Wie Terschelling zegt, zegt bij jongeren: Camping Appelhof, Terpstra of Cnossen. En bij ouderen: locatietheater op Oerol. Maar je kunt op Terschelling ook de natuur intrekken, het heeft een paar alleraardigste plaatsjes en als je wilt kun je hier in het najaar de Berenloop doen; een heuse marathon. Toch maar strand? Ze hebben er hier een kilometer of 40 van.
Locatie/bereikbaarheid
Terschelling kun je bereiken met de veerboot vanuit Harlingen. Je kunt als je per se wilt met de auto de boot op naar het eiland maar of het zinvol is is de vraag. De meeste mensen bewegen zich voort op de fiets die je kunt meenemen of ter plaatse huren. In de zomertijd kun je ook vanaf Terschelling naar Vlieland en Ameland.
Dorpen
Op Terschelling loopt een doorgaande weg waar alle dorpen en buurtschappen aan liggen:
Tips en aanbevelingen
Je kunt met twee verschillende veerboten naar Terschelling; de gewone veerdienst en de sneldienst. De overtocht met de gewone veerdienst kost ongeveer 2 uur, de sneldienst gaat ongeveer twee keer zo snel. De gewone veerdienst is een stuk relaxter van aard, en als je geen echte haast hebt (sowieso al een verkeerd begin van een uitje op Terschelling) is de gewone veerdienst aangenamer.
Kritische noot
Terschelling heeft totaal zo’n 5000 inwoners maar zeker in de zomerperiode wordt dit aantal verre overtroffen door de toeristen die op het eiland verblijven. Hoewel zeker op de stranden ruimte genoeg is staat toerisme hier op allerlei manieren op nummer 1. Als je daar een allergie voor hebt dan zijn er eilanden op deze wereld waar je beter af bent.
Wat is er te zien en doen op Terschelling?
Stranden
Aan de Noordzee-zijde ligt langs heel Terschelling een bijzonder breed strand. Het is een van de meest aantrekkelijke onderdelen van dit eiland en ondanks het flinke aantal toeristen die dit eiland bezoekt is er hier meer dan ruimte genoeg. Vanaf de dorpjes, die meer aan de zijde van de Waddenzee liggen, zijn er diverse strandopgangen en uiteraard ontbreekt her en der horeca niet.
Dorpjes
Op Terschelling liggen een aantal dorpjes en buurtschappen in een lint aan een en dezelfde weg. De meeste zijn wel heel erg klein, maar West-Terschelling en Midsland zijn net iets groter en in het bezit van een aantal historische bouwsels. Leuk om een rondje te lopen dus. Bovendien is West-Terschelling in het bezit van maar liefst drie musea en een haven wat natuurlijk ook de nodige reuring geeft.
Kerken
Kerken die je op Terschelling kunt vinden zijn:
Sint Janskerk (Hoorn)
De Sint Janskerk is de oudste kerk van Terschelling, hij stamt uit de 13e eeuw. Het is een eenbeukig gebouw met een zware maar niet zo hoge toren die is voorzien van een naaldspits. De grote kerkklok is in 1949 vervaardigd nadat de oorspronkelijke uit 1723 in de Tweede Wereldoorlog was verdwenen. In 2003 is een kleine klok als schenking toegevoegd. Om de kerk ligt een oud kerkhof. De kerk wordt nog steeds gebruikt voor diensten, maar ook voor concerten.
Hervormde kerk (Midsland)
Oorspronkelijk stond er in Midsland een zaalkerk uit de 17e eeuw die in 1880 werd afgebroken. In plaats daarvan kwam de huidige eenbeukige kruiskerk in eclectische stijl met neorenaissance elementen. De kerk is rijksmonument en elke week beperkt open voor bezoekers. De kerk is nog steeds in gebruik voor diensten. In de kerk is een klok te zien uit 1512. Deze klok bleek te groot en te zwaar voor het torentje van de toenmalige kerk en is uiteindelijk in Schagen terecht gekomen. In 2003 is hij teruggekocht en sindsdien weer terug op Terschelling. Om de kerk ligt het oude kerkhof, ook de moeite waard.
Musea
Terschelling kent maar liefst vijf musea:
Museum ’t Behouden Huys (West-Terschelling)
Museum ’t Behouden Huys dankt zijn naam aan de van Terschelling afkomstige Willem Barentz, die in het gelijknamige huis op Nova Zembla overwinterde. Het museum is gevestigd in enkele fraaie panden uit de 17e eeuw. Er zijn stijlkamers, er is aandacht voor de vroegere klederdracht op Terschelling, de zee met het loods- en reddingswezen en walvisvaart. Natuurlijk ontbreken de poolreizen van Willem Barentz niet. Elk jaar is in de nieuwbouwzaal een nieuwe expositie die betrekking heeft op het eiland en zijn bewoners. Meer info: https://behouden-huys.nl/
Centrum voor Natuur en Landschap (West-Terschelling)
Dit museum bestaat uit een natuurmuseum en een aantal zeeaquaria. In de zeeaquaria zijn vaste bewoners van de Waddenzee te zien zoals het botervisje, de puitaal en de zeedonderpad. Er is ook een roggen-aaibak met stekelroggen die je, als je durft, mag aaien. Ze zijn in ieder geval voor mensen ongevaarlijk. Daarnaast is er in dit museum aandacht voor de natuur op Terschelling. Hoewel ze ook zelf aangeven dat je het beste op de fiets kunt stappen of de wandelschoenen aan kunt doen om dat zelf te ontdekken. Meer…
Bunker Museum Terschelling (West-Terschelling)
Op Terschelling zijn in de Tweede Wereldoorlog zo’n 100 bunkers gebouwd in het kader van de Atlantikwall. Op Terschelling werd onder andere de radarstelling Tiger gebouwd met als doel inkomende vliegtuigen uit Engeland vroegtijdig te signaleren. Vier van de bunkers hier hebben een museale functie gekregen waarvan de commandobunker “Bertha”, met twee verdiepingen en muren en een dak van twee meter beton, het meest imposant is. In de kantinebunker, die als een van de weinige bovengronds is gebouwd, is nu het informatiecentrum van de Bunker Stichting te vinden. Meer…
Wrakkenmuseum (Formerum)
Het wrakkenmuseum is gevestigd in een oude Terschellinger boerderij. In de collectie zijn spullen te zien die vanaf 1975 uit de rond 150 scheepswrakken rondom Terschelling zijn opgedoken. Bijzonder zijn de duikhelmen, kanonnen en ankers, maar ook de inhoud van aangespoelde containers kan best verrassend zijn. Voor kleinere kinderen is er een piratentuin met boomhut en kasteel en een eetcafé maakt het geheel compleet. Meer…
Landbouwmuseum het Hooivak (Hoorn)
Het Hooivak is een landbouwmuseum en kinderboerderij. Het is gevestigd in een boerderij uit 1889 en op de leger (zolder boven de koestallen) staat authentiek boerengereedschap uit de vorige eeuw zoals een zaaiviool, mestkarren en een Terschellinger boerenwagen. De kinderboerderij is vanzelfsprekend onweerstaanbaar voor kleinere kinderen. Zo te zien op de website is alles helaas gestopt. Meer info: https://www.hooivak.nl/
Vuurtoren Brandaris
Vuurtoren Brandaris is gebouwd in 1594. Daarvoor waren er al twee eerdere exemplaren, maar de eerste verdween in zee en de tweede stortte in nog voor de bouw was voltooid. De vuurtoren staat middenin West-Terschelling en in in heel het westen van het eiland en vanaf de veerboot te zien. Je kunt hem helaas niet beklimmen maar van dichtbij levert het wel mooie foto’s op. Wil je per se het interieur toch eens zien? Ga hier trouwen.
Koffiemolen (Formerumermolen)
Op Terschelling staat slechts een windmolen, in Formerum. Oorspronkelijk stond deze in buurtschap Dellewal aan de westzijde van het eiland. In 1876 werd hij verplaatst naar de westzijde van Formerum. Hij draait geregeld, maar dan wel “voor de Prins”. Op de begane grond is koffie met gebak te verkrijgen terwijl kinderen met een ijsje in de speeltuin kunnen spelen.
Uitzichtpunten
Op diverse plaatsen op Terschelling zijn uitzichtpunten, de moeite waard om een tussenstop voor te maken:
- Uitkijkpunt Midsland-Noord
- Kijkpunt Hoornerkooi
- Uitzichtpunt Boschplaat
Drenkelingenhuisje
Het drenkelingenhuisje staat op het strand aan de oostzijde van Terschelling. Vanaf de dichtstbijzijnde fietsparkeerplaats is het een kilometer of 5 lopen, je maakt er dus meteen een aardige wandeling over het strand of over de Boschplaat van. Het oorspronkelijke drenkelingenhuisje werd in 1865 gebouwd maar ging verloren in een storm in 1962. In 2000 is het herbouwd. Als je zin hebt kun je nog verder oostwaarts lopen tot het uiterste puntje van Terschelling. Daar zie je Ameland dan op kort afstand voor je liggen. Geen zin om te wandelen? Dan zijn de strandtaxi, strandbus, fatbike, huifkar of 4×4 ook een mogelijkheid.
Natuurgebied de Koegelwieck
Het natuurgebied de Koegelwieck ligt ten noorden van de dorpen Formerum, Lies en Hoorn. Het bestaat uit duinen, is 400 ha groot en loopt door tot het Noordzeestrand. Het is ontstaan tijdens een grote stuifperiode op het eiland in de 19e eeuw. Omdat het vanwege de bijzondere planten die hier groeien een beschermd natuurgebied is moet je hier wel op de wandelpaden blijven. In de winter kunnen deze overigens door duinwater overstroomd worden.
Hoornerbos
Het Hoornerbos ligt net ten noorden van het dorp Hoorn en loopt door tot het Noordzeestrand. Het bos is aangeplant tussen 1920 en 1930 en in de jaren zestig verder uitgebreid. Oorspronkelijk was het een dennenbos maar inmiddels groeien er ook loof- en naaldbomen. Je kunt er fietsen en Staatsbosbeheer heeft een wandelroute uitgezet van zes kilometer. De markering van dit pad is blauw en je kunt starten in het dorp Hoorn.
Natuurreservaat de Boschplaat
Helemaal aan de oostzijde van Terschelling ligt het bijna 10 km lange Natuurreservaat de Boschplaat. Het is ontstaan nadat in de jaren 1931-37 een stuifdijk is aangelegd om een zandplaat te verbinden met Terschelling. Deze stuifdijk is nog steeds aan de Noordzeezijde van het reservaat zichtbaar. Op de Boschplaat broeden onder andere de lepelaar, grote stern, noordse stern, visdief, dwergstern, kleine en grote mantelmeeuw, zilvermeeuw, stormmeeuw en aalscholvers.
Dark Sky Terschelling
Het natuurreservaat de Boschplaat, aan de oostzijde van Terschelling, heeft sinds 2015 het predicaat Dark Sky Park. Het betekent dat het hier behoorlijk donker is in de nacht, tegenwoordig helaas een uitzondering in Nederland. Als de wolken geen roet in het eten gooien kun je hier prima de Melkweg zien. Je hebt wat meer geluk nodig om het Noorderlicht te zien. Met een beetje geduld zijn vallende sterren het hele jaar door te zien, met een hoogtepunt rond 10-13 augustus. Meer info: https://darkskyterschelling.nl/
Meer…
Andere Friese waddeneilanden? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Laatste update: 27 januari 2022