Wageningen is zeker vanwege de aanwezigheid van de WUR (Wageningen University & Research) een bijzondere stad. Het barst hier van de onderwijsgebouwen en laboratoria, ook uit vroeger tijd. Aan de andere kant heeft Wageningen zwaar te lijden gehad van de Tweede Wereldoorlog, zodat eeuwenoude bebouwing hier toch wel weer zeldzaam is. Deze wandeling van 5 km neemt je mee door het centrum van Wageningen en laat zien wat Wageningen op het gebied van monumenten en architectuur te bieden heeft, en dat valt lang niet tegen. Onderweg kom je ook nog langs een museum, galerij en heel wat horeca dus je kunt er met gemak een aangenaam dagdeel van maken.
Locatie/bereikbaarheid
Wageningen ligt tussen Arnhem en Utrecht, net onder Ede.
Geschikt voor
Deze wandeling is met 5 km lengte niet echt bedoeld als wandeltocht voor wandelaars die van een uitdaging houden, maar wel voor degenen die Wageningen en zijn monumenten en architectuur beter te leren kennen. al wandelend kom je langs een diversiteit van gebouwen en aan het eind heb je een heel aardig beeld van wat Wageningen op dit vlak te bieden heeft.
Oordeel
De wandeling is gevarieerd, niet alleen in de paden en straten die je aandoet maar ook in objecten; afwisselend zie je kerken, villa’s, gebouwen van voormalige onderwijsinstellingen, woonhuizen en ook een begraafplaats ontbreekt niet. Daarmee heeft de wandeling in niet al te veel kilometers veel te bieden.
Wat ga je doen?

De start van de wandeling is op de Markt in het centrum van Wageningen. In de oorlog is hier veel verwoest en na de oorlog zijn veel panden in de stijl van de Delftse school herbouwd. De Nederlands Hervormde kerk midden op het plein is tot tweemaal toe in de oorlog behoorlijk beschadigd maar na de oorlog hersteld. Oorspronkelijk stamt deze kerk uit de 12 eeuw, nog voordat Wageningen in 1263 stadsrechten kreeg. Aan de oostzijde loop je vervolgens langs het stadhuis dat in 1666 door het stadsbestuur werd gekocht. Tegenwoordig is aan de achterzijde een aanzienlijke uitbreiding van het gemeentehuis te vinden.
Schuin tegenover het gemeentehuis staan naast elkaar regentenhuis “Sint Cunera” en de R.K. Immanuelkapel. Van hieruit werd in vroeger tijd door de zusters het rooms-katholieke onderwijs verzorgd. De wandeling vervolgd richting stadgracht waar je op een aangenaam wandelpad terecht komt. Je passeert daarbij de enige overgebleven theekoepel van Wageningen, gebouwd rond 1760. Nadat je het water hebt verlaten kom je al snel vlak langs museum De Casteelse Poort. Hier wordt de plaatselijke geschiedenis voor het voetlicht gebracht en het museum is een bezoekje zeker waard.
De wandeling vervolgt langs het vroegere Hoofdgebouw van de Landbouwhogeschool en de Latijnse school die hier van 1745 tot 1881 was gevestigd. Wederom kom je langs het water terecht waarbij je de Stadboerderij passeert en daarna een rijtje met leerlooiershuisjes. Boven op de dijk waar je vervolgens terecht komt kijk je opeens weids uit over de uiterwaarden van de Nederrijn, waar in vroeger tijd meerdere steenfabrieken stonden. De schoorstenen die her en der de lucht inpriemen zijn daar nog getuigenissen van, en ook een aantal vroegere gebouwen zijn gespaard. De wandelroute loopt er niet langs, maar als je zin hebt kun je hier zo de uiterwaarden inlopen en een paar vroegere fabrieken van dichtbij aanschouwen.
Je wandelt een stukje over de Grebbedijk waarbij het uitzicht aan de rechterzijde bepaald niet onaangenaam is en aan de linkerzijde bepaald niet verkeerd uit het pakje gekomen nieuwbouw is te zien. Via de Wilhelminaweg duik je weer wat meer de oostzijde van Wageningen-centrum in en passeer je verschillende gebouwen van de Rijkshogere Burgerschool. Mooi om te zien is dat de functie van de gebouwen zoals “Gymnastiek en tekenen”, in robuust beton boven de ingang werd aangegeven. Of het voor de eeuwigheid zo zou blijven.
Na een klein stukje wandelcorvee kom je aan de rand van Wageningen op het langzaam omhoog lopende Bergpad terecht. Aan de rechterzijde loopt het on-Nederlands steil naar beneden en tussen de bomen door zie je steeds de uiterwaarden van de Nederrijn. Aan de andere kant zijn onder andere een houten huis, een beetje een buitenbeentje in deze omgeving, het Schip van Blaauw (voormalig laboratorium) en het witte bijzonder vormgegeven voormalige lab voor landmeetkunde te zien. Bepaald geen onaardige locatie voor dergelijke gebouwen…
Via een wandelpad passeer je nogmaals een voormalig lab, dit keer van microbiologie waarna je langs de Generaal Foulkesweg Villa Hinkeloord passeert. Deze villa is tegenwoordig in gebruik bij galerij Het Depot, waar kunstenaars die elders niet zomaar de kans krijgen hun werk kunnen tonen. Je kunt er gratis binnenlopen. Vervolgens kom je nog eens langs een onderwijsinstelling en een tweede gebouw van Het Depot, dus als je geheel geïnspireerd bent geraakt kun je ook hier een kijkje nemen.
Aardig in deze wandeling is het navolgende stukje, waarbij je door een woonwijk(je) loopt met middenstandswoningen uit 1922-1923. Beinvloed door de Amsterdamse school en tot op de dag van vandaag is het hier helemaal niet gek wonen. Nadat je de generaal Foulkesweg weer bent overgestoken daal je via een smal steegje af en passeer je een Joodse begraafplaats die nog opvallend intact is. Helaas mag je er niet zomaar op, maar door het hek is toch een goede indruk van deze plek te krijgen.
Daarna wandel je naar het nogal bescheiden 5 mei plein waar Hotel de Wereld aan grenst. In dit hotel werd op 5 mei de capitulatie van de Duitsers in Nederland getekend. Tegenover het hotel staan twee stadsboerderijtjes die al in de 17e eeuw worden genoemd. Ook vandaag de dag zien ze er nog allercharmantst uit.
Het laatste deel van de wandeling loop je door de Hoogstraat. Je wandelt achtereenvolgens langs de Johannes de Doperkerk, de bibliotheek, het woonhuis met het torentje, het voormalig Oranje hotel en een pand met een klokgevel dat is gebouwd midden 18e eeuw. Het huis met het torentje is hierbij nog het meest opvallend. Waarschijnlijk zullen weinigen zich realiseren dat hier in vroeger tijd de Bergpoort stond.
Terug op de Markt is aan de rondwandeling een eind gekomen en hoewel er nog wel meer architectonisch interessante objecten in Wageningen te vinden zijn, bijvoorbeeld op het huidige universiteitsterrein, heb je hiermee beslist een mooie indruk gekregen van wat Wageningen op dit gebied te bieden heeft.
Handige tips
De folder met beschrijving van de route en objecten onderweg is te verkrijgen bij Museum De Casteelse Poort maar ook hier: https://proefwageningen.nl/wp-content/uploads/2021/06/Architectuur-en-Monumenten-2021.pdf gratis te downloaden.
Kritische noot
Omdat Wageningen zwaar gehavend uit de Tweede Wereldoorlog kwam vind je hier nauwelijks eeuwenoude objecten. een loden vergaarbak voor regen met als opschrift “1750”, waar ze zich in andere steden een hoedje om zouden lachen, is dus hier al heel wat.
Prijs
Altijd mooi: het boekje waarin de route en alle objecten onderweg worden beschreven kun je gratis krijgen bij onder andere museum de Casteelse Poort. Het is ook hier: https://proefwageningen.nl/wp-content/uploads/2021/06/Architectuur-en-Monumenten-2021.pdf gratis te downloaden.
Lengte bezoek
De wandeling is 5 km en daarmee goed voor een wandeluurtje netto. Echter, indien je de 29 objecten die je onderweg passeert enige aandacht wil geven en ook bij het Museum De Casteelse Poort en beeldengalerij Het Depot binnenloopt, dan ben je met gemak een goed besteed dagdeel verder.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
In Wageningen zijn rondom de Grote Kerk heel wat horecagelegenheden van allerlei soort en slag te vinden. Ook als je hier of in de omgeving zou willen overnachten dan is dat bepaald geen groot probleem.
Praktische info/openingstijden
De wandeling is het jaar rond te maken, en ook bij wat minder weer is het zeker te doen. Om op te warmen kan je tenslotte in de binnenstad op heel wat plaatsen terecht.
Meer…
Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update:1 november 2021