Waddeneilanden (Friese)

De Friese Waddeneilanden bestaan van west naar oost gezien uit Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog. Het waddeneiland Texel valt onder Noord-Holland en heeft een heel ander karakter dan de Friese die hieronder staan opgesomd.

Vlieland

Vlieland is een overzichtelijk eiland met slechts één dorp, helemaal aan de oostzijde en toepasselijk Oost-Vlieland genaamd. Helemaal in het westen is de Vliehorst te vinden waar je kilometerslang over het zand kunt dwalen. Wel een beetje oppassen, want het Nederlandse leger gebruikt dit ook als oefengebied. Gewoon zin om op een camping te verblijven? Dan is Stortemelk de meest bekende met als voordeel dat de zee slechts een enkele duinrij van je tent verwijderd is.

Terschelling

Wie Terschelling zegt, zegt bij jongeren: Camping Appelhof, Terpstra of Cnossen. En bij ouderen: locatietheater op Oerol. Maar je kunt op Terschelling ook de natuur intrekken, het heeft een paar alleraardigste plaatsjes en als je wilt kun je hier in het najaar de Berenloop doen; een heuse marathon. Toch maar strand? Ze hebben er hier een kilometer of 40 van.

Ameland

Ameland is voor sportievelingen een aantrekkelijk eiland. Zo kun je hier uiteraard naar het strand. Maar als je er daar dan toch bent kun je behalve kitesurfen of strandzeilen bijvoorbeeld ook kajakken en raften. Gewoon in de zon liggen en af en toe een duik in zee nemen kan natuurlijk ook. Meer zin in een tochtje? Dan kun je met de tractor of huifkar mee over het eiland, met de boot voor een robbentocht of als je dat aanspreekt, de lucht in om Ameland van boven te bekijken.

Schiermonnikoog

Schiermonnikoog is een eiland waar natuurliefhebbers hun hart kunnen ophalen. Op Schiermonnikoog is slechts één plaats te vinden maar ook een heus Nationaal park dat het grootste deel van het eiland in beslag neemt. Daarnaast bezit het eiland brede zandstranden om uit te waaien en zeer uitgebreid de benen te strekken.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 16 augustus 2021