Schiermonnikoog is een eiland waar natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Op Schiermonnikoog is slechts één plaats te vinden maar ook een heus Nationaal park dat het grootste deel van het eiland in beslag neemt. Daarnaast bezit het eiland brede zandstranden om uit te waaien en zeer uitgebreid de benen te strekken.
Locatie/bereikbaarheid
Schiermonnikoog kun je bereiken met de veerboot vanuit de haven van Lauwersoog. Het eiland is autovrij en daardoor ondanks de flinke hoeveelheid toeristen vrij rustig. Op het eiland rijdt wel een bus en er zijn taxi’s. De meeste mensen bewegen zich voort op de fiets die je kunt meenemen of ter plaatse huren.
Dorpen
Sinds in de 18e eeuw Westerburen en Dompen in zee verdwenen is er nog maar een dorp over op het eiland. Het wordt wel aangeduid als Oosterburen of Dorp maar officieel heeft het dezelfde naam als het eiland:
Tips en aanbevelingen
Schiermonnikoog is een nogal overzichtelijk eiland, dus grote plannen hoef je hier niet te maken. Kijk naar het weerbericht en plan voor de hele korte termijn wat het fijnste is om te doen. Alleen een onderkomen moet je wel van te voren hebben geregeld…
Kritische noot
Aan de zuidwestzijde van Schiermonnikoog strekt zich behoorlijk agrarisch landschap uit, niet heel fraai. Het is nogal een contrast met de rest van het eiland dat met duinen en bos juist heel aantrekkelijk is.
Wat is er te zien en doen op Schiermonnikoog?
Beschermd dorpsgezicht
Het dorp Schiermonnikoog is een beschermd dorpsgezicht en een of meerdere bezoekjes meer dan waard. Op Schiermonnikoog zijn 30 rijksmonumenten te vinden en het merendeel daarvan zijn woonhuizen in het dorp langs de Middenstreek en de Langestreek.
Got Tjark
De Grote kerk van Schiermonnikoog wordt door de eilanders zelf de Got Tjark genoemd en werd in 1866 gebouwd. Hij staat midden in het centrum en al vanaf de 15e eeuw was hier een kerk hier te vinden. Tegenwoordig heeft de kerk een stenen toren (hoewel dat vanaf een afstandje niet zo lijkt) die overigens, bijzonder genoeg, eigendom is van de gemeente. De klok stamt uit 1649. De kerk wordt door de protestantse gemeente gebruikt. Meer info: http://www.kerkschiermonnikoog.nl/
Sint Egbert Kapel
De Sint Egbert Kapel staat aan de Badweg aan de noordzijde van het dorp Schiermonnikoog en is een forse Rooms -katholieke kapel. Hij is gebouwd in 1915. de kapel heeft een kruisvorm en op de kruising is een dakruiter met klok gebouwd. Al snel na de bouw verrees naast de kapel een rooms-katholieke vakantiekolonie die tot 1967 zo heeft gefunctioneerd.
Vuurtorens
Op Schiermonnikoog zijn in 1853 twee vuurtorens op het eiland gebouwd; een witte en een rode. De rode is nog steeds in gebruik en wordt 24 uur per dag bemand. De witte is al lange tijd uit functie, zie verder hieronder bij “Museum zuidertoren”. In eerste instantie hadden ze een stilstaand licht. Nadat in 1909 de rode toren een draaiend licht heeft gekregen werd de witte toren overbodig. De rode toren is 37 meter hoog en samen met de duin waar hij op staat komt de lichthoogte op 55,5 meter boven zeeniveau. Daarmee schijnt het licht 28 zeemijlen ver.
Bunker Wasserman
De bunker Wasserman werd in 1943 gebouwd en was een schakel in de Atlantikwall. De geplande radar op de bunker is nooit gerealiseerd omdat naar verluid de sokkel met opzet te klein van formaat was gemaakt. De bunker staat op de hoogste duin, is nu ingericht als uitkijkpost en vrij toegankelijk. Vanaf de bunker loopt een wandelpad naar begraafplaats Vredenhof.
Musea
Op Schiermonnikoog zijn de volgende musea te vinden:
Bunkermuseum Schlei
Bunkermuseum Schlei is te vinden vlakbij het strand bij de opgang ten noordoosten van het dorp Schiermonnikoog (strandpaviljoen de Marlijn). In de Tweede Wereldoorlog was er op Schiermonnikoog een radarpost gebouwd om inkomende Engelse vliegtuigen vroegtijdig te signaleren. Daarop werden ze dan door Duitse jagers onderschept. In de bunker die nu museum is geworden was in die tijd het commandocentrum gevestigd. Naast een vaste collectie is er ook een wisselexpositie. Er is een wandel- en fietsroute om nog veel meer overblijfselen van de Tweede Wereldoorlog op Schiermonnikoog te zien. Meer info: www.bunkermuseumschlei.nl
Schelpenmuseum Paal 14
In het schelpenmuseum zijn uiteraard heel veel soorten schelpen te zien, maar iets breder is de focus hier eigenlijk weekdieren. Daarvan zijn er meer dan 100.000 soorten op de wereld. In een aantal vitrines zie je dus ook krabben, zeesterren, slakken, zeeappels etc. Overigens zijn ze niet alle op het strand van Schiermonnikoog zelf gevonden maar afkomstig van vele stranden over de hele wereld. Buiten staat wrakhout en andere juttersbuit van het strand van Schiermonnikoog. Meer info: http://www.schelpenmuseum.nl/
Museum Zuidertoren
De Zuidertoren is de witte voormalige vuurtoren op Schiermonnikoog. Hij is gebouwd in 1853 maar werd in 1910 al overbodig. Nadien kreeg de toren in 1950 een nieuwe functie; bij de aanleg van waterleiding op Schiermonnikoog kon de toren goed dienst doen om een drinkwaterbassin in te bouwen. Dat duurde tot 1992 waarna de toren werd gekocht door KPN die er een bijzondere zendmast van maakte. In 2018, de toren staat er dan wel erg mistroostig bij, koopt de Stichting Behoud Zuidertoren, waarbij overigens KPN als gebruiker in beeld blijft. De toren wordt opgeknapt en in gebruik genomen als culturele ruimte, bijv. voor het geven van concerten of het inrichten van exposities. Meer info: http://www.museumzuidertoren.nl/
Strand
Ben je fan van brede stranden, dan zit je op dit eiland goed. Hier is het vanaf de duinrand tot aan het water op sommige plaatsen een heel eind lopen. En als het in de herfst hard waait, dan gaat het hier, zonder obstakels die de wind maar in de weg zitten, nog net een tandje harder. Het is dan ook niet voor niets ook een locatie die door kitsurfers wordt gebruikt.
Excursies
Op en vanaf Schiermonnikoog kun je diverse excursies doen. Zo kun je wadlopen, zeehonden gaan spotten, een huifkartocht maken, vogels kijken, een strandpalenwandeling maken of op de fiets het eiland verkennen. Ook is het mogelijk het dorp via een dorpswandeling beter te leren kennen. Heb je zin om zelf eens te jutten? Ook dat kan en wie weet wat je vindt. Reserveren kan aan de balie van VVV Schiermonnikoog.
Nationaal Park Schiermonnikoog
Het Nationaal Park Schiermonnikoog beslaat het grootste deel van het eiland. De lengte is 18 km en de grootste breedte 3,5 km. De zee is hier dus nooit ver weg… Er groeien meer dan 500 soorten planten en in de lucht zijn door het jaar heen 300 verschillende soorten vogels te spotten. Gek genoeg kan het met de 275.000 bezoekers die Schiermonnikoog jaarlijks trekt hier toch op sommige plekken heel rustig en stil zijn. De natuur mag hier behoorlijk zijn gang gaan en er wordt alleen ingegrepen als het echt nodig is. Je kunt hier op eigen houtje eropuit op de fiets of met de wandelschoenen aan, maar er worden ook regelmatig excursies georganiseerd. In het dorp, aan de Reeweg 9, staat het informatiecentrum Het Baken waar je alle informatie kunt krijgen. Meer info: https://www.np-schiermonnikoog.nl/
Leuk weetje
Schiermonnikoog schuift elk jaar naar het oosten op: aan de westzijde knabbelt de zee er wat vanaf en aan de oostzijde groeit het eiland elk jaar aan. Het afkalven aan de westzijde wordt tegenwoordig zoveel mogelijk tegengegaan, maar de groei aan de oostzijde gaat onverminderd door. Daardoor kwam in 2005 het oostelijk puntje in de provincie Groningen terecht. Daarop is de provinciegrens verlegd, zodat het hele eiland nu weer in provincie Friesland ligt. Voor zolang het duurt…en inderdaad, in 2018 bleek wederom een grenscorrectie nodig en dat zal niet de laatste zijn.
Meer…
Andere Friese waddeneilanden? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 16 augustus 2021