Witte Paarden – Leuke dingen zien en doen in …

Bezoek en beleef Witte Paarden. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV ku je vanaf station Steenwijk met de bus naar Witte Paarden. Met de auto rij je vanaf de afslag Steenwijk-Noord op de A32 via de N761 dwars door buurtschap Witte Paarden.

Tips en aanbevelingen

Witte Paarden ligt niet ver van Nationaal Park Weerribben-Wieden en dat is een aanrader. Rij even door naar Ossenzijl en vanaf het bezoekerscentrum daar kun je het gebied op meer manieren in; op het water met kano of boot, maar ook wandelend of fietsend.

Kritische noot

Witte Paarden is geen (toeristische) bestemming op zichzelf, dat is beslist een feit. Voor geïnteresseerden in geologie is de Wolterholten een bezoek een aanrader, voor vele anderen zal het slechts een verzameling niet al te veel zeggende stenen blijven.

Wat is er te doen/bekijken in Witte Paarden?

Witte Paarden (vroeger herberg, tegenwoordig standbeeld)

Witte Paarden is ontstaan bij een gelijknamige herberg op de weg tussen Zwolle en Leeuwarden. Aldaar was een rustpunt voor koetsen en paarden, waarschijnlijk waren ook niet-witte exemplaren toch welkom. Inmiddels is bijna parallel de A32 aangelegd en de herberg afgebroken. Wat resteert is een bescheiden standbeeld met twee witte paarden in het centrum van het buurtschap.

Kerken

Witte Paarden bezit twee kerken van een zeer, zeer bescheiden formaat. Juist dat maakt ze toch wel een beetje bijzonder. Ze staan aan Witte Paarden 10 en 13. De kerk aan Witte Paarden 10 is in gebruik bij de Volle Evangelie Gemeente Samuel, meer info: http://gemeente-samuel.nl/

Geologisch monument Wolterholten en heemtuin

Bij de afrit van Steenwijk-Noord, tussen de snelweg en de spoorlijn, ligt een geologisch monument. Het is een verzameling van 143 zwerfstenen die hier met de ijstijd naartoe zijn gevoerd en in de keileemlaag hier waren achtergebleven. Bij de aanleg van de A32 werd deze bult (“De Woldberg”) doorsneden en kwamen deze zwerfkeien aan de oppervlakte. Op sommige van de stenen zijn gletsjerkrassen te zien die zijn ontstaan tijdens de lange reis van Scandinavië naar deze plaats. Sommige van de stenen zijn ca. 2 miljard jaar oud.

Overigens is het Geologisch monument Wolterholten niet heel eenvoudig bereikbaar. Rij eerst naar centrum van buurtschap Witte Paarden en ga dan over de straat genaamd Witte Paarden richting Baars. Heb je de spoorweg gekruist, maar de snelweg nog niet, sla dan rechtsaf de Wolterholten (grindweg) in. Na enkele honderden meters ligt het geologische monument Wolterholten aan de linkerzijde.

Naast het monument ligt een heemtuin.

In de buurt van Witte Paarden

Andere plaatsen in de Kop van Overijssel met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 8 oktober 2020