Ameland is voor sportievelingen een aantrekkelijk eiland. Zo kun je hier uiteraard naar het strand en wandelen of fietsen door duinen en bos. Maar als je er dan toch bent kun je behalve kitesurfen of strandzeilen bijvoorbeeld ook kajakken en raften. Gewoon in de zon liggen en af en toe een duik in zee nemen kan natuurlijk ook. Meer zin in een tochtje? Dan kun je met de tractor of huifkar mee over het eiland, met de boot voor een robbentocht of als je dat aanspreekt, de lucht in om Ameland van boven te bekijken.
Toch liever wat cultuur en historie? Ameland bezit meerdere musea, molens, kerken en vier dorpen, elk met hun eigen historie. Niet voor niets zijn hier opvallend veel rijksmonumenten te vinden.
Locatie/bereikbaarheid
Ameland kun je bereiken met de veerboot vanuit Holwerd. Het is ook mogelijk per vliegtuig Ameland te bereiken; bij Ballum ligt een vliegveld met grasbaan. Je mag met de eigen auto naar Ameland, maar of het heel veel zin heeft is de vraag. Het meest praktische vervoermiddel op het eiland is de fiets. Wil je het helemaal anders aanpakken, dan kun je vanaf de vertrekhaven in Holwerd ook mee met een groep om over het wad naar Ameland te lopen. Neem in dat geval niet al te veel bagage mee, het lopen is op zichzelf al inspannend genoeg.
Dorpen
Op Ameland liggen vier dorpjes die van west naar oost door een weg met elkaar zijn verbonden:
Tips en aanbevelingen
Ameland is een eiland met een aangename schaal; je bent zo in een van de compacte dorpjes, maar even later sta je met je voeten in het zand aan het strand. Er zijn genoeg musea, maar de dorpjes zijn op zichzelf ook de moeite om even in rond te zwerven.
Kritische noot
Ameland heeft totaal nog geen 5000 inwoners maar wordt per jaar door zo’n 600.000 niet-eilanders bezocht. Die doorgaans ook wel enige nachtjes blijven slapen. Met andere woorden; hoewel het duingebied en het strand best behoorlijk groot zijn, is het geen eiland voor absolute rustzoekers en zogenaamde “onontdekte plekjes” zijn hier ook al lang niet meer te vinden.
Wat is er te zien en doen op Ameland?
Strand
Aan de Noordzeezijde van Ameland strekt zich over het hele eiland strand uit. Totaal bedraagt de lengte 27 km en ook bij grote bezoekersaantallen is er dus ruimte in overvloed. Vanaf elk willekeurig punt op Ameland is het strand nooit ver.
Vuurtoren Ameland (Hollum)
De vuurtoren op Ameland werd in 1880 gebouwd en telt 15 verdiepingen. Sinds 2005 gebruikt de kustwacht de vuurtoren niet meer, hoewel hij nog wel zijn licht laat schijnen. Het gebouw is nu ingericht als expositieruimte en als je de 235 treden naar boven weet te bedwingen krijg je als beloning een mooi uitzicht over Ameland en de zee. Bovenin is de oude werkkamer van de vuurtorenwachter te zien. De vuurtoren is in de zomerperiode tot in de avond geopend, waardoor je bijvoorbeeld rond zonsondergang hier een bezoek kunt brengen.
Korenmolen De Phenix (Nes)
Korenmolen De Phenix is in 1880 letterlijk uit de as verrezen van een door bliksem afgebrande voorganger uit 1629. Het is een grondzeiler en de enige korenmolen van dit type in Friesland. De molen wordt draaiende gehouden door vrijwilligers en van de rogge wordt door de plaatselijke bakker roggebrood gebakken.
Koren- en mosterdmolen De Verwachting (Hollum)
De Verwachting is een molen die oorspronkelijk in Brucht, bij Hardenberg, stond. Hij is in 1991 op Ameland herbouwd en in 1994 geopend op de plek waar al in 1840 een eerste molen stond. Vrijwilligers laten hem draaien waarbij de molen zowel meel kan malen als mosterd maken. In een winkeltje zijn producten te koop. De molen is een gemeentelijk monument en hij is te vinden aan de rand van Hollum, aan de westzijde.
Kerken
Op Ameland zijn de volgende kerken een kijkje waard:
St. Clemenskerk (Nes)
De katholieke Clemenskerk is in 2017, dus heel recent, ingewijd nadat deze in de periode 2014-2017 was herbouwd. In 2013 was de oude kerk uit 1877 in vlammen opgegaan maar de oude stijl is zoveel mogelijk in de nieuwe teruggekomen. Het kerkhof ligt ten oosten van de kerk. Meer info: https://www.stclemensrectoraat.nl/
Westerlaan kerk (Hollum)
Aan de Westerlaan in Hollum staat de gelijknamige kerk van de Gereformeerde gemeente. Het is een eenvoudige zaalkerk maar het front is de moeite waard om voor af te stappen als je er op de fiets voorbij komt. Of letterlijk even bij stil te staan als je toevallig wandelend deze kerk passeert.
Sint-Magnuskerk / Hervormde kerk (Hollum)
De huidige kerk is in 1678 gebouwd nadat de vorige, uit de 14e eeuw, in 1569 door de watergeuzen was verwoest. Bijzonder is dat de kerk uit verschillende steensoorten opgebouwd; kloostermoppen en Friese gele stenen. Binnen is onder andere een doophek uit ca. 17e eeuw te zien, kroonluchters die in 1775 werden aangekocht en een orgel uit 1894. Om de kerk ligt het kerkhof met graven en grafstenen die teruggaan tot de tijd van de walvisvaart, die voor Ameland beslist van groot belang is geweest. Meer info: https://www.hervormdameland.nl/hervormdekerkhollum
Natuurcentrum (Nes)
In het natuurcentrum is in een aantal kleinere aquaria en een groot Noordzeeaquarium het onderwaterleven van rond Ameland te zien. Op de eerste verdieping is van alles te zien rondom zeehonden, bruinvissen en potvissen. Ook zijn er bassins met daarin allerlei vissen. Je kunt vervolgens ook nog naar een uitzichtplateau in de toren van het natuurcentrum. Nog niet genoeg gedaan en gezien? Bij het natuurcentrum is een blote voeten pad aangelegd. Meer info: https://amelandermusea.nl/reserveren/natuurcentrum/
Maritiem centrum Abraham Fock (Hollum)
In dit centrum staat de zeevaart centraal. Navigatie aan de hand van sterren, kompas en kustlijnen, verhalen van kapiteins, radio en radioverbindingen…of waan je zelf kapitein op de brug van een veerboot. Het centrum is ook de uitvalsbasis van de paardenreddingboot. Ongeveer veertien maal per jaar worden er demonstraties gehouden waarbij tien paarden de reddingboot naar zee trekken. Tot 1988 was dat overigens ook de werkwijze op Ameland in het geval een reddingsboot de zee op moest. Meer info: https://amelandermusea.nl/reserveren/maritiem-centrum-abraham-fock/
Musea
Ameland kent de volgende musea:
Sorgdrager Museum (Hollum)
Het Sorgdrager museum is gevestigd in het in 1751 gebouwde Sorgdragershuuske. Het is een Commandeurswoning die gebouwd is door Pieter Cornelis Sorgdrager. De stijlkamer is ingericht zoals het er in 1751 uit moeten hebben gezien. Op de zolder zijn een aantal typisch Amelander meubelen te zien. In de zomertijd worden rondleidingen georganiseerd. Meer info: https://amelandermusea.nl/reserveren/cultuurhistorisch-museum-sorgdrager/
Bunkermuseum Ameland (Hollum)
Aan de westpunt van Ameland, in de duinen, ligt het bunker museum. Het is een onbemand museum waar je via een automaat moet betalen om binnen te komen. De voormalige keukenbunker is hier ingericht als museum. Het eerste deel is een gedenkruimte, in het tweede deel worden vondsten tentoongesteld en zijn voorstellingen en verhalen van Amelanders te vinden. Meer info: https://amelandermusea.nl/reserveren/bunkermuseum-ameland/
Landbouw juttersmuseum (Buren)
De naam van het museum geeft al aan dat de focus op twee onderdelen ligt: het jutten en de landbouw. Bij het gedeelte over jutten word je aan de hand van een verhaal van de jutter, stroper en vissersvrouw meegenomen in hun wereld. In het boerderij gedeelte zie je de woning van de boer en boerin, landbouwattributen en kleinere kinderen zullen de kippen, eenden en geiten die hier rondscharrelen zeker leuk vinden. De boerderij zelf stamt overigens uit 1899. Meer info: https://amelandermusea.nl/reserveren/landbouw-juttersmuseum/
Nobels Nostalgisch museum (Ballum)
Museum met zoals de naam al aangeeft allerlei nostalgische spullen. Van oude auto’s tot schoolspullen, kleding, speelgoed, fietsen, landbouwvoertuigen etc. Je krijgt een folder mee, maar de eigenaar en vrijwilligers geven bij tijd en wijle ook spontaan uitleg over het tentoongestelde.
Brandspuithuuske (Nes)
Begin van de 20e eeuw werden op Ameland in alle vier de dorpen brandspuithuisjes gebouwd om brandspuiten in op te slaan. Het huisje in Nes is behouden gebleven en een monument. Het is vrij toegankelijk en ingericht zoals vroeger ook het geval was.
Actief op Ameland
Op Ameland worden veel outdoor activiteiten georganiseerd om zelf of in groepsverband te doen:
- Wandelen: met name door de duinen, of een lange wandeling over het strand
- Fietsen: over schelpenpaadjes door de duinen of door het bos
- Golfen: op de golfbaan in Hollum
- Tennis en squash: op een van de zes banen op Ameland
- Zwemmen: natuurlijk in de zee, maar er zijn ook twee zwembaden op Ameland waar je terecht kunt
- Paardrijden: vanuit diverse maneges kun je ritten maken door de duinen, maar uiteraard ook over het strand
- Speeltuinen
- Midgetgolf: Op twee campings en een bijzondere indoor baan in Buren
- Bowlen: Op een vakantiepark in Buren
- Workshops: Bij diverse galeries en andere locaties zelf aan de slag
- Rondvluchten en skydiven: Ameland heeft een eigen vliegveld waarvan je kunt vertrekken om te skydiven of een rondvlucht te maken
- Rondritten met huifkar, paard- en wagen, tractor of zelf er op uit met een Tuk tuk
- Kajakken, suppen, strandzeilen
- Zeehondentocht of vissen op de Waddenzee
- Zeilen of kitesurfen
Meer…
Andere Friese waddeneilanden? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 10 augustus 2021