Rondwandeling Bekbergerpad / groene klompenpad – Beekbergen

Het Bekbergerpad start in het bescheiden hart van Beekbergen en loopt er in een mooie cirkel omheen. Onderweg kom je door stukjes bos, langs watermolens en andere historische bouwwerken. Ook een Ford-museum en halfverharde wegen door wat meer agrarisch landschap staan op het programma. Uiteindelijk eindig je deze wandeling in het centrum van Beekbergen en staat een setje horecagelegenheden voor je paraat.

Locatie/bereikbaarheid

Beekbergen is via de N788 en N786 bereikbaar per auto, vanuit Apeldoorn ben je er met de bus ook in bepaald niet lange tijd.

Geschikt voor

Het Bekbergerpad is een klompenpad met meerdere mogelijkheden. De langste route is 13 km, de kortste en hieronder beschreven route is 9km. Daarmee is het voor veel wandelaars geschikt, maar ook de kortste route is geen klein ommetje.

Oordeel

De route is gevarieerd doordat Beekbergen niet wordt gemeden maar je letterlijk dwars door het centrum loopt en vervolgens het bos en agrarisch buitengebied aandoet.

Wat ga je doen?

Meteen al bij het startpunt in het centrum van Bekbergen strijden de 15e eeuwse kerk en de 21e eeuwse ijssalon om de aandacht. Kom je op het juiste tijdstip (zie https://hervormdegemeentebeekbergen.nl/historische-kerk/) dan kun je een kijkje in de kerk nemen. Daarna loop je via een paar woonstraatjes zuidwaarts Beekbergen uit en tussen sportief Beekbergen door wandel je tegen het kerkhof aan. Voor de liefhebbers daarvan is dit uiteraard een extra stukje wandelen waard. De wandeling vervolgd richting het gebouwencomplex van Atlant waar de bewoners worden verzorgd die lijden aan verschillende aandoeningen. Links- en rechtsafslaand kom je onder andere langs het dagactiviteitencentrum waar een kaarsenmakerij, zeepmakerij, fietsenmakerij, tuin- en plantenkas en een houtwerkplaats zijn te vinden.

Daarna duik je een bospaadje in dat ietwat slingerend richting het oude sanatorium Immendaal loopt. Tegenwoordig wordt dit fraaie gebouw bewoond door mensen met dementie. De route loopt er in een ruime boog omheen maar door de bomen is het nodige van dit bijzondere gebouw op te vangen. Dit stukje van de wandeling, over een tamelijk smal bospad, is bepaald niet het slechtste. Enige minpunt van dit onderdeel zou kunnen zijn dat je door de bomen heen veel geruis kunt horen van de N786, een weg die hier niet ver vandaan parallel aan het pad loopt.

Uiteindelijk is het gedaan met de bosdouche en steek je de N786 over, de Henk Vulinkweg in. Een bepaald niet heel imponerende weg maar het vervolg over een pad dwars door agrarische landen is niet onaardig. Dat Beekbergen je niet helemaal loslaat tijdens deze wandeling blijkt wel uit het vervolg; je raakt al wandelend het oostelijke deel van Beekbergen met als hoogtepunt de SRV Zuivelboetiek. Voor degenen die de SRV nog kennen van de rijdende winkelwagens; dit is nog een van de laatste uitvalbasissen voor een dergelijk voertuig. Let echter op want je moet de dorpsweg schuin oversteken en vervolgens via de Hogelandseweg de route vervolgen.

Een lekker stukje struinen door het weiland volgt waarna je via de zijkant van een tuinbedrijf met vriendelijk personeel weer voor even op de openbare weg terecht komt. Aan de andere kant ga je via een parkeerterrein verder. Voordat je het doet kun je even verder lopen langs de weg om een glimp op te vangen van Huize Hoogeland. Meer dan een eeuw geleden werd door de Vereniging tot Christelijke Verpleging van bedelaars en landlopers hier een kolonie gesticht waar door een dagelijkse portie Gods woord, handwerk en tucht mensen werden heropgevoed. Gods zegen is inmiddels verdwenen maar nog steeds worden, nu onder onder professionele begeleiding, mensen hier opgevangen en als het even kan na enige tijd terug begeleid naar het normale maatschappelijk leven.

Achterlangs het complex dat tegenwoordig wordt bestierd door IrisZorg loop je al snel over een aardig struinpad en door een leuke bomenlaan, helaas niet erg lang. Niet getreurd, een volgen fraai stukje volgt bij De Ruitersmolen. Een echte watermolen die wordt aangedreven door de Oude Beek. Niet altijd, maar als je geluk hebt kun je hem in werking zien. Loop je iets verder dan kom je bij Tullekensmolen, waar ook een Ford Museum in is gevestigd. Het is zonder meer een mooi stukje, ook al is het vlak langs een niet zo heel fraaie weg. Is het museum niet open, dan kun je hier overigens altijd door de ramen een blik naar binnen werpen.

Een paar ietwat saaie binnenweggetjes volgen waarna je de N788 oversteekt en een laatste vriendelijk stukje buitengebied aan de noordzijde van Beekbergen inloopt. Huizen die toch wel wat jaloezie kunnen opwekken staan hier langs een halfverharde weg. Tot slot maak je nog een kleine extra slinger door agrarisch land over de halfverharde Konijnenkamp en voor je het weet kom je wederom, nu voor de derde en laatste keer, in de Dorpsstraat en ben je al snel weer bij het beginpunt teruggekeerd.

Handige tips

Parkeren is in Beekbergen niet een heel groot probleem. Achter de plaatselijke Albert Heijn is een wat grotere parkeerplaats.

De wandeling is met groene klompjes in beide richtingen uitgezet. Voor de beleving maakt het niet heel veel uit.

Je kunt natuurlijk starten in Beekbergen, zoals hieronder ook beschreven. Start je echter elders op de route, dan doe je Beekbergen onderweg aan en heb je dus meteen een rustpunt met mogelijkheid voor wat lekkers te eten of drinken.

Kritische noot

Beekbergen ligt behoorlijk landelijk en je zou een oorverdovende rust verwachten. De wegen N788 en N786 zijn echter behoorlijk druk en afhankelijk van de wind kun je daar langere tijd toch behoorlijk stevig achtergrondruis van ervaren.

Prijs

De wandeling brengt op zichzelf geen kosten met zich mee, maar de plaatselijke ijssalon staat wel opzichtig te lonken. Evenals de andere horeca. Weet je dat mentaal en fysiek te weerstaan dan eindig je dus met een gratis uitje.

Lengte bezoek

De route is naar keuze 9 of 13 km en daarmee goed voor krap 2 of 2,5 uur wandelplezier. Samen met een stop onderweg en bezoek aan de horeca aan het begin of het eind (of beide) kom je met gemak aan een welbesteed dagdeel.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In Beekbergen, dus aan het begin en aan het eind, is enige horeca. Onderweg is het een lastig verhaal dus zelf wat in de rugzak stoppen is geen gek idee. Vind je de keuze in Beekbergen te gering dan is Apeldoorn dichtbij en daar is het aanbod behoorlijk divers.

Praktische info/openingstijden

De wandeling is het hele jaar door te lopen. Natuurlijk is ook hier enigszins lekker wandelweer wel zo plezierig. Bedenk dat je hier een behoorlijk deel door de bossen loopt. Van de wind heb je daarom niet veel last maar van regen die nog lang nadruppelt wel.

Meer…

Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Laatste update: 15 april 2021