Rondwandeling zuidelijk Heino / blauwe route – Heino

Deze wandeling loopt vanuit centrum Heino door het zuidelijk gebied van Heino. Daar liggen de nodige bosstroken en deze route koopt daar keurig doorheen. Aan de zuidzijde van Heino ligt tevens Kasteel ’t Nijenhuis dat tegenwoordig een museum is en een bezoek meer dan waard. De wandeling komt er helaas niet langs maar met een heel kleine omweg is daar eenvoudig een mouw aan te passen.

Locatie/bereikbaarheid

Heino heeft een treinstation en is via de N35 met de auto vanuit Zwolle makkelijk bereikbaar.

Geschikt voor

Deze wandeling is 6,5 km lang en daarmee voor veel wandelaars geschikt. Vind je het nog (veel) te lang, dan is de route eenvoudig in te korten door het gedeelte door Heino af te snijden. Vanaf de Woolthuisweg loop je dan naar de Stationsweg via de Bendijksweg. Het startpunt wordt dan natuurlijk ook niet centrum Heino, maar bijvoorbeeld het treinstation.

Oordeel

Deze wandeling combineert het bepaald niet beroerde, maar wel betrekkelijk kleine centrum van Heino met het bosachtige gebied aan de zuidzijde. Jammer is wel dat daartussen weinig spannende woonstraten zitten. Alles bij elkaar verdient deze wandeling een 7.

Wat ga je doen?

Vanaf het centrum volg je deze met blauw uitgezette route allereerst richting treinstation. Maar niet voordat je, als je midden in Heino staat, de tijd hebt genomen om de Nicolaaskerk van dichtbij en met een beetje geluk van binnen te bekijken. Het is sowieso grappig dat de kerk omcirkeld wordt door een weg die er strak langs loopt. De toren stamt uit rond 1400, de rest van de kerk is in 1867 herbouwd omdat het oude bouwsel te klein was geworden.

Uitgekeken? Dan gaat de route het centrum uit richting begraafplaats en treinstation. Allereerst kom je langs de begraafplaats en ben je geïnteresseerd dan kun je hier diverse oude tot zeer oude graven vinden en ook een enkele grafkelder. Al heen en weer slingerend over een grind- en asfaltweg ben je daarna al vrij snel bij het treinstation. Vanaf daar gaat de weg kaarsrecht richting Kasteel ’t Nijenhuis. Tot niet zo lang geleden was deze klinkerweg links en rechts voorzien van statige bomen maar helaas waren deze aan het eind van hun leven gekomen dus sinds enige tijd moeten we het doen met jonge nog wat zielig ogende scharminkels. Over 30 jaar is het vast weer zoals het hoort in deze omgeving.

Even voordat je Kasteel ’t Nijenhuis in zicht krijgt sla je linksaf een bospad in dat je volgt tot je op een bredere grindweg linksaf slaat. Niet lang daarna kom je op een langer stuk over klinkerwegen; eerst een stukje over de Hondemotsweg en daarna de Woolhuisweg.

De weg mag niet zo interessant zijn, het boerderijbedrijf aan de rechterzijde is dat wel. Het is een ecologische boer en als je eenmaal een stukje over de Woolhuisweg hebt gewandeld zie je tussen de bomen door aan de rechterzijde een grote modderpoel. Met als je een beetje geluk hebt een hele groep varkens die daar heerlijk middenin ligt te relaxen. Er is een heel klein paadje om er nog dichterbij te komen en het is alleszins de moeite waard! Schuin aan de overkant is een kinderboerderij met diverse soorten dieren die ook maar wat blij zijn als er weer eens een paar wandelaars voorbij komen.

Na het oversteken van de spoorlijn is aan de rechterzijde een aantrekkelijke recreatieplas te zien. Helaas zit het hek ernaartoe waarschijnlijk dicht, want het hoort bij het terrein van het hier gelegen Outdoorpark Heino. Er worden dappere pogingen gedaan om het water openbaar toegankelijk te maken maar tot op heden zonder succes. Overigens is deze plas ontstaan doordat de eigenaar het zand hier verkocht aan de spoorwegen. Helaas was hij iets te optimistisch over de hoeveelheid die er lag zodat de hoge grond veranderde in een grote kuil die vervolgens volliep met water.

De route vervolgt nog even door een aangenaam, maar bescheiden stukje bos waarna je in de zuidelijke buitenwijk van Heino terecht komt. Bijzonder is het hier niet maar de kruidentuin die tussen de huizen is aangelegd kun je van enige afstand al ruiken en tot slot loop je langs een van de aardigste bouwsels in het centrum van Heino; de voormalige Coörporatieve Landbouw Vereeniging “Heino”. Deze werd in 1913 opgericht om boeren meer financiële bestaanszekerheid te bieden. Nog steeds hebben coörporaties een functie in de agrarische wereld maar het gebouw is inmiddels omgetoverd in een theater. Vervolgens ben je weer bij het startpunt van de wandeling aangeland en lachen de parasols met onderliggende zitjes je al uitnodigend tegemoet.

Handige tips

Het startpunt van de wandeling is centrum Heino. Starten bij het treinstation is uiteraard, als je met de trein komt, ook een goed idee. Sterker nog; ook met de auto is parkeren bij het treinstation eenvoudiger dan in het centrum van Heino. Hoewel ook daar een parkeerplek vinden geen helse tour is.

Aan de Woolhuisweg ligt een ecologische boerderij. Zodra je daar loopt let dan een beetje op want tussen de bomen door kun je een grote modderpoel zien met als het even meezit een hele groep varkens daar middenin. Hoewel je er zelf waarschijnlijk niet aan moet denken om letterlijk tot aan je oren in de modder te liggen, zijn de varkens hier zo te zien en horen zielsgelukkig.

Kritische noot

Het blijft toch wel een beetje jammer dat Kasteel ’t Nijenhuis op een paar honderd meter na wordt gemist. Met een iets andere route was je er in ieder geval langs of omheen gelopen, en dat was een goede zaak geweest.

Prijs

Altijd mooi: wandelen is gratis, ook in Heino en omgeving. Natuurlijk kun je een te omvangrijk banksaldo in Heino laten afslanken bij de plaatselijke horeca.

Lengte bezoek

Deze wandeling is met 6,5 kilometer goed voor 1 tot 1,5 uur wandelen. Je kunt er als je wilt met gemak een dagdeel van maken door een uitstapje te maken naar Museum de Fundatie in Kasteel ’t Nijenhuis en in centrum Heino uitgebreid neer te strijken op een terrasje.

Horeca / overnachtingsmogelijkheden

In het centrum van Heino is genoeg horeca voorhanden. Onderweg is dat niet het geval, maar de route is niet heel erg lang. Bij warm weer is een waterflesje in de rugzak stoppen geen slecht idee.

Praktische info/openingstijden

Het pad is het hele jaar te lopen. Je loopt behoorlijk beschut dus ook bij wat minder weer is dit helemaal zo’n gekke wandeling nog niet.

Meer…

Er helemaal zin in gekregen? Nog meer wandelen? Klik hier

———————————————————
© IsDitLeuk.nl
V2021-1
Datum laatste update: 18 juni 2021