Beklimming toren St. Plechelmusbasiliek – Oldenzaal

Ben je toevallig of met opzet in Oldenzaal, dan is de beklimming van de toren van de St. Plechelmusbasiliek een werkelijke aanrader. Het is even een klim, maar het uitzicht is de moeite waard. Onderweg naar boven zie je onder andere ook het carillon.

Locatie/bereikbaarheid

De St. Plechelmusbasiliek en de bijbehorende toren staat niet te missen precies in het centrum van Oldenzaal.

Geschikt voor

Volwassenen maar ook kinderen en zelfs tieners zullen dit best een leuk uitje vinden.

Oordeel

Het is een inspannend uitje, maar goed te doen doordat de klim naar boven in een paar etappes gaat. Bij elkaar krijgt dit uitje een 8.

Wat ga je doen?

De toren van de St. Plechelmusbasiliek stamt uit 1250 is een beklimming zeker waard. Hij ziet er van buiten al stoer uit en dat wordt niet in de laatste plaats veroorzaakt doordat deze is gebouwd van grote Bentheimer zandsteen blokken. Bentheim ligt hier niet ver vandaan, dus dat bouwmateriaal was een logische keuze. De toren was oorspronkelijk overigens lager. Hij bestond eerst uit vier geledingen, het bovenste deel is van later datum.

Binnen in de toren valt meteen op dat er een grote betonnen constructie is gemaakt die vrijwel los staat van de toren. Daarop rust het carillon met de 48 klokken. De oudste klok, de Mariaklok, is in 1493 gegoten en heeft dus onder andere ook de Tweede Wereldoorlog, waarin veel klokken werden gevorderd en omgesmolten tot wapentuig, overleefd. Het carillon met de hand worden bespeeld, wat onder andere elke vrijdag wordt gedaan, maar er is ook een carillontrommel te zien die ervoor zorgt dat elk kwartier een korte melodie, en op elk uur een lange melodie is te horen. Ben je weer terug op het plein, kijk dan ook nog even naar het standbeeld dat daar is te zien van Toon en Karel Borghuis. Dat waren de eerste beiaardiers.

Een van de aardigste onderdelen die hier verder zijn te zien is het klokwerk uit 1913. Dit zorgt er nog steeds voor dat de klok aan de buitenkant de juiste tijd aangeeft. De gids kan bijzonder aardig uitleggen hoe tegenwoordig met de overgang van winter- naar zomertijd en andersom de klok op tijd wordt gezet. Het is een fraai staaltje mechanica waar overigens wel stiekem ook een motortje is te vinden om te voorkomen dat elke dag met de hand de gewichten omhoog moeten worden gehesen.

Verder naar boven is het uitzichtspunt in de Lood’n Bonneke te vinden; de toren. Hou even in de gaten wat oost, west, noord en zuid is. Een hulpmiddel kan zijn dat alle zichtbare windmolens (op dit moment) op Duits grondgebied staan, dus in het oosten. Geniet van de vergezichten maar kijk ook even strak naar beneden; het oude centrum van Oldenzaal is helemaal rond en is nog goed te herkennen. Het is eigenlijk jammer dat de oude stadsmuren en grachten zijn verdwenen, want dan had je je helemaal in vroeger tijden gewaand.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

De torenbeklimming is een aardige klim, maar zeker interessant en het uitzicht over Oldenzaal en het omliggende landschap is absoluut de moeite waard.

Laat maar zitten

Heb je geen zin in een flinke trap omhoog, dan is dit natuurlijk niets voor jou. De gids doet het rustig aan bij de beklimming en er zijn tussenstops, maar toch blijft het een aardige inspanning.

Handige tips

Een toren beklimmen is natuurlijk een goed idee…bij een beetje aardig weer. Is het druilerig of mistig, dan is het carillon nog steeds de moeite waard maar leidt het uitzicht logischerwijs tot een teleurstelling.

Kritische noot

Het eerste deel van de trap in de toren zit letterlijk in de muur en is behoorlijk krap. Er is natuurlijk niets aan te doen, maar als je samen met anderen naar boven gaat kan het behoorlijk benauwend zijn. Het tweede deel is juist heel open. Daar kun je juist, ook binnen in de toren, last hebben van hoogtevrees. Heb je ernstig last van claustrofobie of hoogtevrees bedenk dan of het verstandig is naar boven te gaan.

Prijs

De beklimming van de toren moet bij de Tourist Info (tegenover de ingang van de toren) worden geboekt en kost Euro 4,95. Je krijgt daarvoor naast een beklimming met gids ook een waardebon voor een kopje koffie bij de plaatselijke horeca.

Lengte bezoek

De torenbeklimming kan alleen met een gids en duurt ongeveer een uur en een kwartier.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Overnachten in de kerk of in de toren zit er niet in en ook horeca is hier logischerwijs niet te vinden. In de directe omgeving is eten, drinken en slapen zeker geen probleem.

Praktische info/openingstijden

De basiliek is van 1 juni tot eind augustus open van 10:30 tot 16:30, op maandagen vanaf 13:30.

Nog meer torens

Nog meer torens beklimmen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 24 juni 2019