Arboretum Poort Bulten – De Lutte

Het Arboretum Poort Bulten is een park met maar liefst 1000 verschillende soorten bomen en stuiken. Het is in 1917 tot stand gekomen op initiatief van de textielfabrikant Gelderman met medewerking van tuinarchitect Springer. In een parkachtige setting slingeren talloze paden. Je kunt er zelf rondstruinen maar er zijn ook enkel uitgezette paden waarbij je vanzelf allerlei hoogtepunten, soms letterlijk, passeert.

Locatie/bereikbaarheid

Arboretum Poort Bulten ligt in De Lutte, Twente, net onder de A1. Met de auto rij je er via de A1 en een klein stukje door De Lutte zo heen. Met het OV kun je tot Oldenzaal met de trein en daarna met de buurtbus.

Lossersestraat 66
7587 PZ De Lutte
https://www.natuurmonumenten.nl/natuurgebieden/arboretum-poort-bulten

Geschikt voor

Hoewel tuinen in het algemeen vooral mensen met grijze en witte haren, of zonder haar, aantrekken, wandelen hier opvallend veel gezinnen met opgroeiende kinderen rond.

Oordeel

Je moet er wel een beetje interesse in hebben, maar dan is dit arboretum beslist een aangename en ook interessante plaats. Het verzorgde geheel verdient een mooie 8.

Wat ga je doen?

In het arboretum zijn verschillende routes met kleuren uitgezet. Bij de ingang staat een bord waarop de routes zijn te zien en wat je ervan mag verwachten. De blauwe Springer route loopt door het oude deel en zoals de naam al aangeeft is de hand van tuinarchitect Leonard Springer onderweg goed te zien. De rode boomtoppersroute loopt door vrijwel het hele park en komt langs alle hoogtepunten. Tot slot is er een mindervalidenroute. Het is ook beslist mogelijk op eigen houtje rond te dwalen. Het is geen enorm groot park, verdwalen is dus vrijwel onmogelijk en ook hoef je niet heel bevreesd te zijn grote en interessante onderdelen over te slaan.

Het park omvat totaal 2500 bomen en struiken met een enorme variatie; maar liefst 1000 verschillende. Dat betekent dat je nauwelijks dezelfde bomen en struiken ziet. Overal staan bordjes bij met naam en land van herkomst. Indien je wilt kun je nog veel meer informatie krijgen, maar alleen al de zee bordjes hier zal voor veel bezoekers ietwat veel van het goede zijn.

Textielfabrikant en bomenliefhebber A.J.H. Gelderman uit Oldenzaal stond in 1917 aan de basis van het park van 19 hectare, waarvan het Arboretum bijna 9 hectare inneemt. Een ander deel is het recenter aangelegd Overpark met zwerfkeien die uit de omgeving afkomstig zijn. Direct daarnaast ligt een poelenlandschap met een vogelkijkhut. Behalve bomen zijn hier namelijk bij het water ook vogels te zien, waaronder als je veel geluk het het ijsvogeltje.

Het oudste deel van het park bevat de grootste diversiteit aan bomen waaronder een mammoetboom uit Californië. Hij is werkelijk gigantisch en voel ook even de bast; deze is sponsachtig waardoor de boom goed is beschermd tegen bosbranden. Hoewel de kans daarop op deze plek niet zo groot is.

In 2016 is het park overgenomen door Natuurmonumenten. Je hoeft geen lid te zijn of worden, toegang is sowieso gratis.

Handige tips

In oktober zijn de bomen mooi aan het herfsten, de Nederlandse versie van de Indian Summer. Schijnt er ook nog een mooi zonnetje op, dan heb je de hoofdprijs. In het voorjaar heb je natuurlijk bloesem en er zijn bodembedekkers in verschillende kleuren te zien.

Er zullen ongetwijfeld mensen zijn die het arboretum als doel op zichzelf hebben. Dat kan, maar in de omgeving is nog veel meer te zien en te doen. Aan de noordzijde van de Lutte zijn met name het Lutterzand, Tankenberg en Hakenberg de moeite waard. Aan de zuidzijde zijn Boerskotten, het Haagse Bos en, nabij Losser, De Zandbergen goed voor heel veel fiets- en wandelplezier.

Kritische noot

In het arboretum zijn heel, heel veel verschillende planten en bomen te vinden. Bij alle staat een bordje, wat er soms toe leidt dat hele ritsen bordjes achter elkaar staan. Het geeft dan een beetje het gevoel of je in een tuincentrum loopt.

Hoewel het niet zo voelt, komen hier ca. 130.000 bezoekers per jaar. Aangezien het niet zo groot is zal je je hier niet snel alleen op de wereld voelen, zeker niet op de meest aantrekkelijke, zonnige weekenddagen.

Een ander fenomeen dat de rust hier verstoort is de nabijgelegen A1. Deze ligt aan de noordzijde vlak langs het park en het constante gezoem dringt ver door. Hoor je ook af en toe een trein? Dat klopt, want ook de spoorlijn Oldenzaal – Duitse grens loopt hier langs en onder ander de internationale boemelsneltrein van Amsterdam naar Berlijn maakt daar gebruik van.

Prijs

Het arboretum is vrij toegankelijk. In de Schenkerij kun je alsnog de euro’s laten rollen.

Lengte bezoek

Een mooi rondje is een kleine 2 km, maar omdat er zoveel te kijken is ben je er zo een uur mee kwijt. Ben je een echte bomen en plantenliefhebber, dan kan het zomaar oplopen tot een hele ochtend of middag.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Bij de ingang is er uitgebreide horeca in een fraai gebouw: Schenkerij Poort Bulten. Niet alleen voor koffie, maar ook voor lunch en diner.

Praktische info/openingstijden

Het park is vrij toegankelijk van zonsopgang tot zonsondergang.

Meer…

Nog meer tuinen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Laatste update: 2 november 2020