Rondwandeling Zuid-Heeten / blauwe route – Heeten

Vanaf centrum Heeten loopt deze wandeling aan de westzijde langs het Overijssels kanaal waarna je over een aantal aangelegde wandelpaden door boerenland en bos aan de zuidzijde geniet van het helemaal niet onaardige landschap hier. Daarna gaat de route langs weilanden en koeien verder over een klinkerweg en wederom enkele wandelpaden waarna je via het compacte industrieterrein in Heeten terugkeert.

Locatie/bereikbaarheid

Met het OV kun je vanaf Deventer of Raalte met de bus naar Heeten. Met de auto kom je via de N332 in Heeten. De N332 sluit in het zuiden aan op de A1 en in het noorden op de N35.

Geschikt voor

Met 8,2 km is deze wandeling geen klein ommetje maar ook geen dagtocht. Voor sommigen zal het nog een hele opgave zijn, voor meer ervaren wandelaars is het wellicht geen gek idee de wandeling te combineren met andere rondom Heeten uitgezette paden waardoor je kunt wandelen zo lang en zo ver je wilt. Het is mogelijk de wandeling iets in te korten, maar dat bespaart hooguit een kleine kilometer en zet dus niet echt veel zoden aan de dijk.

Oordeel

Al met al is het helemaal geen gekke tocht met de nodige afwisseling. Het lange stuk langs het Overijssels kanaal van een dikke 2 km zal sommigen erg aanspreken en anderen minder. Bij elkaar krijgt de wandeling vanwege de behoorlijke afwisseling een 7.

Wat ga je doen?

De start is op het Dorpsplein van Heeten en vandaar loop je allereerst door een woonstraatje en klein stukje wandelpad naar de Olthofsteeg. Deze rustige asfaltweg leidt naar het Overijssels kanaal waar je een van de talloze oude ophaalbruggen over dit kanaal ziet. In 1988 is dit gedeelte van het kanaal van Raalte naar Deventer definitief gesloten en sindsdien is het hier op het water doodstil.

Toch is het over de zandweg naast het kanaal helemaal niet onaardig lopen en meteen aan het begin passeer je al een schuur met een keurig opgeschoren kap. Ook hier zie je agrarisch land waar met subsidie stroken zijn ingezaaid met bloemenpracht. Geniet ervan!

Ondertussen kom je na een dikke kilometer bij de volgende ophaalbrug over het kanaal, waarna je aan de andere kant verder loopt. Hier kun je over het geasfalteerde fietspad wandelen maar het wat hobbeliger maar rustiger graspad ernaast is eigenlijk mooier. Dan blijf je namelijk uitzicht houden over het water, wel zo aardig.

Bij routepunt H17 slaat de route linksaf en verlaat je het kanaal. Meteen rechts zie je tamelijk bijzondere vakantieverblijven: Grondulows van boerencamping “Koe in de kost”. De Grondulows zijn aan een of twee kanten geheel met aarde en gras bedekt en daardoor lijken ze in het landschap verzonken te zijn. Aan de zuidzijde heb je uitzicht op de koeien die hier vlak langs de huizen lopen. Om helemaal tot rust te komen staan in de Grondulows geen tv’s en wifi wordt op verzoek uitgezet (wat met opgroeiende kinderen tot een heel bijzonder verblijf kan leiden).

Je wandelt verder over het Markepad. Tegenwoordig niet meer in zwang, maar in vroeger tijd waren marken gemeenschappelijke gronden waar iedereen gebruik van kon maken. Na even kom je langs een boerderij waar je een immense hoeveelheid koeien in de stallen kunt zien staan. Het is een fenomeen dat de laatste jaren ook in charmant landelijk gebied meer voor komt. De best fraaie boerenwoningen maken hier veel goed.

Een 1,5 kilometer verder duik je een stukje bos inclusief homemade bankjes in dat uitkomt op de Spanjaardsdijk. Ben je inmiddels toe aan wat te drinken of eten dan is hopelijk Zaal Restaurant Reimink open. Je vervolgt de weg over het Slonninkspad door het bos, Het is zowaar vriendelijk geaccindenteerd waarna je al links- en rechtsafslaand op een stukje klinkerweg met fraaie bomenrijen aan beide zijden terecht komt. Het laatste landelijke pad is het Telgenpad (telg = jonge eikentak) dat kaarsrecht leidt naar industrieterrein De Telgen.

Het wandelpad, inmiddels Poelpad geheten, slingert zo goed en zo kwaad als het kan langs en door het kleine industriegebied waarna je nog een paar woonstraten te gaan hebt voordat je terug bent op het Dorpsplein. En daarmee het startpunt van de wandeling. Tijdens dat laatste stukje van de wandeling kom je nog een klein gedenkteken voor de twee verdwenen molens van Heeten tegen. Voor wat het waard is.

Handige tips

Het centrum van Heeten is zo onaardig nog niet. De kerk en het kerkhof zijn een bezoekje waard, je kunt in de kerk ook een kijkje binnen nemen. Aan het centrale plein van Heeten kun je aan de start of het eind van de wandeling bij de plaatselijke horeca neerstrijken.

In Heeten heeft een aantal plaatselijke bewoners in een stichting met de toepasselijke naam Stichting Wandel- en Fietspaden Heeten e.o. in de afgelopen jaren een aantal paden rondom Heeten gerealiseerd. De wandeling die op deze pagina wordt beschreven maakt ook gebruik van een paar van deze paden, maar er zijn er meer. Wil je nog eens wandelen in Heeten, dan is een blik op de website van de Stichting wellicht een idee: https://www.padenheeten.nl/

Kritische noot

Er is niet zoveel kritiek op deze wandelroute te leveren. Wellicht dat sommigen het stuk langs het Overijssels kanaal wat lang vinden. Vooral het stukje door het kleine industriegebied van Heeten zal zeer, zeer weinigen aanspreken.

Prijs

Altijd mooi: de wandeling is gratis. Je kunt natuurlijk in Heeten de portemonnee trekken om wat lekkers te krijgen bij de plaatselijke horeca.

Lengte bezoek

De wandeling is met 8,2 km goed voor zo’n 1,5 uur netto wandeltijd. Tel erbij op enige foto-, geniet- en eventueel rustmomenten en je komt al snel op een uurtje of 2. Ga je uitgebreid bij de plaatselijke horeca pauzeren en ook nog een kijkje bij de kerk nemen, dan kom je totaal aan een klein dagdeel.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

Horeca vind je in het centrum van Heeten, het start- en eindpunt van de wandeling. Onderweg kom je langs Zaal Restaurant Reimink. Tja, het moet wel open zijn natuurlijk, maar dan kun je ook daar terecht voor koffie, thee of de uitgebreide kaart.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te wandelen. De meesten zullen de voorkeur geven aan een beetje mooi wandelweer met zonnetje of wolkje. Je zult echter ook bij minder goed weer talloze lokale bewoners tegenkomen die (een gedeelte) van deze route gebruiken om de eigen benen of die van de inwonende hond te strekken.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2020-1
Datum laatste update: 31 augustus 2020