Zenderen – Leuke dingen zien en doen in…

Bezoek en beleef Zenderen. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je gebruik maken van de buslijn Almelo – Hengelo. Met de auto kun je over de N743 of N744 in Zenderen komen, en precies ook zo weer vertrekken.

Tips en aanbevelingen

Wil je een stuk wandelen en onderweg alle kloosters en het landgoed Weleveld met elkaar verbinden, kies dan voor het Kloosterpad Zenderen. Naar keuze is de route 5, 8 of 13 km, waarbij je tijdens de langste versie alles aandoet.

Kritische noot

Voor Zenderen zelf hoef je niet echt een gaatje in je agenda te prikken, maar aan de zuid- en oostzijde gaan wandelen of fietsen is beslist wel een aardig idee. Het Twentse landschap hier ziet je graag komen.

Wat is er te doen/bekijken in Zenderen?

R.K. kerk O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen en Karmelklooster

In 1881 is deze kerk gebouwd als Kloosterkerk Carmelieten, in 1931 is het ook de parochiekerk O.L. Vrouw Onbevlekt Ontvangen geworden. In het klooster, dat op aanvraag is te bezoeken, is onder andere een refter (eetkamer) en provinciaalskamer te vinden. Ook zijn er gastenkamers voor mensen die behoefte hebben aan een persoonlijke retraite. Achter de kerk en klooster ligt een stiltetuin met labyrint en een behoorlijk omvangrijke maar in de vorm bescheiden kerkhof. Daar liggen de broeders en enkele zusters begraven die hier in de loop der tijd les hebben gegeven en uiteraard vele, vele uren hebben gebeden. Meer info: https://www.karmel.nl/karmel-zenderen/

Karmelietessenklooster

Net ten zuiden van Zenderen is een van de twee Nederlandse karmelietessenkloosters te vinden. Hier leefden zusters in behoorlijke afzondering hun leven van gebed. Er is in dit complex een kapel die open is voor bezoek. Het klooster is gebouwd in 1889 en in jan. 2020 zijn de laatste zusters Carmelitessen vertrokken en is het klooster gesloten.

De Zwanenhof – retraitehuis

Aan de Retraitehuisweg (sic!), aan de zuidzijde van Zenderen, staat sinds 1927 een retraitehuis. Het retraitehuis werd in 1927 op initiatief van verschillende Twentse rooms-katholieke standsorganisaties door de kloosterorde van de Redemptoristen gesticht. In 1999 verlieten uiteindelijk de laatste paters dit huis. Sindsdien wordt gewerkt aan een nieuwe bestemming en gebouwd aan een volkomen rond zorghotel achter het complex. Van een leiden dakje gaat dit bepaald niet. Het blijft echter ook vanaf de straat gezien een indrukwekkend bouwwerk waarbinnen onder andere een kapel is te vinden.

Landgoed Weleveld

Landgoed Weleveld kent een lange historie; al in de 13e eeuw wordt het genoemd. Naar een landhuis zal je tevergeefs zoeken, maar midden op het landgoed is wel de slotgracht hersteld. Daarnaast is Middeleeuws Weleveld de moeite waard: een groot aantal afbeeldingen van middeleeuwse figuren zijn in staal uitgesneden en staan in een tuin waarin je kunt rondlopen. Verderop staan in het veld twee wolven en nog weer wat verder een Rode Wolf. Wie weet dat je naast deze kunstobjecten ook de nodige levende dieren in het echt tegenkomt hier. Meer info: http://www.weleveld.nl/

In de buurt van Zenderen

Andere plaatsen in Twente met nog meer leuke dingen om te doen en bekijken: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 18 januari 2021