Zwartsluis – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Zwartsluis. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Zwartsluis heeft een bescheiden oud centrum bij de Kolksluis met een mooie uitloper naar het gebied rondom de Arembergersluis. Daarnaast staat de Doleantiekerk aan de Singel te pronken en kun je een bezoek brengen aan het Sluushuus met daarin het Schooonewelle museum. Ben je daar dan toch, dan kun je over de brug naar het Botterhuus voor onder andere de oudste botter van Nederland en een rondje maken over het Turfpad met een stukje oude historie van werkzaam Zwartsluis.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Zwartsluis vanuit Zwolle of Emmeloord makkelijk per bus bereikbaar. Met de auto rij je over de N331 of N334 eenvoudig naar Zwartsluis.

Tips en aanbevelingen

Zwartsluis heeft een historie vanaf de 15e eeuw en heeft een belangrijke rol gespeeld als doorvoerhaven van turf uit Drenthe naar het westen van het land. Tot op de dag van vandaag is daar gelukkig het nodige van terug te vinden. Alleen al gewoon wat rondwandelen is beslist aangenaam.

Kritische noot

Zwartsluis is een bezoek waard maar de provinciale, en drukke, wegen N331 en N334 lopen er wel erg lelijk dwars doorheen.

Wat is er te doen/bekijken in Zwartsluis?

Oude centrum met eventueel dorpswandeling

Het oude centrum bij de Kolksluis, uitlopend via het Buitenkwartier naar het Groot Lageland bestaat slechts uit een handvol straten maar er zijn genoeg rijks- en gemeentelijke monumenten te vinden zoals het oude gemeentehuis, kerken en woonhuizen. Met een dorpswandeling kom je vanzelf langs en dat is daarmee dus meteen een aanrader. Een gids vertelt je tijdens de wandeling uitgebreid over de eeuwenoude historie van Zwartsluis.

Doleantiekerk

Aan Het Singel staat de in het oog springende gereformeerde kerk van Zwartsluis. Hij lijkt eeuwenoud, maar is toch pas in 1893 gebouwd. Hij wordt nog steeds actief voor diensten gebruikt. Meer info: https://www.gereformeerdekerkzwartsluis.nl/

Hervormde kerk

In het centrum van Zwartsluis staat de Hervormde kerk die in het begin van de 17e eeuw is gebouwd. In de loop der eeuwen is er fors aan verbouwd en uitgebreid, de toren is in 1932 opnieuw gebouwd. Ook deze kerk is in het protestantse Zwartsluis nog actief in gebruik. Meer info: http://www.hervormdzwartsluis.nl/.

Schoonewelle Museum voor Natuur en Ambacht

Museum Schoonewelle bezit een uitgebreide collectie geprepareerde landdieren en vogels uit de omgeving van Noordwest Overijssel. De collectie is in de loop van de jaren opgezet door de heren Schoonewelle senior en junior. In het museum zijn de dieren in vitrines en diorama’s te zien. Daarnaast is de geschiedenis van de Koninklijke Buisman, de mattenklopperfabriek van Fa. De Graaf, een ouderwetse Tagrijn (scheepsbevoorrradingswinkel) en een borstelcollectie van borstelmakerij firma Maandag te zien. Als toetje is hier een verzameling sierklompen van Berthus Klomp bijeengebracht. Meer info: http://www.schoonewelle.nl/.

Botterhuus

Tegenover Het Sluushuus, waar onder andere het Museum Schoonewelle is te vinden, aan de andere kant van het water, staat het Botterhuus met de oudste botter van Nederland: de ZS13. Meer info: https://www.zs13.nl/.

Turfpad

Direct achter het Botterhuus, op een paar eilandjes tegenover Het Sluushuus ligt het Turfpad. De eilandjes zijn geheel bebost maar daar tussendoor lopen een paar wandelpaden en om de ongeveer 5 meter staat een bord met informatie over de vroegere functie van Zwartsluis voor de turfoverslag. Deze werd hier vanuit Drenthe en Overijssel aangevoerd en op grotere schepen doorgevoerd naar het westen van Nederland. Hoewel het aantal borden wel ietwat over-the-top is, geeft het wel een goed beeld van de bedrijvigheid in vroeger tijden.

Joodse begraafplaats

Aan de Baanstraat, tegen het oude centrum, ligt een Joodse begraafplaats uit 1853. Oorspronkelijk stond een synagoge voor de begraafplaats maar deze is in 1969 gesloopt. Tegenwoordig is het voorste deel een parkeerplaats maar de begraafplaats ligt er gelukkig nog netjes bij.

Havenrondvaart

In het seizoen is het mogelijk een gratis rondvaart door de havens van Zwartsluis te maken. Het is te boeken in de Sluuspoort en de tocht wordt gemaakt met de “Sluuspoort 1”.

Rondwandeling 4,6 km door het centrum van Zwartsluis

Door Zwartsluis is met rode pijlen een wandeling uitgezet die een goed beeld van dit dorp zou moeten geven. Hoewel het geen onaardige route is om de benen te strekken, weet het juist een aantal interessante plekken te missen. Samen met een aantal extra tips en voetstappen komt het alsnog goed en leer je Zwartsluis toch van binnen en van buiten kennen. Meer…

In de buurt van Zwartsluis

Andere plaatsen in Salland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 18 december 2020