Rondwandeling Beekweidenpad (deel 2) / rode klompenpad – Voorst

Het Beekweidenpad is een klompenpad dat een oostelijke en westelijke lus kent. De oostelijke lus gaat de uiterwaarden van de IJssel in, de westelijke, die hieronder in deel twee verder wordt beschreven, loopt met name een groot deel door het Appense bos. Ook wandel je langs de Voorster beek en het park dat in vroeger tijd rondom huis Beekzicht lag. Al met al een aangename wandeling zonder echte hoogte- of dieptepunten.

Locatie/bereikbaarheid

Voorst ligt net onder Twello, tussen Apeldoorn en Deventer. Via de A1 en N790 / N345 rij je zo naar Voorst. Met het OV kun je via Twello in Voorst terecht komen. De wandelroute van het gehele Beekweidenpad start bij de Dorpskerk. Voor de westelijke lus van dit pad, die hieronder verder wordt beschreven, is het op de kaart aangegeven punt langs de N345 een handig startpunt.

Geschikt voor

Heet totale Beekweidenpad heeft een lengte van 16 km maar bestaat uit twee lussen. Hierna wordt alleen de westelijke lus beschreven die ongeveer de helft van het hele pad beslaat. Voor veel wandelaars dus prima te doen en wil je meer, dan kun je eenvoudig de oostelijke lus eraan vastknopen.

Oordeel

De route loopt voor een groter deel door bos dan je zou verwachten en dat is natuurlijk aangenaam zacht onder de voeten. Daarnaast loop je een stuk langs de Voorster beek die helaas wel wat heel strak door het landschap loopt. Al met al een aangename landelijke wandeling zonder echte hoogtepunten, maar een 7 is dik verdiend.

Wat ga je doen?

Het startpunt voor het gehele Beekweidenpad is de Dorpskerk in Voorst. Voor de westelijke lus, die hieronder in deel 2 van het Beekweidenpad verder wordt beschreven, is een startpunt langs de N345 het meest handig. Vandaar wandel je direct en aangenaam stukje wandelpad in waar je aan de ene kant uitzicht hebt op agrarisch land en de andere kant bos met water. De route vervolgt naar Appen, een klein buurtschap met jaloersmakende boerderijen die ook hier overigens hun oorspronkelijke functie doorgaans al langere tijd hebben verloren.

Halfverharde paden leiden vervolgens door agrarisch landschap naar de drukke N345 die je gelukkig na slechts korte tijd weer verlaat om via een nieuwe halfverharde weg naar het bos van Landgoed Beekzicht te wandelen. Daar duik je voor langere tijd het Appense bos in. Bij grote vochtigheid kunnen de paden hier bepaald blubberig zijn dus goed schoeisel wordt aanbevolen. Hoewel dit een klompenpad is, en klompen zeker kunnen voldoen, zijn hoge schoenen wellicht het beste idee. Je kruist wederom de drukke N345, beetje oppassen voor de hard rijdende auto’s hier, en daarna gaat het door het bos verder richting de Voorster beek. In het Appense bos liggen overigens een zestal grafheuvels waarvan je er enkele vanaf het wandelpad kunt zien.

Bij de Voorster beek aangekomen gaat het pad langs het water verder. Helaas is de beek behoorlijk strakgetrokken maar verder is het toch niet heel onaangenaam. Je wandelt hier overigens alweer richting Voorst. Vlak voor boerderij de Kolke, fraai gelegen op een terp vanwege de overstromingen hier in vroeger tijd, verlaat je de beek om via een graspad richting Klarenbeekseweg te lopen. Deze volg je slechts korte tijd om daarna via een graspad terug te komen bij het startpunt; een park uit de 19e eeuw.

In dit park, waar de wandeltocht ook begon, zijn de overblijfselen van huis Beekzicht terug te vinden. In de 17e eeuw stond hier al een pand dat dienst deed als herberg. In 1859 werd in plaats hiervan huis Beekzicht gebouwd. Dat werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog afgebroken omdat de toenmalige eigenaar bang was voor confiscatie door de Duitsers. Het is nooit herbouwd, alleen de kelder die dienst heeft gedaan als schuilkelder resteert tot op de dag van vandaag. En hiermee eindigt ook een alleraardigste wandeltocht, tenzij je natuurlijk zin en tijd hebt ook de oostelijke lus van het Beekweidenpad te lopen.

Handige tips

Van de klompenpaden zijn een paar leuke boekjes verschenen maar daarin staan vooral impressies van de wandelingen. Praktisch is vooral de app die je gratis op je telefoon kunt downloaden. Daarna kun je heerlijk wandelen en mocht je toevallig een bordje missen dan helpt de app je snel weer naar de juiste route. Bovendien is van leuke punten meer informatie op te vragen en mocht er iets aan de route zijn veranderd, dan wordt dat up-to-date via de app aangegeven.

Kritische noot

Hoewel het beslist geen onaardige wandeling is, ontbreken echte hoogtepunten. Is niet heel erg, maar je verwachtingen moeten aan het begin dus niet te hoog gespannen zijn.

Prijs

Altijd mooi: klompenpaden zijn gratis te lopen en de route is op de bijbehorende app gratis te downloaden. Natuurlijk is het mogelijk de euro’s aan het rollen te krijgen in de plaatselijke horeca, maar anders kan de portemonnee gedurende de hele tocht gesloten blijven.

Lengte bezoek

Met 8 km is deze route goed voor 1,5 netto wandeluur. Samen met een rustpunt of wat, uitzichtpunten en fotomomenten is er wel iets meer van te maken maar een complete dagtocht zal het niet worden.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

De hoop op horeca moet je tijdens dit wandelpad laten varen maar in het nabijgelegen Voorst zijn er voor en na afloop van de tocht mogelijkheden. Vind je de keuze te beperkt, dan is Deventer met zijn historische Brink een prima alternatief.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen. Bij grote nattigheid kunnen delen van het pad behoorlijk drassig worden en ook hoog gras inclusief brandnetels zijn onderweg je deel. Korte broeken worden, mede vanwege het gevaar op teken en de bijbehorende ziekte van Lyme, dus afgeraden.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 13 juli 2021