaal weer op de dijk wandel je langs helemaal niet onaardige boerderijen in Wilsum naar het startpunt terug. Meer…

In de buurt van Wilsum

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 15 november 2020