Windesheim – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Windesheim. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Windesheim is een klein dorpje aan de IJssel net ten zuiden van Zwolle. Kom je er langs, dan is het een stop waard om de bijzondere kerk te bekijken of een best leuke wandeling rondom de oude tichelgaten of over Landgoed Windesheim te maken. Op zaterdagmorgen ben je van harte welkom in de Korenmolen Windesheimer.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Windesheim met de bus bereikbaar vanuit Zwolle of vanuit het zuiden via Wijhe.

Met de auto is Windesheim via de N337, die er vlak langs loopt, vanuit Zwolle en vanuit Wijhe eenvoudig te bereiken.

Tips en aanbevelingen

Hoogtepunten van het dorp zijn de boerderijkerk die je al ziet staan als je het dorp binnenrijdt en daarnaast de tichelgaten. Daar kun je lekker wandelen, op een bankje neerploffen of als je het nodige geduld kunt opbrengen, bijzondere vogels spotten.

Kritische noot

Windesheim is geen locatie om speciaal voor om te rijden en je zult er ook niet een hele dag blijven hangen. Toch, ben je toevallig in de buurt en wil je de benen strekken, dan kan dat hier prima. Voor horeca en winkels hoef je hier beslist niet op veel te rekenen. Aan de Pastorieweg is een zorgboerderij met een koffieschenkerij die in de zomer door de weeks open is.

Wat is er te doen in Windesheim?

Kerk van Windesheim

Het gebouw van de kerk van Windesheim is ontstaan als brouwerij bij het klooster dat hier ook heeft gestaan. Tijdens de 80 jarige oorlog (1558-1648) werd het klooster gesloten en verwoest. Het was de bakermat  van de Moderne Devotie, een beweging die ontstond onder leiding van Geert Groote en die tot doel had de kerk te zuiveren van verschillende uitwassen en wantoestanden. In Deventer is van Geert Grote een museum te vinden. Bijzonder aan het gebouw is dat aan de westzijde een boerderijwoning tegen de kerk aan is gebouwd. Tegenwoordig is het gebouw nog actief in gebruik door de Hervormde Gemeente Windesheim en op afspraak te bezichtigen. Meer info: https://www.hervormdwindesheim.nl/

Korenmolen Windesheimer

Net buiten het dorp, aan de N337, staat sinds 1748 Korenmolen Windesheimer als opvolger van een molen die hier al in 1391 werd gebouwd. De molen wordt door vrijwilligers in bedrijf gehouden en op zaterdagochtend is de winkel open voor de verkoop van brood, broodmeel en koeken. Meer info: https://www.windesheimermolen.nl/

Landgoed en huis Windesheim

Ten westen van de kern van Windesheim, net over het spoor, ligt Landgoed en huis Windesheim. Het hoofdgebouw is in 1944 door de geallieerden verwoest en niet meer herbouwd. De bijgebouwen zijn in gebruik en daardoor helaas niet te bezoeken. Het is wel mogelijk om over het achterliggende landgoed te wandelen.

Familiegraf van de heren van Windesheim

Op de begraafplaats naast de Kerk van Windesheim is het familiegraf van de heren van Windesheim te zien. Het is een gietijzeren grafmonument en vier liggende zerken, omgeven door een rechthoekig hekwerk. De begraafplaats ligt overigens een beetje apart van de kerk en is bereikbaar via de Pastorieweg.

Tichelgaten

Tussen de kern van Windesheim en de IJssel liggen niet natuurlijke plassen; de tichelgaten. Deze zijn ontstaan door de steenfabriek die hier aan de IJssel stond en binnendijks afgravingen deed om bakstenen (tichels) te bakken. Nadat de fabriek in de jaren 80 van de vorige eeuw zijn deuren sloot is het gebied als vanzelf een natuurgebied geworden waar, naast de bekende watervogels, boomvalken, visarenden, ijsvogels, lepelaars en (zeldzaam) zeearenden te zien zijn. Er zijn vogelkijkhutten en ook op andere plaatsen is er goed zicht op het water, maar enig geduld om bijzondere vogels te spotten kan zeker geen kwaad.

Wandeling 3,0 km rondom de Tichelgaten

Vanuit het startpunt tegenover Landgoed Windesheim loop je eerst een stukje over een asfaltweg en daarna over een smal pad rondom het grootste tichelgat waar je op diverse plaatsen mooi zicht hebt op het water en het dierenleven hier. Onderweg passeer je een vogelhut en een buurtboomgaard met talloze oude hoogstamrassen van pruimen, appels en peren. Het pad is met rode routebordjes uitgezet. Meer…

Wandeling 3,8 km langs de IJssel en over Landgoed Windesheim

Deze route is vanaf het startpunt tegenover Landgoed Windesheim met oranje paaltjes uitgezet. Met de klok mee loop je eerst een stuk door de tichelgaten, daarna wandel je een stuk over de IJsseldijk en tot slot een fraai stuk over het Landgoed Windesheim. Daarmee is het geen lange, maar wel erg gevarieerde wandeling. Meer…

In de buurt van Windesheim

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 14 juli 2020