Wandelen

Eerlijk is eerlijk; vooral jongeren willen nog niet dood worden gevonden met wandelschoenen aan. Of ze moeten op weg zijn naar een club of het vliegtuig om te gaan skydiven. Op latere leeftijd is het echter een activiteit die heel aangenaam is, ook in Nederland. Het tempo is laag genoeg om alles om je heen goed te kunnen bekijken, maar aan de andere kant kun je, als je een dagdeel of dag wandelt, best een eindje komen.

In Nederland zijn heel veel wandelingen uitgezet. Kortere vaak via paaltjes met pijlen in alle kleuren. Vaak zijn het rondwandelingen waarbij je dus weer terugkomt bij je startpunt. Wel zo handig. Aan de andere kant zijn er Lange Afstand Wandelpaden, de LAW’s. Meest bekende daarvan is het Pieterpad van Pieterburen naar de Pieterberg, maar er bestaan er inmiddels een stuk of 14. De LAW’s zijn met wit-rode stickers gemarkeerd. Tot slot bestaan er streekpaden, ook enkele tientallen. De markering is geel-rood en ze zijn door heel Nederland te vinden. De LAW’s zijn over het algemeen lineaire wandelingen. Je komt dus niet meer bij het beginpunt terug tenzij je de hulp inroept van het OV of slimme dingen bedenkt met auto’s en fietsen.

Rondwandelingen

Wandelen Stavoren – Molwerum – Warns – Scharl

Streekpaden

Lange Afstand Wandelpaden

Pieterpad

Het Pieterpad is het meest bekende lange afstands wandelpad van Nederland. Het loopt totaal van Pieterburen boven Groningen naar de Pieterberg bij Maastricht. Het pad van totaal 487 km is verdeeld in 26 etappes en sommigen doen er vele jaren over om het geheel te lopen. Als dat al gebeurt; het is beslist geen “must” het hele pad te lopen, hoewel velen dat wel als doel voor zichzelf zien.

Marskramerpad

Het Marskramerpad wordt wel eens gekscherend het “Pieterpad-overdwars” genoemd. Het loopt dan ook inderdaad oost-west van Bad Bentheim, bij Oldenzaal net over de grens in Duitsland, naar Het Kurhaus in Scheveningen. Je doorkruist niet alleen een aantal verschillende provincies maar ook heel verschillende landschappen. Beginnend in Twente kom je op de Sallandse Heuvelrug terecht, de IJsselvallei, de Veluwe, De Gelderse Vallei, de Utrechtse Heuvelrug en via het Groene Hart loop je uiteindelijk dwars door Den Haag naar het strand.

Het pad volgt grofweg de weg die vroeger door marskramers werd gelopen die vanuit Duitsland in het westen van Nederland hun waren probeerden te slijten. En op elke plek die ze onderweg tegenkwamen natuurlijk ook.

Zuiderzeepad

Het Zuiderzeepad is een wandeling rondom de vroegere Zuiderzee, tegenwoordig IJsselmeer. Het is een rondwandeling maar wel eentje van totaal 490 kilometer en daarmee de langste LAW op Nederlands grondgebied. Je komt in talloze oude Zuiderzeestadjes met vaak lange historie en dus oude vissershaventjes en eeuwenoude huizen en kerken. De route is opgedeeld in stukjes van een kilometer of 5-6 die als het even kan beginnen bij een OV-bushalte of treinstation. Oppassen is hier wel geboden; veel kleine plaatsen hebben maar een beperkte dienstregeling, zeker in het weekend.

Etappe 8: Harderwijk – Nijkerk
Etappe 9: Nunspeet – Harderwijk
Etappe 10: Oosterwolde – Nunspeet
Etappe 11: Oosterwolde – Kampen
Etappe 12: Kampen – Genemuiden
Etappe 13: Genemuiden – Blokzijl
Etappe 14: Munnekeburen – Blokzijl
Etappe 19: Den Oever – Zurich

Laatste update: 19 mei 2019