Paleis het Loo: tuinen en paleispark – Apeldoorn

Paleis Het Loo heeft niet alleen een indrukwekkend hoofdgebouw, stallen en koetshuizen, achter het paleis ligt een bijzonder strakke tuin in Franse stijl en daarnaast een Paleispark in zwierige Engelse stijl. Juist het contrast tussen die twee maakt een combinatiewandeling de moeite waard.

Locatie/bereikbaarheid

De hoofdingang van Paleis het Loo is Koninklijk Park 16, 7315 JA Apeldoorn. De toegang tot het Paleispark en Koninklijke Houtvesterij is:

Parkeerterrein Bosloo
Pijnboomlaan (ingang vanaf N344 ter hoogte van bebouwde kom bord Apeldoorn)
Apeldoorn
https://www.kroondomeinhetloo.nl/

Geschikt voor

Het Paleispark is vooral geschikt voor wandelaars die wel lekker in het bos maar niet al te lastige paden willen lopen. Veel paden zijn verhard en er is genoeg keuze in uitgezette korte en langere paden. De Paleistuin is veel kleiner maar nog steeds fors van formaat en bovendien: hier is heel veel te zien. Vanwege het naastgelegen Paleis Het Loo komen hier niet alleen Nederlanders met grijze haren maar ook gezinnen, dertigers en toeristen uit alle delen van de wereld.

Oordeel

Het Paleispark ligt strak tegen de westzijde van Apeldoorn en Paleis het Loo en is daarmee goed bereikbaar. Dat betekent ook wel meteen dat het aantrekkelijk is voor veel mensen en de kans dat je hier een uur lang niemand tegenkomt is erg klein. Verder zijn opvallend veel paden hier, toch midden in het bos, verhard. Bij elkaar is het samen met de tuinen van Paleis het Loo, geheel anders van karakter, een 7,5 waard.

Wat ga je doen?

Het gebied waar de wandeling door loopt heeft een lange en nogal oranje historie. Al in 1684 ontstond de band met het Huis Oranje-Nassau met de aankoop van het kasteeltje Het Oude Loo en het park. In het jaar daarna werd aangevangen met de bouw van wat nu Paleis het Loo is inclusief de aanleg van de Franse tuin met zijn karakteristieke strakke vorm. De Koningsfontein, die 14 meter hoog spuit, stamt ook uit die tijd. Het Paleispark in Engelse stijl werd pas in de 19e eeuw verder uitgebreid en afgerond.

Het Paleispark is 650 hectare groot en er zijn diverse wandeltochten in uitgezet met behulp van gekleurde paaltjes. De lengt varieert van 2 tot 13,5 km dus er is keuze genoeg. Wil je heel veel meer wandelen dan kan dat in de Koninklijke Houtvesterij, die nog 10 keer zo groot is en aan de noordzijde doorloopt tot bij Vierhouten. Het is alleen niet open van 15 september tot 1e Kerstdag want dan is Willem Alexander zijn kerstmaaltijd bij elkaar aan het schieten. Of niet en dan is het een rustige periode voor het wild.

In het Paleispark is het hertenkamp, vlakbij de parkeerplaats, een aanrader. In dit hertenkamp kun je namelijk door het hek tussen de herten door wandelen. Tenminste, als zij daar zin in hebben want jij moet op de paden blijven en de herten niet. Het is overigens wel een beetje oppassen want herten zien er buitengewoon schattig uit maar hun geweien kunnen leiden tot flinke verwondingen. Een gezonde afstand, ook bij het maken van foto’s en selfies, is geen gek idee.

Verder ligt in het Paleispark een omsloten gebied rondom Jachtslot Het Oude Loo. Dat is elk jaar rondom april-mei open, maar die openingstijden kunnen per jaar verschillen. Kijk dus altijd even op deze website voor de actuele openingstijden mocht je daar je zinnen op hebben gezet.

Van geheel andere aard is de Paleistuin aan de achterzijde van Paleis Het Loo. Deze tuin is aangelegd in Franse stijl en daarmee buitengewoon strak van vorm en geheel symmetrisch. Er bestaan er niet veel van in Nederland en je houdt ervan of je haat het. Overigens is deze tuin in de jaren 80 van de vorige eeuw geheel nieuw aangelegd en sindsdien wordt er zoveel mogelijk gewerkt met planten uit de 17e eeuw. De strakke vormen, geaccentueerd door de kleine strak geschoren heggetjes, worden opgefleurd met bloeiende planten, beelden en waterpartijen en fonteinen. De opvallende eigentijdse en kleurrijke sculpturen zijn van de hand van architect Daniel Libeskind, de overige beelden komen uit de Griekse mythologie en benadrukken de prestatie om hier deze tuin te creëren.

De Paleistuin en het Paleispark zijn juist door hun geheel verschillende aard en vorm best aardig om gezamenlijk te bezoeken. Hoewel je waarschijnlijk een sterke voorkeur voor de een of voor de ander zal hebben.

Handige tips

Het Paleispark bestaat grotendeels uit bos maar vlakbij de parkeerplaats Bosloo is een hertenweide te vinden. In tegenstelling tot de meeste mag je hier door de hekken gewoon rondlopen op de weide zelf. Wel even oppassen voor de herten met geweien, zeker als je met kinderen bent. Ze zien er buitengewoon schattig uit maar kunnen zeker leiden tot een dokters- of ziekenhuisbezoek.

Er zijn verschillende paden met kleuren in het Paleispark uitgezet, maar ervan afwijken of overspringen van de een op de andere kleur is hier geen groot probleem. Hoewel het niet echt heel klein is is het met een digitale kaart achter de hand knap om te verdwalen.

Kritische noot

In het Paleispark zijn wel erg veel paden verhard.

Prijs

Op parkeerplaats Bosloo is parkeren gratis. Bij de automaat aldaar is een toegangskaartje voor het Paleispark te krijgen tegen betaling van Euro 2,- per persoon.

Lengte bezoek

In het Paleispark zijn wandelingen uitgezet van 2 tot 13,5 km en dus goed voor een half tot meerdere uren wandelplezier. De Paleistuin van Paleis het Loo verdient ook zeker een half- tot heel uur.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In het paleispark is geen horeca, in de paleistuinen is horeca achterin maar die is zeker niet altijd open.

Praktische info/openingstijden

Het Paleispark is het hele jaar open. In de zomertijd van 08:00 tot 19:00, in de wintertijd van 09:00 – 17:15. De Koninklijke Houtvesterij is geopend van zonsopgang tot zonsondergang elk jaar tot 15 september en dan weer vanaf 1e Kerstdag. Het park rondom het Jachtslot Het Oude Loo is elk jaar in de periode april en mei open. Kijk voor de actuele openingstijden altijd even hier.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 17 oktober 2020