Tuinen Mien Ruys

Mien Ruys was een tuinarchitecte die leefde van 1904 tot 1999. Ze heeft een grote invloed gehad op de tuinen zoals die na de wederopbouw in Nederland rondom “gewone” huizen verschenen. De 30 proeftuinen die in de “Tuinen Mien Ruys” zijn te zien zijn feitelijk levende experimenten van ontwerp, materialen en planten.

Locatie/bereikbaarheid

Je zou het niet direct verwachten, maar de Tuinen Mien Ruys liggen midden in Dedemsvaart. Via de N377 rij je eenvoudig naar Dedemsvaart en met de bus kun je vanaf Zwolle Dedemsvaart vrij eenvoudig bereiken. Er is (enigszins beperkte) parkeerruimte voor auto, fiets, camper etc.

Moerheimstraat 84
7701CG Dedemsvaart
https://www.tuinenmienruys.nl/

Geschikt voor

De Tuinen Mien Ruys trekken een publiek wat niet zal verbazen; veel vrouwen van boven middelbare leeftijd. Nogal wat mannelijke aanhang sjokt gedienstig mee.

Oordeel

Het is zaak van te voren jezelf de vraag te stellen: “Wil ik dit?” Het is toch een vrij uitgesproken type uitje en het moet je aanspreken. Wil je inspiratie en wellicht bijzondere vormen van tuinen en planten die je niet elke dag ziet, dan zit je hier beslist goed. Het zal duidelijk zijn dat de meeste puberkinderen beter thuis kunnen blijven.

Wat ga je doen?

Vanaf de entree loop je meteen door de eerste modeltuinen met vijvers, riet, bloemen en al snel ook een stukje tussen bomen. Hoewel de tuinen in vierkante meters vaak beslist niet groot zijn doet het door de slimme manier waarop ze zijn geschakeerd wel groot aan.

Meer naar het midden toe zijn een aantal tuinen gedrapeerd rondom een groot grasveld waardoor het wat opener wordt en een aantal beelden kleden het geheel verder aan. Bijzonder is hier dat niet alleen gespeeld wordt met vormen maar ook met kleuren, zoals een tuin met uitsluitend gele planten en bloemen. Wie zal dat thuis aandurven.

In de loop der tijd heeft Mien Ruys door haar ontwerpen meermalen bijnamen gescoord, waaronder “Schuine Mien” vanwege de lijnen in de tuin vergeleken met de omliggende bebouwing en met name ook “Bielzen Mien” door het gebruik van spoorbielzen en grindtegels in tuinen. Tot op de dag van vandaag zijn de gewassen grindtegels symbool van een langdurige trend in Nederlandse tuinen in de jaren 60 en 70 van de vorige eeuw.

Achterin is de kweekhoek te vinden waar via nauwe paadjes allerlei opgroeiende planten zijn te zien. Loop je vervolgens terug richting ingang, dan kom je nog door een leuke kruidentuin. Veel bekende en verrassende kruiden staan hier op een klein oppervlak bij elkaar. Tot slot kom je bij het begin weer in de horeca annex winkel terecht waar op beperkte schaal

Handige tips

Er is wel een min of meer vaste route, maar je kunt zelf kriskras door de tuinen dwalen. De kans dat je in het laatste geval sommige stukken meermalen ziet en andere overslaat is wel levensgroot.

Bij veel echtparen is de belangstelling voor tuin en groen niet bepaald evenwichtig verdeeld. In dat geval kan een bezoek aan Tuinen Mien Ruys voor een van de twee een ware marteling worden. Tot toevallig je hobby fotografie is; je kunt je hier behoorlijk uitleven in een omgeving die je niet elke dag voor je lens krijgt.

Kritische noot

Echte tuinhaters, mensen die hun tuin vol hebben gelegd met klinkers of betonnen tegels en er niet aan moeten denken groen naar hun huis te slepen hebben hier hoogstwaarschijnlijk niet veel te zoeken. Of het moet zijn om te kijken hoe het ook heel anders kan…

Als je hier rondloopt dan zie je tuinen van verschillende tijdperioden. Vergelijk je het echter met tuinen zoals die in de laatste jaren populair zijn geworden, dan moet je constateren dat het geheel toch een beetje is blijven steken in de vorige eeuw. Met andere woorden, als er niets verandert aan het beleid van Tuinen Mien Ruys dan verandert het geheel de komende jaren van “inspirerend” in een museum.

Prijs

Volwassenen betalen Euro 9,-, (prijspeil 2021). De Museumkaart kun je hier in je zak laten zitten want die is niet geldig. Kinderen van 4 t/m 16 en studenten betalen slechts Euro 4,-, tot 4 jaar mag je gratis naar binnen rollen of waggelen.

Lengte bezoek

Je bent in deze tuinen zo een uur tot meerdere aangename uurtjes kwijt. Hoewel er een tamelijk vaste route is kun je je vanzelfsprekend zeker je eigen tempo bepalen.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In het Theehuis is genoeg te eten en drinken te krijgen. Overnachten in een van de modeltuinen op een zomerse dag is beslist een creatief idee, maar toch niet de bedoeling. In de directe omgeving is slapen in diverse vormen en op verschillende prijsniveaus geen probleem.

Praktische info/openingstijden

De tuinen zijn geopend van 1 april tot en met 31 oktober, van dinsdag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur, op zondag van 12.00 tot 17.00 uur. Op 2e Paasdag en 2e Pinksterdag zwaaien de deuren ook open.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer tuinen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 20 januari 2021