Vuurtoren Texel – De Cocksdorp

De vuurtoren op Texel betekent letterlijk naar het hoogste punt van Texel klimmen en beloond worden met een mooi uitzicht. Aan de ene kant kijk je uit op het brede Noordzeestrand, aan de ander kant op de Waddenzee. Zuidwaarts heb je een leuk uitzicht op Texel en noordwaarts zie je Vlieland liggen. Als je heel goed kijkt zie je de Noordpool, 4000 km verderop.

Locatie/bereikbaarheid

De vuurtoren staat helemaal aan de noordzijde van Texel, vlakbij het meest noordelijke dorp: De Cocksdorp. De vuurtoren is al van verre zichtbaar en de weg loopt er letterlijk kaarsrecht naartoe. De ingang is echter bij het parkeerterrein, vlakbij het strand. Het staat goed aangegeven dus dat gaat vast geen grote problemen opleveren.

Vuurtorenweg 184
1795 LN De Cocksdorp
https://www.vuurtorentexel.nl/

Geschikt voor

Dit uitje is geschikt voor jong tot oud, maar je moet wel zelfstandig zes trappen op kunnen klimmen. Er is geen lift. Verder is dit uiteraard geen goed idee als je last van hoogtevrees hebt. Honden mogen niet mee. Over andere huisdieren wordt hier niet gerept dus het is een buitenkansje voor de kat, cavia of goudvis.

Oordeel

Er zijn niet zoveel vuurtorens die je kunt beklimmen in Nederland en deze staat nog op een mooi plekje ook. De prijs is wel behoorlijk stevig; in Urk, waar de vuurtoren ook een aanrader is, vragen ze de helt van de prijs. Toch blijft het een leuk uitje om te doen en kinderen in alle leeftijdscategorieën zullen zich hier best (even) vermaken. Rapportcijfer: 8.

Wat ga je doen?

Traplopen. Via een wenteltrap, een mooi historisch exemplaar, klim je in deze vuurtoren uit 1864 naar boven. Voordat je dat doet moet je overigens even de moeite nemen de vuurtoren van buiten te bewonderen. Vanaf de parkeerplaats is een leuk zicht op de toren, maar vanaf de andere kant kun je vanuit een stukje duinlandschap zeker mooie foto’s scoren.

Dat deze vuurtoren nodig was blijkt wel uit de vele wrakken die hier voor de kust liggen. En nog steeds is zwemmen in zee op deze plaats, mocht je dat van plan zijn, een heel slecht idee. De stroming in het Eierlandse Gat kan enorm zijn en je ligt al snel midden in de Noordzee of andersom, midden in de Waddenzee. Beiden zijn beslist geen goed resultaat.

In 1864 werd voor het eerst het licht in de vuurtoren ontstoken door notaris Kikkert. Deze naam komt overigens behoorlijk veel voor op Texel, zowel bij de levenden als bij degenen die inmiddels op een kerkhof liggen.

Onderweg naar boven kom je langs allerlei weetjes en vooral; heel grappig, kun je zien dat je feitelijk in twee vuurtorens tegelijk loopt. De binnenste vuurtoren raakte namelijk nogal beschadigd aan het eind van de Tweede wereldoorlog tijdens gevechten tussen de hier gelegerde Georgiërs en Duitse troepen. Halverwege je tocht naar boven kun je tussen de muren van de twee torens een kijkje nemen en de kogelgaten nog steeds zien.

Helaas kun je in de vuurtoren niet helemaal tot bij de lamp komen omdat deze nog steeds functioneert. Overigens is de lamp helemaal niet zo krachtig als je misschien denkt; een lamp van een paar duizend Watt gecombineerd met slimme lenzen geeft een lichtstraal die op tientallen kilometers afstand zichtbaar is.

Uiteindelijk eindig je op 47 meter boven zeeniveau. Dat is lang niet het hoogste punt in Nederland, maar op deze plaats geeft dat naar alle kanten een mooi uitzicht. Aan drie kanten is er zee en naar het zuiden kijk je uit over Texel. Een beetje afhankelijk van het weer is aan de noordzijde Vlieland, niet ver weg, makkelijk te zien.

Handige tips

Uitzicht is mooi, maar dan moet het weer er natuurlijk wel naar zijn. Met andere woorden; bij mist en regen is dit logischerwijs een uitje om uit te stellen. Winterweer, of gewoon koud maar wel blauwe lucht? Trek dan gewoon een dikke jas aan en aarzel niet: naar boven!

Op Texel waait het altijd al steviger dan in de rest van het land. Aan de noordzijde van het eiland, en dan ook nog bovenop een toren, komt er nog eens een schepje bovenop. Dus een extra vestje of jas kan geen kwaad…

Kritische noot

De kritische noot die hier te kraken is is toch de relatief hoge prijs. Bovendien is het vreemd dat de vuurtoren onder de Stichting Texelse musea valt, maar een combinatieticket van die Stichting voor de musea op Texel juist hier niet geldig is.

Prijs

Een bezoek kost Euro 4,50. Kinderen tot en met drie jaar zijn gratis en bewoners van Texel kunnen een pas voor gratis toegang bij de gemeente krijgen.

Lengte bezoek

Een leuk uitje hoeft niet lang te duren; met een half uur hebben de meesten het wel gezien. Je kunt als je wilt langer boven blijven, zolang je maar weer beneden bent voor de deuren sluiten.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In de vuurtoren zelf is geen horeca en overnachten is ook niet de bedoeling. Vlakbij zijn echter twee strandpaviljoens te vinden en De Cocksdorp ligt even verderop.

Praktische info/openingstijden

Van half februari tot begin november is de toren dagelijks open van 10:00 tot 17:00. In de winterperiode is de vuurtoren op woensdag en in de weekenden op dezelfde tijden te beklimmen, in de kerstvakantie dagelijks.

Nog meer torens

Zin om meer te klimmen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 28 februari 2020