Domtoren – Utrecht

Zin om op het hoogste punt van Utrecht te staan? Het is een hele klim, maar de Domtoren is tot op de dag van vandaag het hoogste punt van Utrecht. Met mooi weer kun je tot aan Amsterdam kijken. Verder zie je bovenop de stad letterlijk aan je voeten liggen. De laatste jaren is Utrecht druk aan het verbouwen, vooral in het stationsgebied, en dat is van bovenaf mooi te zien. Aan de horizon ligt de Utrechtse Heuvelrug maar een gemiddelde buitenlander zal daar smakelijk om lachen. Op weg naar boven krijg je op een paar plaatsen het interieur van de toren te zien waarbij het carillon op de klokkenzolder ongetwijfeld het meest aanspreekt.

Locatie/bereikbaarheid

De domtoren staat logischerwijs op het Domplein, midden in het centrum van Utrecht. Tickets kopen kan de VVV op datzelfde plein. Daar is ook het startpunt van de beklimming, er is een wachtruimte.
Domplein 9
3512 JJ Utrecht
030 – 2360010
https://www.domtoren.nl/nl (ook voor online tickets)

Geschikt voor

Mensen die een hekel hebben aan traplopen moeten deze toren maar overslaan. Ook voor heel kleine kinderen is het niet zo geschikt maar als ze eenmaal wat groter zijn is het best een spannend avontuur. Tieners met een enigszins sportieve instelling zijn vast ook naar boven te krijgen en bovendien: prima 4G bereik bovenop! Verder is het simpelweg een activiteit die je “eens in je leven gedaan moet hebben”. Er wordt aan het begin van de beklimming gevraagd of je het al eerder hebt gedaan dus kennelijk bestaan er mensen die deze tocht vaker ondernemen.

Oordeel

Het kan zomaar zijn dat je al tientallen keren in Utrecht bent geweest, de Domtoren al vaak hebt gezien, maar nog nooit de tocht naar boven hebt ondernomen. Toch is het zeker een aanrader; mits je natuurlijk niet teveel opziet tegen de bijna 500 treden (ongeveer 30 gewone trappen). Het uitzicht bovenop is fraai en onderweg zijn er een paar aardige stops. Bij elkaar een heel mooi rapportcijfer: 8,5.

Wat ga je doen?

De rondleiding start bij de VVV die aan de voet van de Domtoren is te vinden. Je kunt daar eventueel tassen etc. in een kluisje doen, meenemen is niet toegestaan en anders zou je er toch spijt van krijgen als haren op je hoofd. Na een korte wandeling kom je in het ontvangstgebouw naast de Domtoren. Overigens was de Domtoren oorspronkelijk verbonden met de Domkerk, maar een storm in 1674 heeft het middengedeelte van de kerk weggevaagd. Nadat ze er een jaar of 150 over hadden gedaan om de boel op te ruimen is het middengedeelte niet hersteld, waardoor de Domtoren en de Domkerk alweer eeuwen van elkaar gescheiden zijn. Als je op het Domplein staat kun je dat goed zien.

De bouw van de Domtoren startte in 1321 maar pas dik 60 jaar later was hij af. Geldgebrek was een voorname oorzaak van de lange bouwtijd. In de loop der tijden is de toren vaak gerestaureerd en ook nu staat hij weer in de steigers. Als je de plaatjes ervan ziet lijkt het of de toren altijd in de steigers staat maar dat is gelukkig niet het geval.

Eindpunt van de klimtocht is het uitzicht op 95 meter hoogte. Weliswaar is de Domtoren 112 meter hoog, maar je eindigt dus niet helemaal bovenop de spits en dat vind je vast niet erg. Het laatste deel van de trap is best een beetje smal en wentelt in een krap rondje naar boven. Bovenaan moet je daarom misschien niet alleen uitblazen, je bent vast ook een beetje draaierig.

Bovenop kun je letterlijk alle kanten opkijken maar helaas wel door hoog opgetrokken gaas. Al te vreselijk is dat niet en geniet daarom vooral van het uitzicht. Zo kun je bijvoorbeeld het hele stationsgebied met het vernieuwde Hoog-Catharijne zien maar ook de Uithof met een paar karakteristieke universiteitsgebouwen en verder weg de Utrechtse heuvelrug. Bij helder weer is Amsterdam in de verte te zien, iets meer naar het westen de grootste nieuwbouwwijk van Utrecht: Leidse Rijn en wat veel mensen de grootste schandvlek van Utrecht vinden: de Neudeflat. Een ontsierend flatgebouw dat midden in de oude binnenstad omhoog rijst. Aan de andere kant is het wel een typische uiting van de nieuwe zakelijkheid uit de jaren 60. Tot ontzetting van sommigen is het gebouw sinds enige jaren zelfs een gemeentelijk monument.

Naar beneden daal je in één keer af naar de begane grond en dan merk je wel dat 112 meter best een heel eind is. Gelukkig is afdalen minder vermoeiend. Beneden is er nog een klein laatste woord van de gids, een schaaltje voor de fooi en dan sta je weer op het Domplein. Tijd voor de volgende attractie, of een kopje koffie natuurlijk. Ben je er nog niet geweest, dan is de Domkerk aan de overzijde van het plein de moeite waard.

Absoluut doen – Aanraders – Ook leuk

Aan te raden is het weerbericht in de gaten te houden. Met regen bovenop de Domtoren staan is niet alleen een slecht idee omdat er echt geen overkapping is, het uitzicht is natuurlijk ook om te huilen. Met strak stralend winterweer (bijvoorbeeld met sneeuw!) kan een bezoek juist heel goed uitpakken, maar doe dan wel een heel dikke jas aan.

Laat maar zitten

De trap naar boven is voor sommigen vast een beetje veel van het goede. De beloning (mits goed weer) is het echt waard, maar toch. Het laatste deel is een vrij nauwe trap en al met al is het echt niet geschikt voor mensen die wat moeilijk ter been zijn. Twijfel je? Loop dan thuis even 35 keer de trap op en af, dan weet je het meteen.

Handige tips

De Domtoren is het hoogste punt in het centrum van Utrecht. Denk echter niet dat je al wandelend overal in het centrum de toren ziet en er dus eenvoudig heen kunt wandelen. Door alle andere bebouwing is de toren heel vaak niet te zien, zeker niet als je dichterbij komt. Maar goed, erg lastig is hij nu ook weer niet te vinden 😊

Kritische noot

Zeker met een grote groep, het maximum is 40, wordt daalt het tempo van traplopen natuurlijk en blijft er weinig tijd over voor het verhaal van de gids. Je kunt ook niet langer dan de rest van de groep bovenop blijven en individueel afdalen. Je bent dus afhankelijk van het tempo van de groep hoeveel tijd je boven bent. Laat je tergend langzame oom dus maar thuis of boek hem voor een ander tijdstip.

De toren staat de komende jaren voor de zoveelste keer sinds de bouw ervan in de stijgers. Beklimming blijft mogelijk maar het is wel jammer van het aanzicht van de buitenzijde. Het is niet anders, maar wel spijtig als je geen kans ziet om na afronding van de opknapbeurt in 2024 nog eens langs te komen.

Vergeleken met

Er zijn meer torens in Nederland te bezoeken, maar de Domtoren is er trots op dat ze de hoogste zijn. En bovendien, midden in een leuke stad. Blijft een feit dat ook de toren in bijvoorbeeld Hengelo de moeite waard is. Het is beslist niet zo dat “you’ve seen one, you’ve seen them all”. En heb je eenmaal de hoogste in Nederland achter de rug, dan vallen de trappen van de andere alleen maar mee toch?

Prijs

Standaardtarief is Euro 10,-. De museumkaart is hier helaas niet geldig. Met een CJP-pas of iets soortgelijks krijg je wat korting, kinderen van 3-12 zijn halfgeld en zou je kinderen van 0-2 naar boven willen sjouwen, dan is deze extra ballast gratis. Je kunt ook een voordelig combiticket krijgen voor de Domtoren en Museum Speelklok. Koop echter geen combiticket als je een museumkaart hebt want met die kaart is Museum Speelklok gratis.

Lengte bezoek

Met een uur ben je naar boven en weer naar beneden. De bedoeling is dus om een beetje door te stappen. Je hoeft alles bij elkaar niet bang te zijn voor ellenlange verhalen van de gids of eindeloos boven rondhangen.

Goed om verder te weten

Je kunt alleen met een gids naar boven. Bovendien mag een fototoestel wel mee, maar tassen en dergelijke niet. Bij de VVV zijn gratis kluisjes om tijdelijk de boel in op te bergen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca zit niet in de Domtoren en de tijd dat er gewoond en geslapen werd in de toren is ook al heel lang voorbij. Maar je bent hier in centrum Utrecht waar je tegenwoordig struikelt over de horeca en overnachten, mocht het nodig zijn, is in alle prijsklassen mogelijk.

Praktische info/openingstijden

Je kunt het hele jaar door de toren beklimmen behalve op 1e kerstdag, nieuwjaarsdag en Koningsdag. De eerste rondleiding start gewoonlijk om 11:00, de laatste afhankelijk van de dag 16:00 of 17:00. Er zijn speciale kinderrondleidingen voor kinderen vanaf een jaar of 4. De tickets voor het bezoek met rondleiding zijn online te krijgen en je wordt een kwartier voor de afgesproken tijd verwacht in de VVV op het Domplein, aan de voet van de toren. Laatkomers hebben pech.

Nog meer torens

Nog meer torens beklimmen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 24 juni 2019