Je start de wandeling bij de oude Dorpskerk van Voorst maar verder zal je nauwelijks iets zien van dit dorp. Al snel loop je dwars door weilanden en over een oude en nieuwe dijk in de richting van de IJssel. Ook deze rivier blijft uit zicht, maar wel zie je een oude kasteelruïne en loop je over ietwat dromerige landelijke wegen door dit agrarisch landschap. Daarna gaat het verder over oude kerkenpaden, eveneens met grasland en koeien aan beide kanten. Voor je het weet sta je daarna weer bij het startpunt en heb je er een afwisselende wandeling opzitten.
Locatie/bereikbaarheid
Voorst ligt net onder Twello, tussen Apeldoorn en Deventer. Via de A1 en N790 / N345 rij je zo naar Voorst. Met het OV kun je via Twello in Voorst terecht komen. De wandelroute start bij de Dorpskerk in Voorst en daar kun je je auto goed parkeren.
Geschikt voor
Het totale pad heeft een lengte van 16 km maar bestaat uit twee lussen. Het is dus mogelijk alleen de oostelijke of westelijke lus te lopen, en daarmee kom je op ongeveer 8 km elk. De oostelijke lus, die hieronder verder wordt beschreven, is overigens nog verder te verkorten maar dan mis je wel een heel mooi stukje kerkenpad direct ten oosten van Voorst.
Oordeel
De wandeling loopt afwisselend door kleine stukjes bos en agrarisch landschap tussen Voorst en de IJssel, die hier iets verderop stroomt. Het aantal wandelmeters over een tamelijk nieuwe dijk zal wat minder mensen bekoren, maar het uitzicht op kasteelruïne De Nijenbeek en Voorst maakt veel goed. Alles bij elkaar een 7.
Wat ga je doen?

De wandeling, die met rode klompjes is aangegeven, begint bij de oude Dorpskerk van Voorst. Die is meteen al een blik waardig. Al in 893 wordt er gesproken over een kerk in Voorst, het exemplaar dat er nu staat stamt uit de 15e eeuw. De toren uit de 12e eeuw bleef echter staan en daarmee kijk je naar een voor deze omgeving zeer oud object. Daarna wandel je meteen de natuur in; via de Voorsterklei neem je meteen na de boerderij aan je linkerhand het pad dat ernaast loopt.
Je loopt om die boerderij heen en de kans dat nieuwsgierige koeien je nakijken is groot. Voor stadse mensen zal het karakteristieke boerenerf opvallen; sommigen zullen het zelfs een rommeltje durven noemen. Toch wandel je hier wel mooi meteen dwars door de weilanden richting De Adelaar. Dat is niet alleen een rijksmonumentale boerderij, maar ook een minicamping en boomgaard waar je, met dank aan de eigenaar, dwars doorheen struint.
Zodra je bij de N345 bent aangekomen zie je aan de overzijde het oude tolhuisje. In vroeger tijd werd in heel Nederland op grote schaal tol geheven langs wegen en waterwegen. Zo ook op de weg van Apeldoorn naar Zutphen. In 1900 werd deze tol, waar je bijvoorbeeld voor een paard 2,5 cent moest betalen, opgeheven. Je kunt op deze plek een stukje van Landgoed Beekzicht opwandelen. Daarna keer je weer terug bij de N345 om de Voorster Beek over te steken. Helaas is de Voorster Beek in het verleden heel strak getrokken zodat het oorspronkelijke romantische karakter ervan verloren is gegaan.
Je duikt daarna De Halmen in om na enige honderden meters de kans te hebben een leuk alternatief voor de geplande route te nemen. Aan de rechterzijde is er namelijk een pad dat verder loopt over de oude bandijk en dat is beslist een fraai stukje. Je komt niet veel later vanzelf weer op de oorspronkelijke route terecht en bovendien snij je nog een paar wandelmeters af ook. Een aanrader kortom.
De weg vervolgt over een stuk dijk dat hier nog niet heel lang geleden nieuw is aangelegd in het kader van het project “Ruimte voor de rivier”. In dit geval de IJssel, die bij hoog water hier nu behoorlijk de ruimte krijgt. Het voordeel van een dijk is uiteraard dat je mooier uitzicht hebt op het landschap rondom en met name richting het noorden is de moeite waard; daar staat kasteelruïne De Nijenbeek. Helaas kom je niet dichtbij omdat het op een landgoed staat waarvan de baronesse buitengewoon vaardig is in het binnenharken van subsidies maar ook het timmeren van verbodsbordjes en prikkeldraad. Of, o nee, dat laatste laat ze bij voorkeur door vrijwilligers doen. Positief effect is wel dat er rondom de ruïne een mooi stukje rustige natuur is ontstaan.
Je wandelt daarna een stukje naar het zuiden waarna de wandeling alweer richting Voorst terugleidt. Hoewel de route over geasfalteerde wegen leidt, zijn ze wel vriendelijk omzoomd door heggen en de kerktoren van de kerk waar je bent gestart komt snel dichterbij. Ben je eenmaal heel dicht genaderd, dan vervolgt de route over het kerkenpad richting het zuiden. Behalve kerkgangers werd dit pad in vroeger tijd ook gebruikt door inwoners van Voorst die in Zutphen naar de markt wilden gaan.
Het smalle pad loopt zuidwaarts waarbij je links en rechts grasland met en zonder koeien ziet, tot je bij een oude kleiput aanland. Deze kleiput is ontstaan door winning van klei voor een steenfabriek die inmiddels al langere tijd geleden is verdwenen. Nu is het een klein paradijsje voor watervogels. Na rechtsaf te zijn geslagen wandel je er ook vlak langs. Aan het eind sla je weer rechtsaf en loopt achterlangs een orthopedagogisch behandelcentrum voor jongeren terug naar het startpunt. Laatste aardig punt om letterlijk even bij stil te staan is wellicht de oude openbare school. Maar dan sta je ook met je neus alweer bij de Dorpskerk waar deze tocht is begonnen.
Handige tips
Op het kaartje staat een stukje alternatieve route in het blauw aangegeven en dat is zeker een aanrader. Je wandelt dan over een stukje oude dijk, erg fraai.
Van de klompenpaden zijn een paar leuke boekjes verschenen maar daarin staan vooral impressies van de wandelingen. Praktisch is vooral de app die je gratis op je telefoon kunt downloaden. Daarna kun je heerlijk wandelen en mocht je toevallig een bordje missen dan helpt de app je snel weer naar de juiste route. Bovendien is van leuke punten meer informatie op te vragen en mocht er iets aan de route zijn veranderd, dan wordt dat up-to-date via de app aangegeven.
Kritische noot
Het stukje wandelpad dat het dichtst bij de IJssel ligt is wel erg nieuw en strak wandelpad over een dijk. De een zal het aanspreken, de ander zal er letterlijk zo snel mogelijk van af willen zijn.
Prijs
Wandelen is gratis en als je de horeca van Voorst ook links laat liggen dan blijft de portemonnee hier dicht.
Lengte bezoek
De beschreven route van ongeveer 8km zal 1,5 wandeluur in beslag nemen. Onderweg genieten van de omgeving en uitzichten zal het waarschijnlijk verlengen tot totaal een paar aangename uurtjes.
Horeca / overnachtingsmogelijkheden
Het wandelpad weet de plaatselijke horeca met vrij grote nauwkeurigheid te mijden. Toch is het geen grote uitdaging om voor, na of tijdens de wandeling daar alsnog in terecht te komen. Overnachten, voor zover nodig, is in deze omgeving ook geen grote uitdaging.
Praktische info/openingstijden
Het pad is het hele jaar te lopen. Wel loop je soms op een dijk waarbij wind en regen het wandelplezier behoorlijk de kop in kunnen drukken. Normaal gesproken heb je in het oosten van Nederland wat minder last van harde wind, maar dat kan hier dus wat tegenvallen.
Meer…
Nog meer wandelen? Klik hier
———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 21 maart 2021