Spakenburg – Leuke dingen doen in…

Bezoek en beleef Spakenburg, vissersplaats aan de voormalige Zuiderzee. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV is Spakenburg goed bereikbaar vanuit Amersfoort. Amersfoort is op zijn beurt met de trein uit alle windrichtingen te bereiken.

Met de auto neem je afslag Bunschoten-Spakenburg en rij je over de N199 een paar kilometer noordwaarts. Door Bunschoten rij je dan al heel snel Spakenburg binnen. Op zijn laatst moet je parkeren als je het water van het IJsselmeer ziet.

Tips en aanbevelingen

Spakenburg is een nogal overzichtelijke plaats en de Oude Haven is de grote trekpleister.

Kritische noot

In vroeger tijd stond Spakenburg ook bekend om zijn klederdracht. Je kon dat dan ook op alledaagse momenten, doordeweeks, op straat zien. Dat is nauwelijks meer het geval. Wil je dus de Spakenburgse klederdracht bewonderen, dan ben je aangewezen op een van de musea die in Spakenburg is te vinden of een van de speciale feestdagen waarbij de oorspronkelijke klederdracht nog wel uit de kast komt.

Spakenburg is onderdeel van de biblebelt en daarmee staat de zondagsrust hier nog behoorlijk hoog in het vaandel. Winkels en musea zijn gesloten, voor de horeca wordt een oogje dichtgeknepen.

Wat is er te doen in Spakenburg?

Oude Haven (aanrader)

Veruit het meest aantrekkelijke deel van Spakenburg is de Oude Haven en de straatjes er omheen. In de haven liggen, als ze niet uit varen zijn, enkele tientallen botters en er is een oude scheepswerf. Wil je ook graag een botter, dan kun je die hier nog steeds laten bouwen. Anders is een paar uurtjes of een hele dag meevaren zeker geen slecht idee. Om de haven is genoeg horeca te vinden en op zaterdagen is het er met de wekelijkse markt gezellig druk.

Museum Spakenburg

In Museum Spakenburg wordt, enigszins verwarrend, het verhaal verteld van gemeente Bunschoten. Spakenburg maakt echter onderdeel uit van deze gemeente waarmee dit raadsel meteen is opgelost. Het museum omvat niet alleen het visserijverleden van Spakenburg, maar ook het boerenleven van Bunschoten en het omliggende land. Meer info: https://museumspakenburg.nl/

Klederdracht- en visserijmuseum

De naam van dit museum is precies wat het ook te bieden heeft. Ten eerste is een ruime collectie klederdrachten van de afgelopen eeuwen verzameld die op poppen wordt gepresenteerd. Daarnaast zijn er miniatuurbotters en attributen uit de visserij te zien. Meer info: http://kenvmuseum.nl/

Weekmarkt

Elke zaterdag wordt in Spakenburg een weekmarkt gehouden. Moet je van houden natuurlijk, maar gezellig is het wel.

Stoomgemaal Arkemheen

Stoomgemaal Arkemheen staat officieel in Nijkerk, maar via de dijk langs het randmeer fiets of wandel je er zo naar toe. Het stoomgemaal is zeker de moeite van een bezoekje waard. Een aantal keer per jaar is hij in bedrijf en dat maakt het die dagen natuurlijk extra aantrekkelijk. Meer info…

In de buurt van Spakenburg

Andere plaatsen in Eemland met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 3 februari 2022