Witharen – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Witharen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Google op Witharen en een grote kans dat je meteen bij Beeldentuin/Atelier Witharen terecht komt. Dat klopt ook wel zo’n beetje; Witharen is als buurtschap zeer bescheiden van omvang maar de beeldentuin, iets buiten het dorp, trekt in het zomerseizoen genoeg bezoekers.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je eerst met de trein naar Ommen en vervolgens met de bus richting Balkbrug. Met de auto kun je via de N48 en dan een stukje binnendoor eenvoudig naar Witharen rijden.

Tips en aanbevelingen

Witharen is niet dé locatie waar je speciaal naar toe rijdt, maar samen met het nabijgelegen Ommen of bijvoorbeeld Dalfsen kun je er een leuk uitje van maken. Richting Balkbrug kom je door Ommerschans, een voormalige vesting en later in gebruik bij de Maatschappij van Weldadigheid. Die stichtte een kolonie waar onder andere landlopers en bedelaars uit het westen van Nederland naar toe werden gestuurd voor heropvoeding.

Kritische noot

Witharen heeft een klein stukje bos waar je een korte wandeling (oranje route) door kunt maken. Stel je er niet teveel van voor, bij Ommen zijn veel grotere bosgebieden om te wandelen of fietsen.

Wat is er te doen in Witharen?

Beeldentuin/Atelier Witharen

Beeldentuin/Atelier Witharen bestaat uit twee ateliers (meubels en keramiek), een beeldentuin van 15000 vierkante meter en een klein museum. Van juni tot en met september kun je er gratis een kijkje nemen. Ook worden er workshops hout en keramiek gegeven. Meer…

Tolhuis en tolhekke

Aan de noordrand van het centrum van Witharen langs de Balkerweg richting Balkbrug, staat een Tolhuis en daarvoor een Tolhekke. Het is gebouwd in 1856 en had als doel tol te heffen om het onderhoud van de weg van te kunnen betalen. Hoewel we het tegenwoordig niet meer zo gewend zijn was deze wijze van tolheffing in die tijd helemaal niet ongewoon. Het huis is in oorspronkelijke staat hersteld en wellicht een leuk weetje: ooit was ook de telefooncentrale voor de omgeving in dit huis gevestigd.

In de buurt van Witharen

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 1 oktober 2020