Texel

Bezoek en beleef Texel. Wat is hier allemaal leuk? En wat kun je net zo goed overslaan?

Texel is het grootste Waddeneiland maar nog steeds goed te behappen. De lengte is 20 km en grootste breedte 8 km. Verwacht hier niet de grootste rust; er komen hier een miljoen toeristen per jaar. En dat op een vaste bevolking van nog geen 14.000 personen. Grootste dorp is Den Burg dat centraal op het eiland ligt. De Koog ligt aan de westkust tegen de duinen vlakbij een mooi zandstrand. Oudeschild herbergt waarschijnlijk de meeste historie; in de VOC-tijd gingen veel schepen bij dit dorp voor anker om te wachten op gunstig tij en vooral wind. En dat kon wel eens even duren…

Totaal omvat Texel de volgende dorpen:

Daarnaast zijn er nog een aantal plaatsen/buurtschappen waarvan ’t Horntje de bekendste is; daar meert de veerboot vanuit Den Helder aan.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je met de trein tot aan Den Helder in de kop van Noord-Holland komen. Na te zijn overgestoken met de veerboot rijdt er op Texel een bus tussen ’t Hoorntje en de Koog.

Het is toegestaan met de eigen auto op Texel rond te rijden en dat doen ook veel mensen. Fietsen huren kan al op het moment dat je de veerboot afloopt, maar ook op andere plaatsen. Verder zijn er solexen en tuk tuk’s te huur voor de liefhebbers.

Tips en aanbevelingen

Op Texel kun je op veel dagen letterlijk goed uitwaaien. Hou je echt van storm, plan dan je bezoek in november. Je zult niet de enige zijn die in die maand heerlijk met de kop in de wind aan het genieten is.

Op Texel wordt veel gefietst. Niet alleen door de bewoners zelf, maar vooral door de vele toeristen. Toch zijn er opvallend veel paden waar je alleen wandelend overheen mag. Kortom; ook al ben je een liefhebber van fietsen, ga zeker eens uitgebreid wandelen. Je ziet zeker een andere kant van Texel dan vanaf het zadel.

Kritische noot

Een heel rustig eiland is het door de vele, vele toeristen niet. En tegenwoordig gaat dat het hele jaar door; ook buiten het zomerseizoen heeft Texel een grote aantrekkingskracht. Bovendien kan het hier niet alleen hard waaien, maar ook regenen. Net als in de rest van Nederland natuurlijk, maar met harde wind…

Wat is er te doen op Texel?

Op Texel is letterlijk heel veel te doen. Om het enigszins behapbaar te houden zijn op IsDitLeuk.nl alle leuke dingen op Texel verdeeld over de verschillende dorpen:

Rondtouren

Op Texel kun je met je eigen auto komen. Toch geven veel mensen de voorkeur aan de fiets. Wil je eens wat anders, dan kun je in Oudeschild ook een Tuk tuk huren of in Den Burg een tour met een Segway doen. Ook te voet is uiteindelijk dit eiland best te verkennen. Er bestaat een wandelpad dat een rondje over het hele eiland maakt. De lengte is 80 km en je doet er 2 tot 4 dagen over.

In de buurt van Texel

Andere Waddeneilanden met nog meer leuke dingen om te doen… Klik hier.
Aan de vaste wal is Den Helder een plaats met onder andere het Marinemuseum een bezoek waard.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 28 februari 2020