Rondje Schokland (wandelen/fietsen)

Schokland is een voormalig eiland dat nu in de Noordoostpolder ligt. Naast een bezoek aan Museum Schokland is een rondje over het eiland een leuke activiteit. Het kan te voet of per fiets, de route is vrijwel identiek. Reken op 10-11 kilometer en onderweg kom je langs verschillende oude terpen, een ruïne van de oude kerk, de Gesteentetuin en de oude haven van Schokland.

Locatie/bereikbaarheid

Schokland is vanaf de N50 eenvoudig met de auto bereikbaar. Op de borden bij de afslag staat Schokland al aangegeven. Parkeren kan bij Museum Schokland maar ook bij het Bezoekerscentrum Gesteentetuin. Ook op de fiets is het via het fietspad langs de N352 of over de Oude Emmeloorderweg geen moeilijke zaak op Schokland terecht te komen.

Met het OV is Schokland helaas wat lastiger bereikbaar. De bus rijdt tot Ens, daarna is het een uur lopen of de regiotaxi pakken.

Geschikt voor

Deze wandeling is met kinderen waarschijnlijk net even wat te lang en onderweg te weinig spannend. Fietsend is het dan beter te doen, je hebt na kleine stukjes alweer een volgend object te bekijken en een ijsje of wat drinken in het vooruitzicht kun je hier niet alleen beloven maar ook waarmaken.

Oordeel

Als je dan toch op Schokland toch bent, is het rondje fietsen of wandelen best een aanrader. Je leert het hele eiland dan in een paar uurtjes echt goed kennen en de diversiteit van de verschillende onderdelen is dik in orde. Al met al een 8,5.

Wat ga je doen?

Schokland is niet voor niets Unesco erfgoed en dat ga je met deze wandeltocht (of fietstocht) ervaren. Vanaf het parkeerterrein bij Museum Schokland loop je over het pad direct rechts van de gebouwen naar het zuiden. Je zult merken dat het museum is gevestigd op een terp (geheten Middelbuurt) en je loopt al snel een stukje naar beneden.

Na nog geen kilometer loop je weer een terp op: De Zuidert. De oorspronkelijke bebouwing is hier verdwenen maar een gereconstrueerde waterput is hier wel te vinden. Er was immers geen waterleiding op het eiland en de omliggende Zuiderzee was zout water. Het drinken van het water uit een van de putten hier zal niet altijd een feest zijn geweest. Ook is er een klein schuurtje op De Zuidert herbouwd, kijk beslist even binnen.

Weer een kleine kilometer verderop is de meest zuidelijke punt en terp van Schokland te vinden. Hier is de ruïne van de Kerk van Ens te vinden. Ens was het zuidelijk onderdeel van Schokland en het tegenwoordige dorp Ens, dat een kilometer of drie naar het Oosten ligt, is er naar vernoemd. Hoewel van de kerk helaas alleen de fundering over is, is wel goed te zien hoe de kerk in de loop van de tijd steeds is vergroot. Vlak daarbij, 100 meter naar het westen, is de fundering van een vuurtoren te zien. Deze vuurtoren heeft gefunctioneerd tot Schokland opging in de Noordoostpolder.

De route vervolgd aan de westkant van Schokland naar het noorden. Een kilometer of drie wandel of fiets je door een bosrand die is aangepland om aan te geven waar hier het eiland in vroeger tijd eindigde. Hier en daar zijn wat schamele overblijfselen van de oude zeewering te zien.

Nadat je de N352 bent overgestoken (pas op: het verkeer mag hier 80 en, belangrijker nog, doet dat ook) loop je het Schokkerbos in. Het is werkelijk geen groot bos en bovendien is hier goed te zien wat het grote probleem van Schokland is: verdroging. Omdat het omliggende land veel lager ligt is de waterstand hier feitelijk te laag. Door menselijk ingrijpen wordt geprobeerd de gevolgen ervan te beperken, maar inmiddels ligt heel Schokland dus al 1,5 meter lager dan het was ten tijde van de drooglegging van de Noordoostpolder in 1942.

In het Schokkerbos kun je na een dikke kilometer wandelend linksaf een boerenpad in wat uiteindelijk uitkomt bij Bezoekerscentrum Gesteentetuin. Met de fiets kun je beter rechtdoor fietsen en enkele honderden meters verder linksaf slaan. Bij het Bezoekerscentrum Gesteentetuin is een wandelpad door het Schokkerbos waarlangs op diverse plaatsen gesteenten liggen uitgestald met de onvermijdelijke informatiebordjes. Toch, enig besef van hoe die stenen zijn ontstaan en hier terecht zijn gekomen, en waarom eilanden als Schokland en Urk eigenlijk zijn ontstaan, is helemaal geen beroerd idee.

Al verder wandelend/fietsend kom je vanzelf bij het meest noordelijke puntje van Schokland terecht waar je letterlijk de bocht maakt en bij de oude haven terecht komt. De havenmonding met een deel van de oorspronkelijke houten zeewering is hersteld en ook de lichtwachterswoning staat hier nog. Deze woning was in gebruik in de periode dat Schokland nog wel een eiland was en de haven werd gebruikt, maar Schokland verder al wel was verlaten. Het tweede gebouw hier is het misthoornhuisje waar zoals de naam al aangeeft een misthoorn was te vinden. Tussen deze twee gebouwen staat de vuurtoren.

De voormalige haven is vooral zo fraai omdat de houten zeewering hier zo hoog uit het gras oprijst. Aan de andere kant is te zien hoe robuust de constructie moest zijn om kruiend ijs tegen te gaan en is tot slot een stukje van de lagere Zeeweering te zien met de loopplanken waarover de Schokkers van de een naar de andere terp liepen. Stel je eens voor dat je bij harde wind en woeste zee een paar kilometer over dat soort planken moest lopen…

Vanaf hier is het een paar kilometer terug richting Museum Schokland, wederom langs een bomenrand. Je passeert daarbij nog het Nationaal Binnenvaartmonument. De oude haven van Schokland heeft namelijk eeuwenlang dienstgedaan als veilig onderkomen als de Zuiderzee zich ietwat onverwacht heftig ging roeren. Ben je de N352 weer overgestoken dan ben je meteen weer op het startpunt beland.

Handige tips

Voor de kids zijn langs de route borden te vinden waarbij in kleine verhaaltjes allerlei dagelijkse taferelen in verschillende tijdperken worden verteld. Erg aardig gedaan, hoewel waarschijnlijk veel kinderen langzamerhand zullen verzuchten: is hier geen app van?

Kritische noot

Schokland is een eiland dat eeuwenlang in de Zuiderzee heeft gelegen. Tegenwoordig ligt het in een zee van akkerland en daarmee is het eilandgevoel lastig op te roepen. Het vergt dus wel wat fantasie om te beseffen hoe een paar honderd jaar geleden hier werd geleefd, gewoond en gewerkt.

Prijs

Het wandelen of fietsen is gratis evenals het Bezoekerscentrum Gesteentetuin. De horeca en een bezoek aan Museum Schokland betekenen wel dat de portemonnee moet worden getrokken.

Lengte bezoek

De wandel-/fietstocht is 10-11 kilometer. Wandelen zal dus een paar uurtjes kosten, fietsen minder dan een uur.. Echter, een bezoek aan het Bezoekerscentrum Gesteentetuin, Museum Schokland, de voormalige haven, de ruïne van de Kerk van Ens maken het er in zijn geheel eenvoudig een mooi dagje uit van.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Overnachten zit er op Schokland niet meer in. Horeca is te vinden bij het Museum Schokland en beperkt bij het Bezoekerscentrum Gesteentetuin.

Praktische info/openingstijden

Het wandel- en fietspad is het hele jaar geopend maar met storm en regen zullen niet vel mensen dit ondernemen. Ook Museum Schokland, een bezoek waard, is het hele jaar open behalve enkele feestdagen. Bezoekerscentrum Gesteentetuin is op zaterdagen en zondagen geopend, in schoolvakanties elke dag.

Nog meer wandelen

Nog meer wandelen? Klik hier
Nog meer op Schokland doen? Klik hier
Nog meer doen in de Noordoostpolder? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2019-1
Datum laatste update: 6 augustus 2019