Wandelen

Eerlijk is eerlijk; vooral jongeren willen nog niet dood worden gevonden met wandelschoenen aan. Of ze moeten met vrienden op weg zijn naar een nachtclub of het vliegtuig om te gaan skydiven. Op latere leeftijd is wandelen echter een activiteit die heel aangenaam is, ook in Nederland. Het tempo is laag genoeg om alles om je heen goed te kunnen bekijken en aan de andere kant kun je, als je een dagdeel of dag wandelt, opvallend ver komen.

In Nederland zijn heel veel wandelingen uitgezet. Kortere vaak via paaltjes met pijlen in alle kleuren van de regenboog. Vaak zijn het rondwandelingen waarbij je aan het eind weer terug bent bij je startpunt. Wel zo handig. Aan de andere kant zijn er Lange Afstand Wandelpaden, de LAW’s. Meest bekende daarvan is het Pieterpad van Pieterburen naar de Pieterberg, maar er bestaan er inmiddels een stuk of 14. De LAW’s zijn met wit-rode stickers gemarkeerd. Tot slot bestaan er streekpaden, ook enkele tientallen. De markering is geel-rood en ze zijn door heel Nederland te vinden. De LAW’s zijn over het algemeen lineaire wandelingen, van A naar B. Je komt dus niet meer bij het beginpunt terug tenzij je de hulp inroept van het OV of slimme dingen bedenkt met auto’s en fietsen.

Of het nog niet genoeg is zijn er ook nog een reeks wandelingen uitgezet onder de naam Trage Tochten, Groene Wissels, NS-wandelingen en plaatselijke initiatieven zoals rondjes en ommetjes in en om dorpen en steden. Met andere woorden, alleen al in Nederland kun je meer wandelen dan in een mensenleven passen.

Rondwandelingen / stadswandelingen

Lineaire wandelingen

Lineaire wandelingen zijn, voor het geval je het begrip niet kent, wandelingen waar je begint in punt A en eindigt in punt B. En je dus op een of andere manier moet zien terug te komen in punt A…

Bijzondere wandelingen

Wandelen kun je natuurlijk alleen of met je partner, vriend of vriendin, familielid of wat ook. Ook kun je aan zee, in het bos, in de duinen of bergen of op nog veel meer plaatsen wandelen. Maar wat kan nog meer?

Wandel(prestatie)tochten

Wandel(prestatie)tochten zijn doorgaans evenementen waar in één of meer dagen een bepaalde afstand moet worden gelopen. Beloning: doorgaans een lintje. De meest bekende is natuurlijk de Vierdaagse in Nijmegen, maar er zijn er nog heel veel meer in Nederland. En doorgaans iets beter te behappen…

Streekpaden

Drenthepad

Drenthe kun je via het Drenthepad behoorlijk goed leren kennen. Het pad heeft een lengte van totaal 329 km en loopt door drie nationale parken (Dwingelerveld, Drents-Friese Wold en Drentsche Aa). Natuurlijk doe je uitgebreid de Hondsrug aan maar ook de voormalige veengebieden, talloze Drentse esdorpjes en wat kleinere steden. Alles bij elkaar geeft dat voldoende variatie en na 329 km…ben je weer bij het startpunt terug.

Krijtlandpad

In Zuid-Limburg loopt het Krijtlandpad. In nog geen 100 km maak je uitgebreid kennis met het glooiende Limburgse landschap en raak je zowel de Belgische als Duitse grens. Naast bekende plekken zoals Valkenburg en het drielandenpunt bij Vaals kom je ook door karakteristieke kleinere en grotere dorpen. Dit pad is zeker een aanrader als je zin hebt om een dag of vijf achter elkaar te lopen.

WaddenWandelen

Op alle Waddeneilanden, Texel, Vlieland, Terschelling, Ameland en Schiermonnikoog, kun je uitwaaien maar ook flink wandelen. In een gids zijn onder de naam WaddenWandelen op alle eilanden meerdere etappes beschreven. En voor het geval je aan de Nederlandse Waddeneilanden nog niet genoeg hebt, is in de gids het Duitse Borkum er aan toegevoegd.

Lange Afstand Wandelpaden

Pieterpad

Het Pieterpad is het meest bekende lange afstands wandelpad van Nederland. Het loopt totaal van Pieterburen boven Groningen naar de Pieterberg bij Maastricht. Het pad van totaal 487 km is verdeeld in 26 etappes en sommigen doen er vele jaren over om het geheel te lopen. Als dat al gebeurt; het is beslist geen “must” het hele pad te lopen, hoewel velen dat wel als doel voor zichzelf zien. Overigens lopen veel mensen het Pieterpad van noord naar zuid, maar andersom is net zo goed mogelijk zonder dat de Pieterpad-politie bij je aan de deur komt.

Marskramerpad

Het Marskramerpad wordt wel eens gekscherend het “Pieterpad-overdwars” genoemd. Het loopt dan ook inderdaad oost-west van Bad Bentheim, bij Oldenzaal net over de grens in Duitsland, naar Het Kurhaus in Scheveningen. Je doorkruist niet alleen een aantal verschillende provincies maar ook heel verschillende landschappen. Beginnend in Twente kom je op de Sallandse Heuvelrug terecht, de IJsselvallei, de Veluwe, De Gelderse Vallei en de Utrechtse Heuvelrug. Via het Groene Hart loop je uiteindelijk dwars door Den Haag naar het strand.

Het pad volgt grofweg de weg die vroeger door marskramers werd gelopen die vanuit Duitsland in het westen van Nederland hun waren probeerden te slijten. En op elke plek die ze onderweg tegenkwamen natuurlijk ook.

Zuiderzeepad

Het Zuiderzeepad is een wandeling rondom de vroegere Zuiderzee, alweer lang geleden omgedoopt in het IJsselmeer. Het is een rondwandeling maar wel eentje van totaal 490 kilometer en daarmee de langste LAW op Nederlands grondgebied. Je komt in talloze oude Zuiderzeestadjes met vaak lange historie en daardoor voorzien van oude vissershaventjes en eeuwenoude huizen en kerken. De route is opgedeeld in 84 partjes van een kilometer of 5-6 die als het even kan beginnen bij een OV-bushalte of treinstation. Enige alertheid is hier wel geboden; veel kleine plaatsen hebben maar een beperkte dienstregeling, zeker in het weekend.

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2022-1
Datum laatste update: 6 januari 2022