Vlieland

Vlieland is een overzichtelijk eiland met slechts één dorp, helemaal aan de oostzijde en toepasselijk Oost-Vlieland genaamd. Helemaal in het westen is de Vliehorst te vinden waar je kilometerslang over het zand kunt dwalen. Wel een beetje oppassen, want het Nederlandse leger gebruikt dit ook als oefengebied. Gewoon zin om op een camping te verblijven? Dan is Stortemelk de meest bekende met als voordeel dat de zee slechts een enkele duinrij van je tent verwijderd is.

Locatie/bereikbaarheid

Vlieland kun je bereiken met de veerboot vanuit Harlingen. Het eiland is voor toeristen verboden voor auto’s en motoren en bovendien, veel zou je er toch niet aan hebben. Op het eiland rijdt wel een bus en er zijn taxi’s. De meeste mensen bewegen zich voort op de fiets die je kunt meenemen of ter plaatse huren. In de zomertijd kun je ook vanaf Texel naar Vlieland v.v. en van Vlieland naar Terschelling v.v..

Dorpen

Sinds in de 18e eeuw West-Vlieland in de zee verdween is er nog maar een dorp over, helemaal aan de oostzijde van het eiland:

Tips en aanbevelingen

Op Vlieland is de zee nooit ver weg. Het is daarom bij uitstek geschikt om lange strandwandelingen te maken, te zwemmen in de zee en te luieren in het zand. De natuurgebieden zijn ook de moeite waard maar relatief bescheiden van omvang.

Kritische noot

Op Vlieland wonen iets meer dan 1000 mensen. In het seizoen wordt dat verre overtroffen door het aantal toeristen op het eiland en tegenwoordig is het ook buiten het seizoen behoorlijk druk. Hoewel er op de stranden ruimte genoeg blijft, is het bijvoorbeeld in het dorp Oost-Vlieland nog net geen klein-Venetië.

Wat is er te zien en doen op Vlieland?

Dorp Oost-Vlieland

Het dorp Oost-Vlieland is sinds 1971 beschermd dorpsgezicht met 39 panden die rijksmonument zijn. Het dorp is niet bepaald groot dus gewoon rondlopen is hier het devies. Naast veel gewone woonhuizen is het voormalig raadhuis, gebouwd in 1855, de moeite waard. Het is tegenwoordig in bezit van Vereniging Hendrick de Keyser die het in 2004 van binnen geheel restaureerde en terugbracht in de oorspronkelijke toestand. Heb je onbedwingbare behoefte te gaan trouwen, dan kan dat hier in de raadzaal.

Museum Tromp’s Huys

Het museum is gehuisvest in het oudste nog bestaande pand van Oost-Vlieland. Oorspronkelijk werd het gebouwd in 1575 en nadien is het verschillende keren uitgebreid en verbouwd. In de vaste collectie is werk van Betzy Berg te zien, die in dit huis woonde van 1896 tot haar dood in 1922. Ze schilderde Vlieland zoals het in die tijd was; de zee en het wad met schepen, zeehonden, huizen en duinen. Daarnaast is er in het museum een vaste expositie van het verdwenen dorp West-Vlieland. Aan de hand van kaarten en maquettes is te zien hoe de eilanden zijn ontstaan en hoe het dorp West-Vlieland gedoemd was om uiteindelijk in zee te verdwijnen. Tot slot is er ook aandacht voor dichter en schrijver Jan Jacob Slauerhoff en het maritiem verleden van Vlieland. Meer info: https://trompshuys.nl/

Nicolaaskerk

De kerk dateert volgens oude kerkarchieven van 1607. In 1647 is de kerk uitgebreid met zijbeuken zodat een kruiskerk ontstond. Het is daarmee één van de oudste oorspronkelijk protestantse kerkgebouwen in Nederland. In de kerk staan walviskaken, onderhelften van de kaak van Groenlandse walvissen. De kerk wordt voor diensten gebruikt maar er worden ook concerten gehouden zoals de Klassieke Concerten bij Kaarslicht. Ten oosten van de kerk ligt de begraafplaats. Meer info: https://protestantsegemeentevlieland.nl/ en https://nicolaaskerk-vlieland.nl/

De Noordwester

De Noordwester is een waddencentrum en zeeaquarium in het dorp Oost-Vlieland. Ze hebben er onder andere een roggenbak met roggen en haaien die je kunt aaien en zeeaquaria waar je verschillende vissen en zeedieren kunt bekijken. De zolder is verdeeld in een wrakkenzolder en jutterszolder, de namen spreken voor zich. Bijzonder is het skelet van een potvis die in 2004 aanspoelde en nu hier is te zien. Voor kleine kinderen is er een kabouterbos. Meer info: https://www.denoordwester.nl/

Bunkermuseum WN 12H

De stelling 12H is een bunkercomplex dat tijdens de tweede wereldoorlog door de Duitse bezettingsmacht is aangelegd als onderdeel van de Atlantikwall. Het is in 1942 in gebruik genomen naast stelling 13H en 14H. Stelling 12H met bunkers en geschutsemplacementen is geheel opgegraven en gerestaureerd. Alles is met elkaar verbonden door loopgraven en tunnels. Meer info: https://www.denoordwester.nl/c/bunkermuseum-wn-12h

Voormalig reddingsboothuis

Het reddingboothuis van de Noord- en Zuid-Hollandsche Redding Maatschappij staat vlak voor de laatste duinenrij ten noorden van het dorp Oost-Vlieland. Het is gebouwd in 1894 om er vooral voor te zorgen dat de reddingsploeg sneller in actie kon komen. Tegenwoordig dient het reddingboothuis als atelier en woning.

Natuur

Vlieland heeft natuur genoeg op het langgerekte eiland. Van bos tot aan een enorme zandvlakte aan de westzijde.

Kroon’s Polders

De Kroon’s Polders aan de westelijke kant van Vlieland zijn tussen 1898 en 1934 aangelegd onder leiding van opzichter P.A. Kroon van Rijkswaterstaat. Initieel zijn de polders aangelegd om te voorkomen dat het eiland bij een zware storm in tweeën zou worden gesplitst, tegenwoordig is dit natte gebied een paradijs voor bijvoorbeeld eidereenden, lepelaars, kluten en aalscholvers. Er is een vogelkijkhut en vogelkijkscherm om alles te kunnen bekijken zonder de volgens te verstoren.

Oude Kooi

Het oudste bos op Vlieland is Oude Kooi. Het is samen met een eendenkooi aangelegd in 1898. In vroeger tijd werden hier eenden gevangen. Tegenwoordig kun je nog zien hoe dat er ooit aan toe ging.

Bomenland

Vanaf het dorp gezien is Bomenland het verst van het dorp gelegen bos. Het bos is aangelegd tussen 1903 en 1906 en bestaat uit dennen en sparren die langzaam worden vervangen door loofbomen. Door Staatsbosbeheer is een wandelroute van 3,5 km aangelegd die is aangegeven met gele paaltjes.

Kooiplekslid

Het Kooispleklid is een duingebied met hoge en lage duinen. De op twee na hoogste duin van Vlieland is hier te vinden, om precies te zijn 29,5 meter. Plaatselijk wordt deze ook wel de Kikkerbult genoemd. Ooit was het weiland maar sinds 2000 is weer natuurgebied. Er is een uitkijkpunt waarbij je mooi zicht hebt op het gebied. Aan de noordzijde ligt vlakbij de kust het Bunkermuseum Wn 12H.

Vliehors

De Vliehors is een grote zandvlakte aan de westzijde van Vlieland. Je kunt hier in de zomer komen met de Vliehorst-express. Met deze enorme bus op wielen rij je langs het drenkelingenhuisje (met stop) naar het uiterste westpunt van de Vliehors. Je kunt vanaf daar Texel zien liggen en vaak ook dichterbij zeehonden spotten. Overigens is het ook een oefengebied voor de Koninklijke luchtmacht en op sommige dagen is het met de rust hier dan wel gedaan. Meer info: https://www.vliehors-expres.nl/

Drenkelingenhuisje met strandjuttersmuseum

Het drenkelingenhuisje is tegenwoordig een monument maar diende na de bouw in 1890 als schuilplaats voor schipbreukelingen. Er lagen voor de onfortuinlijken dekens en wat eten en drinken voordat ze de met paard en wagen werden opgehaald. Tegenwoordig is naast het huisje een omheining gemaakt van wrakhout en boeien en allerhande spullen die met strandjutten zijn verzameld. Je kunt hier in de zomer komen met de Vliehorst-express. Meer info: https://www.vliehors-expres.nl/

Vuurduin

Vuurduin is een vuurtoren ten westen van Oost-Vlieland op de Vuurboetsduin, een duin van 42 meter hoog. De vuurtoren zelf is nog geen 10 meter hoog maar bij elkaar schijnt de toren dus toch zo’n 51 meter boven de zeespiegel. De gietijzeren toren is in 1909 in gebruik genomen en in 1929 is naast de vuurtoren een uitkijkpost op palen gebouwd. Veel fraaier is het er met die uitkijkpost niet op geworden, maar voor toeristen is het natuurlijk wel een mooi plekje om over het eiland uit te kijken.

Excursies

Vanaf Vlieland kun je de Waddenzee op om zeehonden te spotten. Een tocht met een supersnelle rubberboot of een iets relaxtere kotter, het kan allemaal. Het is via de plaatselijke VVV of De Noordwester te boeken. Ook bij De Noordwester is een excursie te boeken waarbij je te voet het wad opgaat. Je ontdekt hierbij vooral welke dieren en planten op en in de boden van de Waddenzee leven. Laarzen zijn hierbij noodzakelijk.

Meer…

Andere Friese waddeneilanden? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 27 juli 2021