Synagoge – Kampen

De synagoge in Kampen staat langs de IJssel en is in 1847 gebouwd. Precies 100 jaar later is de Joodse gemeente opgegaan in de Joodse gemeente in Zwolle waarna het gebouw een culturele bestemming heeft gekregen. Tegenwoordig is er binnen een kleine vaste expositie van het Joodse leven in Kampen te vinden. Tevens is er een telkens wisselende expositie die wordt gecombineerd met de wisselende expositie van het Stedelijk Museum Kampen.

Locatie/bereikbaarheid

De voormalige synagoge is te vinden langs de IJssel, enkele honderden meters stroomopwaarts vanaf de IJsselbrug:

IJsselkade 33
8261AC Kampen

Geschikt voor

Erg kleine kinderen en verveelde pubers hebben hier niets te zoeken en mensen die sowieso het liefst in een ruime boog om musea en historische gebouwen heenlopen; doe dat hier dan ook. Voor alle anderen kan het nog best wel eens prima uitpakken.

Oordeel

Er zijn niet veel synagogen in Nederland, en zeker niet veel waar je binnen kunt lopen. Dit is er een van, hoewel deze voormalige synagoge wel onderdeel is van het Stedelijk Museum Kampen. Het oordeel hangt wel heel erg af van de toevallige expositie die er is; die kan geweldig zijn maar vanzelfsprekend ook enorm tegenvallen. De expositie van de geschiedenis van de Joodse gemeenschap in Kampen is klein maar de moeite waard, evenals het gebouw op zichzelf. Aldus verdient het totaal een 7.

Wat ga je doen?

De voormalige synagoge is mooi gelegen aan de weg langs de IJssel. Het is al lang niet meer in gebruik; in 1947 hebben de resterende Joodse inwoners van Kampen zich aangesloten bij de Joodse gemeente in Zwolle. Overigens was natuurlijk de oorlog oorzaak van het gedaalde aantal Joden in Kampen, maar ook in de decennia ervoor was het aantal al gestaag gedaald. Aangezien er voor het houden van een Joodse dienst minimaal 10 mannen van minstens 13 jaar oud aanwezig moeten zijn, was het in stand houden van een aparte Joodse gemeente in Kampen onmogelijk geworden. Het is overigens een probleem dat tegenwoordig op meer plaatsen speelt.

De synagoge is in 1847 gebouwd en dus feitelijk nog niet heel oud, zeker niet vergeleken met een aantal kerkelijke gebouwen elders in Kampen. In 1984 werd aan de voorzijde een marmeren gedenkplaat aan de voorzijde van het gebouw aangebracht als herinnering aan de in de oorlog uit Kampen weggevoerde Joden.

In de voormalige synagoge is op de kleine bovenverdieping een kleine, maar aan te raden, expositie van de voormalige Joodse inwoners en hun leven en werken in Kampen te zien. Loop dus zeker na de ingang links meteen even de smalle trap op, het is alleszins de moeite waard. Ook kun je vanaf boven een blik werpen op de benedenverdieping, die tegenwoordig helemaal leeg is en wordt gevuld met tijdelijke exposities. Uiteraard is deze te bezoeken door weer naar beneden te lopen en vervolgens de deur naar die ruimte in te gaan. Deze wisselende exposities zijn gerelateerd aan de exposities in het Stedelijk Museum Kampen, dat een paar honderd meter verderop is gevestigd.

Handige tips

Kampen is een oude Hanzestad waar nog meer interessante plaatsen zijn te vinden. In ieder geval zijn de oude stadspoorten zeker een bezoek waard en de Koggewerf aan de andere kant van het centrum is ook een locatie die je maar zelden elders tegenkomt.

Is het ochtend, dan staat deze synagoge heel mooi in de zon…

Kritische noot

Stel dat de wisselexpositie in het Stedelijk Museum Kampen enorm tegenvalt, dan is het misschien minder de moeite hier nog heen te gaan. Toch, het gebouw en de kleine vaste expositie op de 1e verdieping blijven de moeite waard.

Soms is de synagoge dicht vanwege een wisseling van de tentoonstelling. Jammer.

Prijs

Toegang tot de synagoge is gekoppeld aan toegang tot het Stedelijk Museum Kampen, zie daar voor meer informatie.

Lengte bezoek

De synagoge is geen groot gebouw en de benedenverdieping bestaat uit één grote open ruimte. Afhankelijk van de tentoonstelling zal je hier kort of iets minder kort blijven. De trap op kun je een kleine tentoonstelling van de voormalige Joodse gemeenschap in Kampen zien. Hoewel ook niet groot, zijn er relatief wel veel voorwerpen te zien. Alles bij elkaar kom je eerder op 10-15 minuten uit dan op uren.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca is in de synagoge niet aanwezig, maar de synagoge ligt in het oude centrum van Kampen en daar zijn zowel horeca als overnachtingsmogelijkheden genoeg te vinden. Ook in het Stedelijk Museum Kampen kun je koffie met wat lekkers krijgen.

Praktische info/openingstijden

Zie Stedelijk Museum Kampen voor openingstijden, deze zijn gekoppeld aan de openingstijden van dit museum.

Nog meer synagogen

Meer synagogen op IsDitLeuk.nl: Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 14 juli 2019